Ένα από τα κακά παιδιά του σύγχρονου χορού, ο γάλλος Αλαίν Μπυφάρ, που γνωρίσαμε με διπλή του ιδιότητα αφενός ως χορογράφου

στην παράσταση (Not) a Love Song το 2008 και αφετέρου ως περφόρμερ στην παράσταση – αφιέρωμα στην Άννα Χάλπριν το 2009, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 29 και 30 Ιουνίου, για να παρουσιάσει την παράσταση «Όλα καλά» στην Πειραιώς 260 (Η).

Το Όλα καλά, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2010 στο φεστιβάλ Montpellier Danse και προκάλεσε αίσθηση. Είναι ένα έργο έντονο, σκοτεινό, ανορθόδοξο, με έντονη την εικαστική και κινηματογραφική ματιά που ο Μπυφάρ διαθέτει. Είναι ένα ειρωνικό σχόλιο στη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία όπου αυτή επιβάλλεται, ένα κάλεσμα σε ανυπακοή.

Η βία, η καταστολή, οι διακρίσεις, η εκπαίδευση μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Μπυφάρ και μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από έναν κώδικα με παραπομπές στο στρατό, σαδομαζοχιστικές κινήσεις, παύσεις, μελωδίες από ακορντεόν.

Στην παράσταση, οι οκτώ εξαιρετικοί ερμηνευτές του φορούν στρατιωτικές στολές και υπερμεγέθη καπέλα, κρατούν όπλα και βηματίζουν στρατιωτικά, τραγουδούν και χορεύουν υπό τους ήχους εμβατηρίων. Με στοιχεία γκροτέσκο, από το καμπαρέ, καθώς και κινηματογραφικές αναφορές, η παράσταση δίνει το δικό της στίγμα στην κριτική της σύγχρονης κοινωνίας, που από τη μία μας κάνει δουλοπρεπείς και από την άλλη καταπιεστικούς.

Έχοντας πλέον γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του σύγχρονου χορού αλλά και με παρουσία στα εικαστικά και στον κινηματογράφο, ο Αλαίν Μπυφάρ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών για να μας διαβεβαιώσει ειρωνικά ότι είναι Όλα Καλά και να μας καλέσει σε ένα «παιγνιώδες αντάρτικο»…

 
Χορογραφία – Σκηνοθεσία
Alain Buffard
 
Μουσική προσαρμογή – Ακορντεόν
Armelle Dousset
 
Ερμηνεύουν
Lorenzo de Angelis
Armelle Dousset
Hanna Hedman
Jean‐Claude Nelson
Olivier Normand
Tamar Shelef
Betty Tchomanga
Lise Vermot