Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Απ τον Χαίντελ στον Χατζιδάκι: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον Παρνασσό

Απ τον Χαίντελ στον Χατζιδάκι: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον Παρνασσό

Ένα νοερό ταξίδι σε τέσσερις αιώνες μουσικής δημιουργίας, απ΄τον Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ έως τον Μάνο Χατζιδάκι, υπόσχεται …

το ευφάνταστο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν, η γνωστή βιολονίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νέλλη Οικονομίδου, κι ο εκλεκτός κιθαρίστας Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, στις 11 Ιουνίου, στην συναυλιακή αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». 

 


Οι απρόβλεπτες κι ενδιαφέρουσες επιλογές τους «συστεγάζουν» στην ίδια βραδιά την Σουίτα σε μι ελάσσονα του Ζαν-Μπατίστ Λεϊγέ «Ντε Γκάντ» (1680-1730), την Σονάτα σε λα ελάσσονα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759), τα Cantabile και Romance του Νικολό Παγκανίνι (1782-1840) και το Bachianas Brasileiras  του Εϊτόρ Βίγια-Λόμπος (1887-1959), με τρείς χαρακτηριστικές συνθέσεις nuevo tango («L’histoire du tango», «Café» και «Nightclub») του Άστορ Πιατσόλα (1921-1992). Το πρόγραμμα που ακολουθεί χρονολογική λογική, ολοκληρώνεται με τον Μάνο Χατζιδάκι (1925-1994) και δύο από τις πιο γνωστές κι αγαπημένες μελωδίες του (απ΄τα τραγούδια «Περιμπανού» σε δικούς του στίχους και «Το Ονειρο», σε στίχους Διονυσίου Σολωμού), οι οποίες θ’ ακουστούν διασκευασμένες για βιολί και κιθάρα απ΄τον Τριαντάφυλλο Μπαταργιά.
Αυτή είναι και η τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου «Μουσικές Δευτέρες» της Κ.Ο.Α., στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

 

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (στα α΄βιολιά) από το 1985, η Νέλλη Οικονομίδου σπούδασε βιολί στην τάξη της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ, στα Ωδεία Αθηνών και Πειραιώς. Διετέλεσε εξάρχουσα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εξάρχουσα της ορχήστρας δωματίου «Έγχορδα Αθηνών» και του Συνόλου Εγχόρδων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «αΚρΟΑμα», καθώς και ιδρυτικό  μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου «ΕΝΩΔΟΝ» και του «Oboe Quartet». Συμμετείχε στην 4μελή επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του βιολιού στα μουσικά σχολεία. Από το 1985 διδάσκει βιολί, στα Ωδεία Πειραιώς, Ατενέουμ και Ωδείο Αθηνών και από το 2001 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.


Ο Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση και συνέχισε τις σπουδές του με τον Ιάκωβο Κολανιάν. Έλαβε επίσης με «Άριστα» τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με τους Κώστα Κλάββα και Μιχάλη Τραυλό.

 


Έχει δώσει πολλές συναυλίες σε πολιτιστικούς και πανεπιστημιακούς χώρους. Σήμερα υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση.

 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Δευτέρα, 11 Ιουνίου, 21.00
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Αίθουσα Συναυλιών

 

ΖΑΝ-ΜΠΑΤΙΣΤ ΛΕΪΓΕ «ΝΤΕ ΓΚΑΝΤ» (1680-1730) Σουίτα σε μι ελάσσονα

                                                                                            
 
ΓΚΕΟΡΓΚ ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΧΑΙΝΤΕΛ (1685-1759) Σονάτα σε λα ελάσσονα
                                                                                         
                                                                                            
ΝΙΚΟΛΟ ΠΑΓΚΑΝΙΝΙ (1782-1840)  
*Cantabile 
*Romance (από την «Μεγάλη Σονάτα» για κιθάρα με συνοδεία βιολιού)
 
ΕΪΤΟΡ ΒΙΓΙΑ-ΛΟΜΠΟΣ (1887-1959)  Bachianas Βrasileiras αρ. 5
ΑΣΤΟΡ ΠΙΑΤΣΟΛΑ (1921-1992)        
*L’ histoire du tango
*Café 1930
*Nightclub 1960
 

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994)                              
*Το όνειρο
                                                                                     
*Περιμπανού
                                                                 
(Διασκευή: Τριαντάφυλλος  Μπαταργιάς)

Νέλλη Οικονομίδου, βιολί
Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, κιθάρα
 

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Εμείς κι ο κόσμος ΙV από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.01.2016 15:27
Η «Μεγάλη» Συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ, από τις υψηλότερες «κορυφές» του συμφωνικού ρεπερτορίου όλων των εποχών, δεσπόζει στο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για το νέο έτος.
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο!
24.12.2015 13:55
Το χαρούμενο εορταστικό γκαλά όπερας που, ως συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, εν είδει πρωτοχρονιάτικης ευχής.
Το Μεγάρο Μουσικής μόνιμη στέγη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
16.12.2015 10:23
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχουν τη χαρά να σας ανακοινώσουν ότι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.