Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ομάδα Blitz - Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ομάδα Blitz - Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ Αθηνών

Έχοντας την ορμή της επιτυχημένης εμφάνισής τους στη βερολινέζικη σκηνή της Schaubühne και στο παρισινό Theatre De La Ville …

(όπου η παράσταση ήταν sold out και τις τρεις βραδιές), η Ομάδα Blitz εμφανίζεται στις 28 και 29 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση μυθοπλασίας, Δον Κιχώτης.

 

 


Δανειζόμενη τη γλώσσα και τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ , η Ομάδα Blitz παρουσιάζει γεγονότα της ζωής και περιστατικά που ακολούθησαν το θάνατο του Δον Κιχώτη, μέσα από μαρτυρίες σύγχρονων και μεταγενέστερών του υπαρκτών και επινοημένων προσώπων, που τον παρουσιάζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε με μελανά χρώματα. Ακολουθώντας τα βήματά του, η Ομάδα Blitz  προσπαθεί να ανακαλύψει τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος αυτός ο αντι – ήρωας και να ερμηνεύσει την ονειροπόλα ματιά του στην πραγματικότητα, που διαρκώς τον διέψευδε. Η συνέπεια στο κείμενο του Θερβάντες αίρεται για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της παράστασης που είναι να καταδείξει τη μοναξιά της ύπαρξης του Δον Κιχώτη σ’ ένα κόσμο που δεν τον κατανόησε, για να δείξει εντέλει το μοναχικό δρόμο της δικής μας ύπαρξης, 
Οι συντελεστές της παράστασης τη χαρακτήρισαν «ένα στατικό rοad movie που κατά κάποιον τρόπο ασχολείται με αυτό που ο Ούγγρος συγγραφέας László Krasznahorkai ονόμασε μελαγχολία της αντίστασης». Αφαιρώντας το ιδεαλιστικό περίβλημα του μύθου, επιχειρούν να τον ανασυνθέσουν και να το δουν στην πορεία του στο δυσνόητο, σκληρό και μοναχικό δρόμο της ύπαρξης, που εκείνος αντιμετώπισε με πίστη και αγνά κίνητρα, με μία ιδιαίτερη ματιά που άλλοτε τον πίκραινε και άλλοτε του χάριζε προσωπικές συγκινήσεις.

 


Με την παράσταση Δον Κιχώτης, που θα παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Ομάδα Blitz που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2004 από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή και είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο New Theatrical Realities, δίνει τη δική της πρακτική ερμηνεία στον ορισμό του Λέμαν για το μεταδραματικό θέατρο: «περισσότερο παρουσία παρά αναπαράσταση, περισσότερο μοίρασμα παρά διαμεσολαβημένη εμπειρία, διαδικασία παρά αποτέλεσμα και ερέθισμα παρά πληροφορία».

 


Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μότο τους είναι «περισσότερη ηθική, λιγότερη αισθητική»!

 

«Στη διάρκεια της παράστασης ακούγονται έντονοι πυροβολισμοί. Επίσης η παράσταση περιέχει ορισμένες βίαιες σκηνές»
 

 

Σκηνοθεσία – Δραματουργία
Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής
 
Φωτισμοί
Τάσος Παλαιορούτας
 
Σκηνικά – Κοστούμια
Εύα Μανιδάκη

Ερμηνεύουν
Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μ.Μαθιουδάκης, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκος Φλέσσας κ.ά.
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Λυσιστράτη: Διαβάστε ελεύθερα το κείμενο την ώρα της παράστασης!
04.08.2016 17:13
Ο Δημήτρης Δημητριάδης και οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο μεταφρασμένο κείμενο της Λυσιστράτης, για ανάγνωση σε κινητά, tablet ή υπολογιστές μέσω του βιβλιομάτ, κατά τη διάρκεια της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00).
Πρώτες φωτογραφίες του Young Lear της Ιόλης Ανδρεάδη στο Φεστιβάλ Αθηνών
14.06.2016 14:52
Η Ιόλη Ανδρεάδη κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών (17 & 18 Ιουλίου) με την παράσταση «Young Lear», προσεγγίζοντας τον εμβληματικό σαιξπηρικό ήρωα με ανατρεπτική ματιά.
Monaksxá (a lonely planet) από την Ειρήνη Φαναριώτη και την Terre de Semis στο Φεστιβάλ Αθηνών
08.06.2016 12:58
​Η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα Terre de Semis παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση Monaksxá (a lonely planet).
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.
Γυναίκες της προσφυγιάς: παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών
04.05.2016 13:46
Η θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση "Γυναίκες της προσφυγιάς", που βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη.