Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Ερρίκου Ίψεν, Ο μικρός Έγιολφ από την ομάδα Grasshopper και τον Δημήτρη Καραντζά

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Ερρίκου Ίψεν, Ο μικρός Έγιολφ από την ομάδα Grasshopper και τον Δημήτρη Καραντζά

To «Μικρό Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζει η ομάδα Grasshoper στο Θέατρο Πόρτα στις

14-16 και 18-20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Έργο παραμελημένο, της τελευταίας περιόδου της ιψενικής δημιουργίας, εστιάζει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κοινωνική καταγγελία.

 

 

Το έργο προκάλεσε το ενδιαφέρον του νεαρού σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά περισσότερο από άλλα –γνωστότερα έργα του Ίψεν – γιατί, όπως τονίζει, παρουσιάζεται με τρόπο πιο σαφή ο εγκλωβισμός στις κοινωνικές συμβάσεις, καθώς και η περίπλοκη ψυχολογία των προσώπων που κρύβεται πίσω από τις συμβάσεις αυτές.  

 

 

Η παράσταση επικεντρώνεται στις σχέσεις των προσώπων μέσα στο χώρο. Τα σκηνικά απουσιάζουν από τη σκηνή , στην οποία βρίσκονται μόνο κάποια αντικείμενα απαραίτητα για να προκληθεί η  συνέχεια της ιστορίας. Οι ηθοποιοί κινούνται όλοι μαζί. Η κίνηση του ενός επιφέρει και την κίνηση του άλλου. Τα πρόσωπα εμφανίζονται φορώντας ρούχα εποχής (1894), τα οποία μοιάζει να τους έχουν επιβληθεί προκειμένου να λάβουν μέρος στην παράσταση.

 

 

«Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επινοούν ιστορίες προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ξεπεράσουν τους εγκλωβισμούς του», τονίζει ο Δημήτρης Καρατζάς. «Ο εγκλωβισμός των προσώπων φαίνεται από την πρώτη σκηνή και οι κινήσεις τους στο χώρο είναι αυτές που θα καθορίζουν αν τα πρόσωπα αυτά θα προχωρήσουν προς τα μπρος ή προς τα πίσω».

 

 

Στο «Μικρό Έγιολφ» παρουσιάζεται μια τυπική ιψενική οικογένεια, αποξενωμένη, δυσλειτουργική, με ένοχα μυστικά και ανομολόγητους πόθους. Το παρελθόν βαραίνει και το μέλλον υπονομεύεται, καθώς τα πρόσωπα είναι παγιδευμένα στις εμμονές τους. Μέσα από οδυνηρές δοκιμασίες μαθαίνουν να αποδέχονται την πραγματικότητα και να συνυπάρχουν. 

 

Μετάφραση
Μαρία Αδάμ
 
Σκηνοθεσία
Δημήτρης Καραντζάς
 
Επιμέλεια Κίνησης
Ζωή Χατζηαντωνίου
 
Κοστούμια
Ιωάννα Τσάμη
 

Ερμηνεύουν
Θύμιος Κούκιος
Μιχάλης Οικονόμου
Ιωάννα Πιατά
Ελίνα Ρίζου
Βασιλική Σουρρή
Γιάννης Στρατούλιας

 

Συνεργασία στη δραματουργία
Κατερίνα Κωνσταντινάκου
 
Φωτισμοί
Αλέκος Αναστασίου
 
Βοηθοί σκηνοθέτη
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κέλλυ Παπαδοπούλου
 
Σχεδιασμός εικόνας
Μυρτώ Δεληβοριά

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βυσσινόκηπος  του Άντον Τσέχωφ στο Θέατρο Εμπρός
20.02.2017 11:44
Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ, ανεβάζει η νεοσύστατη Ομάδα Ίριδα σε σκηνοθεσία Ερρίκου Μηλιάρη, από τις 6 Μαρτίου στο θέατρο Εμπρός για οκτώ μόνο παραστάσεις.
Πρώτες φωτογραφίες από την «Δωδέκατη Νύχτα» του Εθνικού Θεάτρου
27.09.2016 16:16
Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, αναμένεται να παρουσιαστεί από 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σε σκηνοθεσία του νεαρού και ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά -ο οποίος καταπιάνεται πρώτη φορά με έργο του Σαίξπηρ- ενώ τους ήρωες θα "ζωντανέψει" επί σκηνής ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης, οι οποίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, και ετοιμαστείτε να ζήσετε μία νύχτα περιπέτειας, μεταμφιέσεων ή ...ό,τι προτιμάτε!
Άμλετ ο Β, από τον Οκτώβρη στο Θέατρο Ζίνα
08.08.2016 15:26
Το ξεκαρδιστικό έργο του Σάμιουελ Μπόμπρικ, Άμλετ ο Β', που γνώρισε εκκωφαντική επιτυχία όταν ανέβηκε παλιότερα στο Θέατρο Νέο Ριάλτο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, επιστρέφει αυτόν τον Χειμώνα στο Θέατρο ΖΙΝΑ.
Η Παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη από την ομάδα Χρώμα σε Αθήνα και Πάτρα
10.06.2016 13:25
Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται ξανά από την ομάδα Χρώμα και το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, μετά το ανέβασμά της ως μέρος της «Τριλογίας της Πόλης» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014.
Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
05.04.2016 11:39
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.