Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών: Alain Buffard - Tout va bien

Φεστιβάλ Αθηνών: Alain Buffard - Tout va bien

Ένα από τα κακά παιδιά του σύγχρονου χορού, ο γάλλος Αλαίν Μπυφάρ, που γνωρίσαμε με διπλή του ιδιότητα αφενός ως χορογράφου

στην παράσταση (Not) a Love Song το 2008 και αφετέρου ως περφόρμερ στην παράσταση – αφιέρωμα στην Άννα Χάλπριν το 2009, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 29 και 30 Ιουνίου, για να παρουσιάσει την παράσταση «Όλα καλά» στην Πειραιώς 260 (Η).

 

 

Το Όλα καλά, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2010 στο φεστιβάλ Montpellier Danse και προκάλεσε αίσθηση. Είναι ένα έργο έντονο, σκοτεινό, ανορθόδοξο, με έντονη την εικαστική και κινηματογραφική ματιά που ο Μπυφάρ διαθέτει. Είναι ένα ειρωνικό σχόλιο στη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία όπου αυτή επιβάλλεται, ένα κάλεσμα σε ανυπακοή.

 

 


Η βία, η καταστολή, οι διακρίσεις, η εκπαίδευση μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Μπυφάρ και μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από έναν κώδικα με παραπομπές στο στρατό, σαδομαζοχιστικές κινήσεις, παύσεις, μελωδίες από ακορντεόν.


Στην παράσταση, οι οκτώ εξαιρετικοί ερμηνευτές του φορούν στρατιωτικές στολές και υπερμεγέθη καπέλα, κρατούν όπλα και βηματίζουν στρατιωτικά, τραγουδούν και χορεύουν υπό τους ήχους εμβατηρίων. Με στοιχεία γκροτέσκο, από το καμπαρέ, καθώς και κινηματογραφικές αναφορές, η παράσταση δίνει το δικό της στίγμα στην κριτική της σύγχρονης κοινωνίας, που από τη μία μας κάνει δουλοπρεπείς και από την άλλη καταπιεστικούς.

 

Έχοντας πλέον γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του σύγχρονου χορού αλλά και με παρουσία στα εικαστικά και στον κινηματογράφο, ο Αλαίν Μπυφάρ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών για να μας διαβεβαιώσει ειρωνικά ότι είναι Όλα Καλά και να μας καλέσει σε ένα «παιγνιώδες αντάρτικο»...

 

 
Χορογραφία – Σκηνοθεσία
Alain Buffard
 
Μουσική προσαρμογή – Ακορντεόν
Armelle Dousset
 
Ερμηνεύουν
Lorenzo de Angelis
Armelle Dousset
Hanna Hedman
Jean‐Claude Nelson
Olivier Normand
Tamar Shelef
Betty Tchomanga
Lise Vermot

 

Σχετικές ειδήσεις
Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.01.2017 17:23
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (ώρα 20:00), για μία και μοναδική βραδιά, την παράσταση χορού της Σοφίας Μαυραγάνη με τίτλο «Σάλος» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς.
5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.10.2016 17:26
Μια σημαντική διοργάνωση που έγινε θεσμός: η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού μετά από 6 χρόνια επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών!
29.06.2016 10:42
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260 όπου θα φιλοξενούνται έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο!
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
The Dog Days Are Over, του Jan Martens στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 14:21
​Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον Jan Martens, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την παράσταση The Dog Days Are Over.