Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ρευστή Ταυτότητα

Ρευστή Ταυτότητα
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο Ρευστή Ταυτότητα στην Αίθουσα «Παρθεναγωγείο» Έδεσσας, με έργα από τη Συλλογή του Μ.Μ.Σ.Τ.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο Ρευστή Ταυτότητα στην Αίθουσα «Παρθεναγωγείο» Έδεσσας, με έργα από τη Συλλογή του Μ.Μ.Σ.Τ.

Η έκθεση «Ρευστή Ταυτότητα» επικεντρώνεται στον σύγχρονο άνθρωπο, μέσα από αποκωδικοποιημένα νοήματα και συμβολισμούς, που ανιχνεύουν πτυχές της προσωπικότητας του.

Το κοινωνικό περιβάλλον , οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, οι προσωπικές αναζητήσεις, αφήνουν τον άνθρωπο αρκετές φορές μετέωρο, όχι μεταξύ δεδομένου και πεπρωμένου, αλλά μεταξύ ταυτότητας και ετερότητας, πέρα από κάθε ιεράρχηση, διαλεκτική, συνύπαρξη, ταύτιση.

Και από τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα πόσο μπορούν να επηρεάζουν την προσωπικότητά μας παράγοντες που δεν ορίζουμε;

Εννοώντας παράγοντες όπως οι κοινωνικές επιταγές, οι ιστορικές παραδόσεις, οι θεσμοί, οι συσχετισμοί δυνάμεων, οι τεχνολογικές μεταβολές, οι πόλεμοι, που στοιχειοθετούν ένα ισχυρό και ταυτόχρονα ευάλωτο πεδίο, όπου μνήμες ξεθωριάζουν και χάνονται, δράσεις στιγματίζουν τη ζωή μας, γεννιέται η αδιαφορία, η κοινωνική αστάθεια, ο καταναλωτισμός, αλλά όμως και ενδιαφέρον, ζεστασιά, ψυχικές επαφές, που ισορροπούν την ενοχή, την απαισιοδοξία, με την αγνότητα και τη θετική διάθεση σε στερεότυπα που έχουν ανταπόκριση στην πραγματική ζωή.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Αδαμάκης Γιάννης, Αλκίδης Περικλής, Αντωνόπουλος Αγγελος, Γεωργίου Αρις, Condou Laura, Γυπαράκης Γιώργος, Ζαχαροπούλου Κατερίνα, Ζερδεβάς Τάκης, Θεοφυλάκτου Ελένη, Κατσιαφίκα Νταϊάν, Kelm Ursula, Μαλιγκούρα Ελένη, Μάνος Κωνσταντίνος, Μαραπάς Γιάννης, Μαρούδα Καλλιρόη, Μπότσογλου Χρόνης, Μυλωνά Μαρία, Ντόντσης Ευστράτιος, Payram, Παυλίδης Ιωάννης, Προδρομίδης Άρης, Rascopoulos Eugenia, Salsmann Michel, Σαχίνης Ξενής, Ταντανόζης Δημήτρης, Τσιούμας Στέργιος, Τσώλης Κωστής, Χανδρής Περικλής, Χρηστεά Μαρία.

Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας την Τετάρτη 7 Μαΐου 2008, ώρα 19.00 στην Αίθουσα «Παρθεναγωγείο» Έδεσσας, παρουσία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Ιωάννη Σόντρα και της Προέδρου του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππης Σκαρπιά Χόιπελ.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης στην Έδεσσα αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας έργων από τη συλλογή του μουσείου. Ο πρώτος σταθμός ήταν στην Δράμα και θα ακολουθήσει η διοργάνωση έκθεσης στα Γρεβενά.

Info
Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 11.00-13.00 και 18.00-21.00
Αίθουσα «Παρθεναγωγείο» Έδεσσας, Μ. Αλεξάνδρου 8, Έδεσσα
Τηλ.: 2381027510, 2381023101, 2381020300
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη
www.mmca.org.gr
Τηλ. 2310 240002
mmcart@mmca.org.gr

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!
26.09.2016 13:39
Η Γιόκο Όνο για έναν σχεδόν μήνα θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την εγκατάσταση «Ex-it», φίλμς και διαδραστικές performances, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων.
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός: τιμητική έκθεση στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
08.04.2016 10:45
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την τιμητική έκθεση Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός, με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του, από τις 14 Απριλίου έως τις 22 Ιανουαρίου 2017.