Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Γελ(ο)ιογραφικότητες. Όπως τότε και σήμερα: Έκθεση στο Pop up 123

Γελ(ο)ιογραφικότητες. Όπως τότε και σήμερα: Έκθεση στο Pop up 123

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν έκθεση …

πολιτικής γελοιογραφίας με τίτλο « Γελ(ο)ιογραφικότητες. Όπως τότε και σήμερα», στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων».

 

 


Αξίζει να επισημανθεί ότι η προσπάθεια υλοποίησης της έκθεσης από την φοιτητική ομάδα, οδήγησε σε κινήσεις που ξεφεύγουν από τις συνήθεις πρακτικές. Η δημιουργία crowd funding video (http://geloiografikotites.tumblr.com), η διοργάνωση bazaars και συναυλίας είναι κάποιες από τις δράσεις της ομάδας προς εξεύρεση χρημάτων για την παραγωγή της έκθεσης.

 


Η έκθεση θα λειτουργήσει από 29 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου (Δευτέρα – Κυριακή, 18.00 – 22.00 μμ.) στον χώρο Pop up 123 στην Πειραιώς 123.

 


Λίγα παραπάνω λόγια για την έκθεση


Η έκθεση «Γελ(ο)ιογραφικότητες. Όπως τότε και σήμερα» έχει ως θέμα την πολιτική γελοιογραφία σε περιόδους οικονομικής κρίσης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα. Έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά από φοιτητές οι οποίοι, ως μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της χώρας, επιθυμούν μέσω της έκθεσης να εκφράσουν με χιουμοριστικό τρόπο τις προσωπικές τους ανησυχίες γύρω από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.


 
Κρίση; Ας γελάσω!

 


Η έκθεση επικεντρώνεται στις τρεις μείζονες περιόδους οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (χρεοκοπία 1893, πτώχευση 1932, σημερινή κρίση) και το πενάκι των γελοιογράφων σατιρίζει ζητήματα πολιτικής διαφθοράς, δανεισμών, εξωτερικού χρέους και επιβαρύνσεων του λαού.


 
Οι «Γελ(ο)ιογραφικότητες» διεκδικούν μια μοναδικότητα τόσο σε σχέση με το περιεχόμενό τους (γελοιογραφίες για ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία από το 1850 έως σήμερα...) όσο και με την παρουσίασή τους, η οποία επιδιώκει να ξεπεράσει την συμβατική παρουσίαση των γελοιογραφιών και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει πιο ενεργά στην έκθεση  

Ο επισκέπτης θα γελάσει με την καρδιά του, αλλά, παράλληλα, θα προβληματιστεί...

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».
Γκάζι, ακούς; Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών
07.06.2016 10:30
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.