Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Φεστιβάλ Αθηνών: Alain Buffard - Tout va bien

Φεστιβάλ Αθηνών: Alain Buffard - Tout va bien

Ένα από τα κακά παιδιά του σύγχρονου χορού, ο γάλλος Αλαίν Μπυφάρ, που γνωρίσαμε με διπλή του ιδιότητα αφενός ως χορογράφου

στην παράσταση (Not) a Love Song το 2008 και αφετέρου ως περφόρμερ στην παράσταση – αφιέρωμα στην Άννα Χάλπριν το 2009, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 29 και 30 Ιουνίου, για να παρουσιάσει την παράσταση «Όλα καλά» στην Πειραιώς 260 (Η).

 

 

Το Όλα καλά, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2010 στο φεστιβάλ Montpellier Danse και προκάλεσε αίσθηση. Είναι ένα έργο έντονο, σκοτεινό, ανορθόδοξο, με έντονη την εικαστική και κινηματογραφική ματιά που ο Μπυφάρ διαθέτει. Είναι ένα ειρωνικό σχόλιο στη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία όπου αυτή επιβάλλεται, ένα κάλεσμα σε ανυπακοή.

 

 


Η βία, η καταστολή, οι διακρίσεις, η εκπαίδευση μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Μπυφάρ και μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από έναν κώδικα με παραπομπές στο στρατό, σαδομαζοχιστικές κινήσεις, παύσεις, μελωδίες από ακορντεόν.


Στην παράσταση, οι οκτώ εξαιρετικοί ερμηνευτές του φορούν στρατιωτικές στολές και υπερμεγέθη καπέλα, κρατούν όπλα και βηματίζουν στρατιωτικά, τραγουδούν και χορεύουν υπό τους ήχους εμβατηρίων. Με στοιχεία γκροτέσκο, από το καμπαρέ, καθώς και κινηματογραφικές αναφορές, η παράσταση δίνει το δικό της στίγμα στην κριτική της σύγχρονης κοινωνίας, που από τη μία μας κάνει δουλοπρεπείς και από την άλλη καταπιεστικούς.

 

Έχοντας πλέον γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του σύγχρονου χορού αλλά και με παρουσία στα εικαστικά και στον κινηματογράφο, ο Αλαίν Μπυφάρ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών για να μας διαβεβαιώσει ειρωνικά ότι είναι Όλα Καλά και να μας καλέσει σε ένα «παιγνιώδες αντάρτικο»...

 

 
Χορογραφία – Σκηνοθεσία
Alain Buffard
 
Μουσική προσαρμογή – Ακορντεόν
Armelle Dousset
 
Ερμηνεύουν
Lorenzo de Angelis
Armelle Dousset
Hanna Hedman
Jean‐Claude Nelson
Olivier Normand
Tamar Shelef
Betty Tchomanga
Lise Vermot

 

Σχετικές ειδήσεις
5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.10.2016 17:26
Μια σημαντική διοργάνωση που έγινε θεσμός: η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού μετά από 6 χρόνια επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
The Dog Days Are Over, του Jan Martens στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 14:21
​Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον Jan Martens, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την παράσταση The Dog Days Are Over.
Νέα παράσταση σύγχρονου χορού από την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.12.2015 15:22
Το Μικροσκοπικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00 ένα νέο πρόγραμμα Σύγχρονου Χορού σε τέσσερα μέρη, με θέμα το Αίμα και τη Μνήμη.
Είναι Καιρός - Δεύτερη περίοδος: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
23.12.2015 14:43
Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μμ, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου παρουσιάζει στο ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θεατράκι, τη συνέχεια του προγράμματος σύγχρονου χορού Είναι καιρός - δεύτερη περίοδος με μια παράσταση που περιλαμβάνει δύο σόλο χορογραφίες και μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.