Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Gadjo Dilo: Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας.

Gadjo Dilo: Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας.

Οι Gadjo Dilo, ελληνικό συγκρότημα που ζωντανεύει στη χώρα μας τη manouche gupsy swing μουσική παράδοση, θα εμφανιστεί…
 

… στις 26 Ιουνίου, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, που φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά τις «Μουσικές του Κόσμου», κατά την περίοδο 5 Ιουνίου-10 Ιουλίου.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» θα εμφανιστούν μπάντες, με μελωδίες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές,  θα βρεθούν και οι Gadjo Dilo, που φιλοδοξούν να χαρίσουν μια αξέχαστη και πρωτόγνωρη βραδιά στους παρευρισκόμενους. Προτού συμβεί αυτό, οι «Gadjo Dilo» μίλησαν στο www.culturenow.gr

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Η ονομασία της μπάντας «Gadjo Dilo» τι σημαίνει;
Gadjo Dilo:
Gadjo Dilo στα τσιγγάνικα ειναι μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει: κάποιος που δεν ειναι τσιγγάνος και ειναι τρελάρας (Gadjo=μπαλαμός, Dilo=τρελάρας)
Είναι ο τίτλος μιας ταινίας του Tony Gadlif , της οποίας αγαπάμε  τους χαρακτήρες  και τη συμπεριφορά τους...

 

C.N.: Ποια είναι η αποδοχή του είδους μουσικής σας στη χώρα μας;
G.D.:
Θα έλεγα αρκετά καλή αφού σε αρκετές πόλεις εχει φτιαχτεί Gypsy Jazz σκηνή . Όλο και περισσότεροι μουσικοί ασχολούνται με πάθος με αυτό το είδος. Σίγουρα δυο Django Festival στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτή τη στιγμή οργανώνεται το τρίτο της Αθήνας μέσα το Σεπτέμβριο.

 

C.N.: Είσαστε μια σχετικά νέα μπάντα . Έχετε αποκτήσει το «δικό σας κοινό»; Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες ατόμων που βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό σας;

G.D.:  Οι Gadjo Dilo ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009 στην παράλια του Σίμου στην Ελαφόνησο. Έχοντας κάνει αρκετά Live ολο αυτο το διάστημα έχουμε αποκτήσει αρκετούς φίλους και συνεχίζουμε να μεγαλώσουμε αυτη την παρέα. Από την άλλη είμαστε τυχεροί γιατί το είδος μουσικής που παίζουμε συγκινεί ολες τις ηλικίες και αυτό το έχουμε βιώσει αρκετές φορές.

 

C.N.: Τι θέλετε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας; Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν υπάρχει μεγάλη εξοικείωση με αυτού του είδους τη μουσική;
G.D.:
Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι μεγαλύτερη απο την εξοικείωση. Άλλωστε η επιρροή αυτής της μουσικής στην Ελληνική μουσική των δεκαετιών 50'-60' ειναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ειναι οικείο άκουσμα για μας τους Έλληνες.

 

C.N.: Στο live σας ερμηνεύετε τραγούδια του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt…
G.D.:
Όπως πάντα το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα είναι απο το ρεπερτόριο του Django και το υπόλοιπο με διασκευές που έχουμε κάνει εμείς πάνω στο ίδιο ύφος.

 

C.N.: Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
G.D.:
Ατομικά ο καθένας έχει διαφορετικές πηγές έμπνευσης και επιρροές , όμως η πηγή των Gadjo Dilo σαν σχήμα είναι μια Django Reinhardt.

 

C.N.: Ποια μουσική παράδοση αποτελεί την κύρια επιρροή σας;
G.D.:
Η μουσική παράδοση που αποτελεί την κύρια επιρροή των Gadjo Dilo ονομάζεται Jazz Manouche ή Gypsy Swing. Manouche ειναι το όνομα της φυλής των τσιγγάνων απο την οποία κατάγεται ο Django.

 

C.N.: Έχετε αποφασίσει το πρόγραμμα της συναυλίας; Ποια θα είναι η δομή της;
G.D.:
Έχουμε ενα γενικό πλάνο αλλά εξαρτάται πολύ απο την ατμόσφαιρα.

 

C.N.: Η μουσική που παίζετε φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με την περιοχή όπου θα εμφανιστείτε, την Πλάκα…
G.D.:
Πλάκα στην πλάκα συμφωνούμε απολύτως, ο κήπος του μουσείου ειναι ιδανικός. Ανυπομονούμε....

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ομάδα Ραφή: Η «Αλτσίνα» είναι ο μύθος της Κίρκης που συνεχίζει να γοητεύει
02.06.2016 11:17
Η Αναστασία Κότσαλη, η Λητώ Μεσσήνη και ο Μιχάλης Παπαπέτρου ίδρυσαν μόλις το 2012 την ομάδα «Ραφή» η οποία έχει παρουσιάσει σπουδαία λυρικά έργα, που ανεβαίνουν σπάνια στην Ελλάδα. Στην εκπνοή της σεζόν, με την σημαντική συνεισφορά του Θέμελη Γλυνάτση στην σκηνοθεσία και την σύμπραξη μερικών νέων λυρικών καλλιτεχνών και επτά ακόμη ηθοποιών, ανεβάζουν στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», την μπαρόκ όπερα «Αλτσίνα» του Χέντελ. Στην συνέντευξη που ακολουθεί με αφορμή την παράσταση, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ομάδα «Ραφή», τις απόψεις τους περί του λυρικού τραγουδιού και φυσικά μας προϊδεάζουν για τι θα παρακολουθήσουμε όσοι βρεθούμε στην Κυκλάδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.