Στην Σαλαμίνα θα ταξιδέψει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να δώσει μια ιδιαίτερη συναυλία…

… στις 15 Ιουνίου, στο ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή, με σολιστ τον εκλεκτό βιολοντσελίστα Μιλτιάδη Κασσάρα.

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιστορικές μνήμες του τοπίου, αλλά και όσους συνειρμούς ευνοεί η φορτισμένη ατμόσφαιρα της αρχαίας Κούλουρης.

Αυτονόητη η επιλογή της ορχήστρας να εντάξει στο πρόγραμμα την  εισαγωγή για ορχήστρα «Σαλαμίς (480π.Χ.)», του σύγχρονου Ελληνα συνθέτη και κορυφαίου βιολοντσελίστα της Κ.Ο.Α. Δημήτρη Γούζιου.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνεται ακόμα το εμβληματικό συμφωνικό ποίημα «Προμηθέας» του Φραντς Λιστ (1811–1886), καθώς και η Συμφωνία αρ.21 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ(1756–1791), το σπουδαιότερο συμφωνικό επίτευγμα του έφηβου Μότσαρτ, στο οποίο ανιχνεύονται, ωστόσο, όλα τα χαρακτηριστικά του ώριμου «μοτσάρτειου» ύφους.  Περιλαμβάνεται, όμως, και το σχεδόν άγνωστο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και μεγάλη ορχήστρα του Raffaelle Parisini (1820-1875) ή κατά το εξελληνισμένο, Ραφαήλ Παριζίνη, συνθέτη και μαθητή του Νικόλαου Μάντζαρου, ο οποίος αν και γεννήθηκε στην Μπολόνια, έζησε και δημιούργησε στην Ελλάδα. Από το έργο του, το οποίο υφολογικά κινείται στον ευρύτερο χώρο της ρομαντικής ιταλικής παράδοσης του 19ου αιώνα, το μοναδικό που έχει διασωθεί σε πλήρη ορχηστρική μορφή είναι το κοντσέρτο για βιολοντσέλο-το οποίο ως μουσική αντίληψη κι αισθητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο της Επτανησιακής Σχολής.

Λίγα λόγια για το Δημήτρη Γούζιο και το έργο «Σαλαμίς»:  
Γεννημένος στην Αθήνα το 1956, αριστούχος  του Ωδείου Αθηνών και υπότροφος της Ακαδημίας του Γκίλντχολ  του Λονδίνου, ο Δημήτρης Γούζιος, πέραν της ιδιότητας του σολιστ βιολοντσελίστα, αλλά και του καθηγητή και υπεύθυνου της σχολής εγχόρδων στα Ωδεία Αθηνών και «Φίλιππος Νάκας», ασχολείται τα τελευταία είκοσι χρόνια με την σύνθεση.

Η εισαγωγή για ορχήστρα «Σαλαμίς (480 π.Χ.)» γράφτηκε ως φόρος τιμής σε «μια ιστορική μάχη που έδωσε ο πολιτισμός, και νίκησε». Αυτό επισημαίνει ο ίδιος ο συνθέτης διευκρινίζοντας ακόμα πως συνέθεσε το έργο «εμπνευσμένος από το χώρο που γεννήθηκε, την ημέρα της ναυμαχίας, στη Σαλαμίνα, ο τραγικός μας ποιητής Ευριπίδης… και περπατώντας στα μονοπάτια όπου εκείνος σεργιάνισε πρώτος, τα χρώματα μεταμορφώθηκαν σε νότες και οι νότες σε μελωδίες».

Πρόγραμμα:

Δημήτρης Γούζιος (1956-): Σαλαμίς (480 π.Χ.), εισαγωγή για ορχήστρα

Ραφαήλ Παριζίνης (1820-1875): Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και μεγάλη ορχήστρα σε λα μείζονα.
                                                          

Διάλειμμα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ.21 σε λα μείζονα, Κ. 134
                                                         

Φραντς Λιστ (1811-1886): «Προμηθέας», συμφωνικό ποίημα αρ.5
 
 

Σολίστ: Μιλτιάδης Κασσάρας,βιολοντσέλο

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής