Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μπασκόζος: Για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω

Γιάννης Μπασκόζος: Για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω

Το περιοδικό «Διαβάζω» ετοιμάζεται σήμερα να απονείμει για 16η φορά, τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω. Μετά από μια μικρή περίοδο, που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία, ήρθε η στιγμή για τη σημαντική απονομή .

 

Η τελετή των βραβείων, διεξάγεται την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 20:00, στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής. Οι κατηγορίες που βραβεύονται είναι οι ακόλουθες:
•  Μυθιστόρημα
• Διήγημα-Νουβέλα
• Λογοτεχνικό δοκίμιο-Μελέτη
• Ποίηση
• Πρωτοεμφανιζόμενος πεζογράφος και πρωτοεμφανιζόμενος ποιητής (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη)
• Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο
• Λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά

 

Ενόψει της απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων, μίλησε στο www.culturenow.gr o συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω», Γιάννης Μπασκόζος.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Πώς προέκυψε η ιδέα για τα συγκεκριμένα βραβεία , πριν από 16 χρόνια;
Γιάννης Μπασκόζος:
Η ιδέα των Λογοτεχνικών βραβείων Διαβάζω προέκυψε από την ομάδα έκδοσής του, με επικεφαλής τον τότε Διευθυντή Ηρακλή Παπαλέξη, ως μια πρόταση να δημιουργηθεί ένας θεσμός που να επιβραβεύει τις εκδοτικές προσπάθειες, και με υπευθυνότητα και αξιοκρατία, να αναδεικνύει τα εξέχοντα έργα της σύγχρονης πνευματικής παραγωγής του τόπου μας.

 

C.N.: Τι έχει αλλάξει στην πορεία αυτή;
Γ.Μ.:
Άλλαξε η εκδοτική παραγωγή, οι επιτροπές έχουν να διαβάσουν πολύ περισσότερα βιβλία. Άλλαξε ο τρόπος εκλογής των επικρατέστερων βιβλίων μέσω μυστικής ψηφοφορίας σε δικηγόρο. Άλλαξε τέλος η τελετή απονομής που απέκτησε μεγαλύτερο κύρος, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερους χώρους και καθιερώθηκε οριστικά στη συνείδηση της αγοράς αλλά και των αναγνωστών.


C.N.: Ποια είναι τα κριτήρια προκειμένου ένα βιβλίο να συμπεριληφθεί στη λίστα υποψηφιοτήτων;
Γ.Μ.:
Για να ασχοληθούν οι επιτροπές με οποιοδήποτε βιβλίο αρκεί αυτό να έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά και να έχει καταλογογραφηθεί στην ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιτροπές δεν θα ασχοληθούν και με αυτοεκδόσεις μη δηλωθείσες αλλά που θα φτάσουν στα χέρια της. Από εκεί και πέρα τα κριτήρια για να μπει ένα βιβλίο στις μικρές λίστες τα θέτει κάθε φορά η επιτροπή.

 

C.N.: Εκτός από το βραβείο, τι άλλο περιλαμβάνει η βράβευση ενός βιβλίου και κατά συνέπεια, του συγγραφέα του;
Γ.Μ.:
Η βράβευση ενός βιβλίου είναι κατ ΄αρχάς μια ηθική αναγνώριση στον συγγραφέα. Φέτος συνοδεύεται και από πίνακες γνωστών ζωγράφων, μια προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα. Επίσης το βραβευμένο βιβλίο συνήθως κάνει και ένα νέο κύκλο με τις πωλήσεις του.

 

C.N.: Ποια είναι η στήριξη που έχουν τα βραβεία, είτε από τον κόσμο, είτε από φορείς;
Γ.Μ.:
Οι αναγνώστες προσέχουν τα βραβευμένα βιβλία, σκέπτονται ότι το βραβείο είναι μια αξιολόγηση από ειδικούς που πρέπει να πάρουν υπόψη τους πριν αγοράσουν. Πολλές φορές στηρίζονται και από φορείς, τοπικούς , κλαδικούς κ.ά

 

C.N.: Ποια κατηγορία από αυτές που βραβεύονται, θεωρείται ως η πιο δημοφιλής ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό;
Γ.Μ.:
Σίγουρα το μυθιστόρημα κερδίζει τις εντυπώσεις αν και υπάρχει τα τελευταία χρόνια πολύ ενδιαφέρον για το δοκίμιο και για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

 

C.N.: Οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία, γενικά; Οι συγγραφείς που προτιμούνται, είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες ή ξένοι;
Γ.Μ.:
Οι καλοί αναγνώστες , όσοι δηλαδή διαβάζουν πάνω από δέκα βιβλία τον χρόνο, είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους αλλά και με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Νομίζω ότι τα ενδιαφέροντα των σοβαρών αναγνωστών είναι μοιρασμένα ανάμεσα στο καλό ελληνικό και το καλό ξένο βιβλίο.

 

C.N.: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πορεία του βιβλίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Γ.Μ.:
Το βιβλίο σήμερα μετά από μια περίοδο ανόδου (σε εκδόσεις και τζίρους) γνωρίζει μια κάμψη, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης. Οι εκδοτικοί οίκοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν περικοπές και τα βιβλιοπωλεία δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αισιοδοξώ ότι οι οίκοι που εκδίδουν ποιοτικά βιβλία θα επιζήσουν και θα επικρατήσουν.
 

Σχετικές ειδήσεις
Γιώργος Γκόζης: Τα ορφανοπαίδια που μας διαμόρφωσαν μας κληροδότησαν τα πάντα
28.12.2016 12:58
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη με αφορμή τις πέντε δυνατές αφηγήσεις των ηρώων της νουβέλας του «Γκουανό» που αγγίζουν διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα. (Γκουανό ονομάζεται το λίπασμα από περιττώματα και πτώματα θαλάσσιων πουλιών και ζώων αλλά σε μεγάλες δόσεις καταντά τοξικό.)
Γιάννης Ατζακάς: Έζησα κοντά σε μυθικούς ανθρώπους που τηρούσαν το μέτρο
07.11.2016 13:34
Μιλήσαμε με τον βραβευμένο συγγραφέα Γιάννη Ατζακά με αφορμή το νέο του βιβλίο “Λίγη φλόγα πολλή στάχτη”, μια συλλογή διηγημάτων όπου ξεδιπλώνονται με εκπληκτικό τρόπο ζωές ανθρώπων που “αλλιώς τα είχανε λογαριάσει”.
Καίτη Βασιλάκου: Τουλάχιστον η δημοκρατία δεν αφαιρεί την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή
07.09.2016 12:54
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα και ποιήτρια Καίτη Βασιλάκου με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Το επίμονο φαινόμενο» και τη ρωτήσαμε για τον σκοτεινό κόσμο που ζουν οι ήρωές της και τον προβληματισμό της για το πόσο πραγματικός μπορεί να γίνει, καθώς και για τη δική της στενή σχέση με το διαδίκτυο.
Λίνα Φυτιλή: Πολλές φορές νιώθω σαν ζογκλέρ
05.05.2016 13:02
Η συγγραφέας και ποιήτρια Λίνα Φυτιλή μάς μιλά για τους ήρωες της συλλογής διηγημάτων της «Παράξενο Καλοκαίρι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας που επιβάλλονται εντός κι εκτός συγγραφικού χρόνου.
Αγγελική Δαρλάση: Θέλω να συνομιλώ με εντιμότητα κι ειλικρίνεια
15.03.2016 16:48
Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση μάς μιλά για τα αγάλματα που «έφυγαν» για να σωθούν, για την ηρωίδα του βιβλίου της, τη μικρή Αγγελίνα, τη σχέση των Ελλήνων με την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και τις δικές της αξίες, ως άνθρωπος κι ως βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων.