Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σύλβια Λιούλιου: Διονύσιος Σολωμός - Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12 στο Φεστιβάλ Αθηνών

Σύλβια Λιούλιου: Διονύσιος Σολωμός - Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12 στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει τη Σύλβια Λιούλιου και την παράσταση «Σολωμός - Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12» …

στις 3 και 4 Ιουλίου 2012 στην Πειραιώς 260. 

 

 

«Ο Λάμπρος θα μείνη Απόσπασμα». Με τα λόγια του αυτά ο Σολωμός δίνει στην ουσία και το στίγμα ολόκληρου του έργου του. Έργο-σταθμός του νεότερου ελληνισμού,  είναι σα ν’ αντιγράφει τα χαλάσματα ανάμεσα στα οποία δημιουργήθηκε.

 


Δύο ηθοποιοί αποπειρώνται μια σκηνική έρευνα και μια ανασκαφή σ’ ένα ερειπωμένο ποίημα .

 


Η Σύλβια Λιούλιου με την παράσταση «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12» επιχειρεί μια σκηνική προσέγγιση των σπαραγμάτων του Σολωμικού ποιήματος που συγκροτούν την έμμετρη αφήγηση της τραγικής ιστορίας του Λάμπρου, του «κακοήθους αλλά μεγαλόψυχου άνδρα» και της «δυστυχούς» Μαρίας με την οποία «έλαβε τέσσερα τέκνα» και που έμελλε να «κάμει χωρίς να το γνωρίζει γυναίκα την εδική του κόρη». Η παράσταση εκκινεί από το Ζακύνθου αρ. 12 Σολωμικό χειρόγραφο, θέτει στο κέντρο της αυτό το «δηλωτικά κομματιασμένο, ατέλειωτο, ακρωτηριασμένο» έργο και με άξονα την τρομερά πολυσύνθετη προσωπικότητα του Σολωμού επιχειρεί μια θεατρική τοπογραφία του ποιητικού του χάρτη.

 

 


Η ατμόσφαιρα της ποιητικής αβύσσου μέσα στην οποία γεννήθηκε ο Λάμπρος -όπως αυτή αποτυπώνεται στο χειρόγραφο του ποιητή «που έπρεπε να τα αρχίσει όλα από την αρχή»- αποτελεί υλικό έμπνευσης για την παράσταση που ερευνά τη δημιουργία μιας φόρμας στην υπηρεσία του ποιητικού λόγου θέλοντας να αναδείξει τις εσωτερικές συγκρούσεις και την τραγικότητα των ηρώων και να ενώσει ποιητικό λόγο και θεατρική αφήγηση σε ένα σκηνικό ιδίωμα «μειχτό αλλά νόμιμο».


 

Σκηνοθεσία
Σύλβια Λιούλιου

Δραματουργία
Νίκος  Παναγιωτόπουλος

Εικαστική Σύλληψη
Άγγελος Μέντης

Μουσική
Λένα Πλάτωνος

Φωτισμοί
Ελευθερία Ντεκώ

Επιμέλεια Κίνησης
Σεσίλ Μικρούτσικου

Βοηθός Σκηνοθέτη
Θεανώ Βασιλείου

Ερμηνεύουν
Έλενα Τοπαλίδου
Μιλτιάδης Φιορέντζης

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ευτυχισμένες Μέρες με την Όλια Λαζαρίδου ξανά στο Bios
09.01.2017 11:20
Το «θεατρικό ποίημα» του Σάμουελ Μπέκετ, Ευτυχισμένες Μέρες, με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου, επιστρέφει στο Bios από 3 Φεβρουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ευτυχισμένες Μέρες του Σ. Μπέκετ, στο Bios
31.10.2016 16:48
Η Σύλβια Λιούλιου και το Bios παρουσιάζουν το έργο του Σ. Μπέκετ, Ευτυχισμένες Μέρες, για λίγες παραστάσεις από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.
Ευτυχισμένες μέρες, του Σ. Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου στο Bios
24.08.2016 15:58
Η Σύλβια Λιούλιου σκηνοθετεί το έργο του Σ. Μπέκετ, Ευτυχισμένες μέρες, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Bios στις 18 Νοεμβρίου 2016, ενώ θα προηγηθεί ένα εργαστήριο για τη διαδικασία ανεβάσματος της παράστασης, το οποίο θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Η ζωή του Γαλιλαίου του Μπρέχτ από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου
07.07.2016 15:40
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει το αριστούργημα του Μπρέχτ, Η ζωή του Γαλιλαίου, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.
Το Stand-up Science συναντά τo Stand-up Comedy στο Hub Events
05.05.2016 11:17
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην όγδοη και τελευταία φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της ομάδας Science Reactors με τίτλο «Το Stand-up Science συναντά τo Stand-up Comedy». Ευγενική συμμετοχή: Αριστοτέλης Ρήγας, Λάμπρος Φισφής, Γιώργος Χατζηπαύλου.