H Knot Gallery παρουσιάζει το Open Score Project από το Open Score Ensemble. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί …

το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 στις 21.00.

Το Open Score Project ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με στόχο την έρευνα, μελέτη και συναυλιακή παρουσίαση ενός συχνά παραμελημένου ρεπερτορίου «ανοιχτών» συνθέσεων από συνθέτες των τελευταίων εξήντα ετών. Πρόκειται για συνθέσεις που ενσωματώνουν, σε διαφορετικό βαθμό, την απροσδιοριστία (δηλαδή την εσκεμμένη αποφυγή καθορισμού ορισμένων συνθετικών ή εκτελεστικών παραμέτρων) ή/και τον αυτοσχεδιασμό, προσφέροντας ένα πεδίο ηχητικής εξερεύνησης απροσδόκητο, τόσο για το συνθέτη και τον εκτελεστή όσο και για τον ακροατή.

Το ενδιαφέρον μας κατευθύνεται στη μελέτη των διαφόρων βαθμών οριοθέτησης -ή όχι- ηχητικών, χρονικών και χωρικών παραμέτρων μιας σύνθεσης, και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στον εκτελεστή και τον ακροατή από διάφορα, ιδιαίτερα είδη σημειογραφίας (όπως οι λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες), μέσω της προσπάθειας διαφορετικών (και συχνά αντιθετικών) ερμηνειών.  
 

Κάποια από αυτά τα έργα αποτελούν συχνά αντικείμενο θεωρητικών συζητήσεων και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων στη μουσική του 20ου αιώνα, ωστόσο οι εκτελέσεις τους σε συναυλιακά πλαίσια είναι εξαιρετικά σπάνιες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στις 16 Ιουνίου θα παρουσιάσουμε τη δεύτερη συναυλία για φέτος. Αμέσως μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της «ανοιχτής» σύνθεσης, τόσο σε επίπεδο παρτιτούρας και εκτέλεσης, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης συναυλιακής εμπειρίας.

Πρόγραμμα Συναυλίας 16-6-2012, ΚΝΟΤ Gallery

Terry Riley, Ear Piece [1961]
John Cage, Radio Music, version I (AM) [1956]
Karlheinz Stockhausen, For times to come: Waves [1970]
G. Douglas Barrett, A Few Silence (Athens, 16.06.2012, c.9:30pm) [2008]
Christian Wolff, Edges [1969]
John Cage, Radio Music, version II (FM) [1956]

Open Score Ensemble: Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Βασίλης Κλεφτάκης, Γιάννης Κοτσώνης, Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, Αλέξης Πορφυριάδης, Δανάη Στεφάνου, Βασίλης Χατζημακρής, Bάλια Χριστοπούλου.