Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Διωγμένος - Ο Φρόυντ - Η παλίρροια: Τρία μονόπρακτα της σύγχρονης όπερας στη Λυρική Σκηνή

Διωγμένος - Ο Φρόυντ - Η παλίρροια: Τρία μονόπρακτα της σύγχρονης όπερας στη Λυρική Σκηνή

Τρία μονόπρακτα έργα σύγχρονης όπερας σε ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Ολύμπια στις

21 και 23 Ιουνίου 2012.

 

Τα δύο εξ αυτών προέκυψαν από τον διαγωνισμό για «νέο έργο όπερας έλληνα συνθέτη» τον οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Τα έργα επέλεξε καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από συνθέτες και αρχιμουσικούς.

 

Πρόκειται για τα έργα Διωγμένος της Ευαγγελίας Τόνια και Ο Φρόυντ για εκείνη του Ιωσήφ Βαλέτ.

 

Το τρίτο έργο είναι η Παλίρροια του Μπόρις Μπλάχερ το οποίο γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο.

 

Βασικό θεματικό στοιχείο και των τριών έργων είναι η ψυχανάλυση.

 

Την Oρχήστρα της σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

 

Στόχος της Λυρικής είναι να ενθαρρύνει την σύγχρονη δημιουργία και να δώσει βήμα στους νέους έλληνες καλλιτέχνες .

 


Σημείωμα του σκηνοθέτη / Όπερα και ψυχανάλυση συνδέθηκαν άρρηκτα σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Από την Ηλέκτρα [Elektra] των Στράους/Χόφμανσταλ [Strauss/Hofmannsthal] και την Προσμονή [Ertwartung] του Σαίνμπεργκ [Schoenberg], έως τα έργα του Μπρίττεν [Britten] και του Μπέρτουϊσλ [Birtwistle], αλλά και τα σκηνικά εγχειρήματα συνθετών όπως ο Γιάννης Χρήστου, το μουσικό θέατρο αναδείχθηκε σε προνομιακό μέσο αναπαράστασης των νέων πεδίων στην κατανόηση του υποκειμένου που άνοιξε η ψυχανάλυση. Η σκηνή του ασυνειδήτου αναζήτησε και βρήκε στη σύγχρονη όπερα ένα χώρο για να ξεδιπλωθεί, ενώ, από την άλλη, η ψυχανάλυση ασχολήθηκε εκτενώς με το οπερατικό ρεπερτόριο, αλλάζοντας δια παντός τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε.

 


Στα έργα που συναποτελούν το πρόγραμμα της παράστασης σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ, η ψυχανάλυση συνιστά βασικό θεματικό στοιχείο: ο Διωγμένος της Λίνας Τόνια είναι ένα μονόδραμα, του οποίου η δράση μετατοπίζεται ολοκληρωτικά στο πεδίο της συνείδησης. Το έργο Ο Φρόυντ για εκείνη του Ιωσήφ Βαλέτ έχει ως σημείο εκκίνησης τη διάσπαση της ενιαίας συνείδησης, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που η ψυχανάλυση πρόσφερε στην τέχνη. Η Παλίρροια του Μπόρις Μπλάχερ, γραμμένη το 1946 στο κατεστραμμένο Βερολίνο, στρέφεται γύρω από την άρση των κοινωνικών αναστολών σε κατάσταση εξαίρεσης, ένα θέμα που επίσης προϋποθέτει την ψυχαναλυτική ματιά.

 


Κεντρικό ζητούμενο της παράστασης είναι η θεατροποίηση ψυχικών διαδικασιών. Το παιχνίδι των αναδιπλασιασμένων ταυτοτήτων, των διάσπαρτων εικόνων του ασυνείδητου, των προβολών και των μιμήσεων συνιστούν τα εργαλεία της σκηνικής απόδοσης των ψυχικών διεργασιών που αποτυπώνονται στα έργα.


Αλέξανδρος Ευκλείδης

 

 

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ [1985-]
Διωγμένος (2011)
Όπερα δωματίου σε μια πράξη

Μουσική Λίνα Τόνια
Ποιητικό κείμενο Λίνα Τόνια, βασισμένο στη νουβέλα Διωγμένος [The Expelled, 1946] του Σάμιουελ Μπέκετ [Samuel Beckett]


Σύνοψη - Λίγα λόγια για το έργο / Στο έργο κυριαρχεί ο μονόλογος μιας γυναίκας. Η γυναίκα αυτή υποδύεται τη μοίρα ενός ανθρώπου. Διωγμένος από το σπίτι του με πιο ζωντανή ανάμνηση τον ήχο της πόρτας που έκλεισε πίσω του, ζει την απόλυτη μοναξιά μέσα σε πλήθος κόσμου, σαν μια αδιάφορη σκιά, αναζητώντας πάντα το φως για να ορίσει την ύπαρξή του. Η χορωδία παίζει το ρόλο του ίδιου: φωνές του παρελθόντος ξεπηδούν πνιγμένες και αδύναμες μέσα στα γεγονότα σαν να περιγράφουν την ανάγκη του να ξεφύγει από αυτό που η ίδια του η μοίρα έχει ορίσει: την απέραντη μοναξιά. Το ακατόρθωτο μοιάζει πάντα με μια ονειρεμένη λευκότητα, που απλώνοντας το χέρι ποτέ δεν τη φτάνει. Η μουσική επενδύει στη δραματικότητα που αποπνέει το ποιητικό κείμενο, αφήνοντας το ηχόχρωμα να παίζει τον κύριο ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος του έργου.
Λίνα Τόνια

 

ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΕΤ [1968-]
Ο Φρόυντ για εκείνη (2011)
Όπερα σε μία πράξη

Μουσική, ενορχήστρωση, ποιητικό κείμενο (ελληνικά & αγγλικά) Ιωσήφ Βαλέτ

Σύνοψη / Η υπόθεση διαδραματίζεται στο παρόν. Η Μάριον περιμένει με ανυπομονησία την Έριελ, παιδική της φίλη, για να συζητήσουν την παραγγελία ενός πορτραίτου: του πορτραίτου της Μάριον. Στην πραγματικότητα, η Μάριον σκοπεύει να ξελογιάσει το ζωγράφο του πορτραίτου και σύζυγο της Έριελ, Τζον, την αγάπη του οποίου απαρνήθηκε στο παρελθόν χάριν ενός πλούσιου γάμου. Τώρα όμως είναι αποφασισμένη να ξανακερδίσει τον Τζον. Στη βασική σκηνή του έργου, η ηρωίδα εμφανίζεται επί σκηνής ενώ ο παράλληλος εαυτός της, η Μαίρη, την ακολουθεί ως προβολή , πλαισιωμένη από μικτή χορωδία επίδοξων ψυχαναλυτών. Στην σύντομη σκηνή που ακολουθεί, οι ρόλοι αντιστρέφονται και εμφανίζεται επί σκηνής η Μαίρη, ξαπλωμένη σε κρεβάτι ψυχανάλυσης σε κατάσταση παράνοιας.

 

Το έργο / Η σύντομη όπερα Ο Φρόυντ για εκείνη [Freud for her] του Ιωσήφ Βαλέτ είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό μονόπρακτο της Αμερικανίδας συγγραφέως Άλις Γκέρστενμπεργκ [Alice Gerstenberg] με τίτλο Overtones [1915], που στα ελληνικά έχει αποδοθεί ως Αποχρώσεις. Με αφορμή το μονόπρακτο αυτό, δημιουργήθηκε η όπερα Ego [2009], της οποίας το έργο Ο Φρόυντ για εκείνη αποτελεί το ξεκίνημα με εναλλακτικό φινάλε.


Η σχέση της όπερας με την ψυχανάλυση έχει αφετηρία το θεατρικό μονόπρακτο του 1915, που συμπίπτει χρονικά με τις θεωρίες του Φρόυντ σχετικά με τη διχοτόμηση της ψυχής και το ασυνείδητο. Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει η Γκέρστενμπεργκ, η κεντρική ηρωίδα είναι η καλλιεργημένη γυναίκα, o εκλεπτυσμένος εαυτός, ενώ τo ασυνείδητό της είναι ο πρωτόγονος εαυτός της, που εκπροσωπεί τις βίαιες επιθυμίες της. Με αυτή τη διχοτόμηση του χαρακτήρα το κοινό μπορεί να ακούει τις σκέψεις και επιθυμίες κάθε πλευράς.


Ιωσήφ Βαλέτ


Μπόρις Μπλάχερ [Boris Blacher,1903-1975]
Η παλίρροια [Die Flut]
Όπερα δωματίου σε μία πράξη

Ποιητικό κείμενο Χάιντς φον Κράμερ [Heinz von Cramer ] βασισμένο σε μία νουβέλα του Ανρί Ρενέ Αλμπέρ Γκυ ντε Μωπασσάν [Henri René Albert Guy de Maupassant]
Πρώτη συναυλιακή ραδιοφωνική μετάδοση Ραδιοφωνία Βερολίνου, 20 Δεκεμβρίου 1946
Πρώτη σκηνική παρουσίαση Δρέσδη, 4 Μαρτίου 1947

Σύνοψη / «Στον αμμώδη ύφαλο όπου η θάλασσα έχει ξεβράσει ένα ναυάγιο. Σήμερα ή χθες». Ένας τραπεζίτης, η αγαπημένη του και ένας νεαρός άντρας επισκέπτονται ένα ναυάγιο. Τους ξεναγεί ένας ψαράς. Όμως, λόγω της παλίρροιας, τα νερά ανεβαίνουν και η ζωή των τεσσάρων κινδυνεύει. Ο τραπεζίτης, που πιστεύει ότι μπορεί να αγοράσει τα πάντα με τα χρήματά του, τάζει μια περιουσία στο νεαρό άντρα, προσπαθώντας να τον πείσει να κολυμπήσει μέχρι τη στεριά και να φέρει μία βάρκα. Η κοπέλα, που έχει βαρεθεί τη ζωή στην πόλη, γοητεύεται από την απλότητα του ψαρά, και φαντασιώνεται έναν ρομαντικό θάνατο στην αγκαλιά του. Όμως τα νερά τραβιούνται σύντομα, χωρίς κανείς να πάθει κακό. Τότε ο νεαρός, ζαλισμένος από τα χρήματα, σκοτώνει και ληστεύει τον τραπεζίτη, ενώ η κοπέλα εγκαταλείπει τον ψαρά και ακολουθεί τον νέο που τώρα είναι πλούσιος και συνεπώς ελκυστικός.

 

Το έργο  / Παρότι ο Μπλάχερ διέμενε στον αμερικανικό τομέα του υπό συμμαχική κατοχή Βερολίνου, η Παλίρροια γράφηκε για τη ραδιοφωνία του σοβιετικού τομέα της πόλης, από την οποία και μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου 1946 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Ήταν η πρώτη γερμανική όπερα που γράφηκε μετά την λήξη του πολέμου στο κατεστραμμένο Βερολίνο.

 


Το έργο παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια και μετά από μία φαινομενικά αδιέξοδη κατάσταση, που τους ωθεί να διαπράξουν φόνο και κλοπή. Κυνισμός και αγοραίες συμπεριφορές κυριαρχούν. Δραματουργικά και μουσικά η όπερα φανερώνει την ανάδυση του ανθρωποφάγου ανθρώπου -homo homini lupus. Τα συντρίμμια του ναυαγίου μετατρέπονται σε μεταφορά για τα συντρίμμια του βομβαρδισμένου Βερολίνου. Η κριτική στην προπολεμική δυτική κοινωνία απηχούσε άριστα τις απόψεις του σοβιετικού καθεστώτος, που φρόντισε για την παραγγελία και μετάδοση της όπερας.
Η χορωδία αποκτά ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα καθώς το έργο γράφηκε για το ραδιόφωνο: σχολιάζει, αφηγείται, αποσαφηνίζει και, επιπλέον, παρέχει το τελικό ηθικό δίδαγμα, όταν ο αφελής ψαράς αισθάνεται εξαπατημένος.
 

 

Μουσική διεύθυνση  Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία   Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά  Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια  Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί  Μελίνα Μάσχα
Διεύθυνση χορωδίας  Κωστής Κωνσταντάρας

Βίντεο  Μιχάλης Αλεξάκης
Μουσική προετοιμασία μονωδών  Σοφία Ταμβακοπούλου, Ειρήνη Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη  Αγγέλα Σαρόγλου

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Διωγμένος
Μοίρα Βούλα Αμιραδάκη

Ο Φρόυντ για εκείνη
Μάριον Μαρία Κόκκα
Μαίρη Έλενα Μαραγκού

Η παλίρροια
Κοπέλα Γεωργία Ηλιοπούλου
Νεαρός Νίκος Στεφάνου
Γέρος τραπεζίτης  Διονύσης Τσαντίνης
Ψαράς  Πέτρος Σαλάτας

Μετάφραση ποιητικού κειμένου Ιωάννα Μεϊτάνη


ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΧΟΡΩΔΙΑ FONS MUSICALIS

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο κουρέας της Σεβίλλης, του Τζοακίνο Ροσσίνι στο Θέατρο Ολύμπια
01.02.2017 13:01
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μικέλι και σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.
Εθνική Λυρική Σκηνή: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17
27.09.2016 15:13
Mια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, η πρώτη όπερα που ανέβηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ στα Ολύμπια, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος "Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη", σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα της μεταβατικής περιόδου 2016-17 για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
14.06.2016 16:41
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 21.30.
Παλιάτσοι από την Όπερα της Βαλίτσας της ΕΛΣ στην Ηλιούπολη
19.04.2016 15:30
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), με το έργο «Παλιάτσοι», του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, το Σάββατο 23 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.
Lucia di Lammermoor, του Donizetti από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
08.04.2016 10:37
Την Πέμπτη 7 Απριλίου, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στο Κόβεντ Γκάρντεν, έκανε πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη νέα παραγωγή της όπερας Lucia di Lammermoor του Donizetti, σε σκηνοθεσία της διάσημης βρετανίδας σκηνοθέτριας Katie Mitchell και μουσική διεύθυνση του Daniel Oren.