Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Ερρίκου Ίψεν, Ο μικρός Έγιολφ από την ομάδα Grasshopper και τον Δημήτρη Καραντζά

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Ερρίκου Ίψεν, Ο μικρός Έγιολφ από την ομάδα Grasshopper και τον Δημήτρη Καραντζά

To «Μικρό Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζει η ομάδα Grasshoper στο Θέατρο Πόρτα στις

14-16 και 18-20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Έργο παραμελημένο, της τελευταίας περιόδου της ιψενικής δημιουργίας, εστιάζει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κοινωνική καταγγελία.

 

 

Το έργο προκάλεσε το ενδιαφέρον του νεαρού σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά περισσότερο από άλλα –γνωστότερα έργα του Ίψεν – γιατί, όπως τονίζει, παρουσιάζεται με τρόπο πιο σαφή ο εγκλωβισμός στις κοινωνικές συμβάσεις, καθώς και η περίπλοκη ψυχολογία των προσώπων που κρύβεται πίσω από τις συμβάσεις αυτές.  

 

 

Η παράσταση επικεντρώνεται στις σχέσεις των προσώπων μέσα στο χώρο. Τα σκηνικά απουσιάζουν από τη σκηνή , στην οποία βρίσκονται μόνο κάποια αντικείμενα απαραίτητα για να προκληθεί η  συνέχεια της ιστορίας. Οι ηθοποιοί κινούνται όλοι μαζί. Η κίνηση του ενός επιφέρει και την κίνηση του άλλου. Τα πρόσωπα εμφανίζονται φορώντας ρούχα εποχής (1894), τα οποία μοιάζει να τους έχουν επιβληθεί προκειμένου να λάβουν μέρος στην παράσταση.

 

 

«Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επινοούν ιστορίες προκειμένου να βρουν διέξοδο και να ξεπεράσουν τους εγκλωβισμούς του», τονίζει ο Δημήτρης Καρατζάς. «Ο εγκλωβισμός των προσώπων φαίνεται από την πρώτη σκηνή και οι κινήσεις τους στο χώρο είναι αυτές που θα καθορίζουν αν τα πρόσωπα αυτά θα προχωρήσουν προς τα μπρος ή προς τα πίσω».

 

 

Στο «Μικρό Έγιολφ» παρουσιάζεται μια τυπική ιψενική οικογένεια, αποξενωμένη, δυσλειτουργική, με ένοχα μυστικά και ανομολόγητους πόθους. Το παρελθόν βαραίνει και το μέλλον υπονομεύεται, καθώς τα πρόσωπα είναι παγιδευμένα στις εμμονές τους. Μέσα από οδυνηρές δοκιμασίες μαθαίνουν να αποδέχονται την πραγματικότητα και να συνυπάρχουν. 

 

Μετάφραση
Μαρία Αδάμ
 
Σκηνοθεσία
Δημήτρης Καραντζάς
 
Επιμέλεια Κίνησης
Ζωή Χατζηαντωνίου
 
Κοστούμια
Ιωάννα Τσάμη
 

Ερμηνεύουν
Θύμιος Κούκιος
Μιχάλης Οικονόμου
Ιωάννα Πιατά
Ελίνα Ρίζου
Βασιλική Σουρρή
Γιάννης Στρατούλιας

 

Συνεργασία στη δραματουργία
Κατερίνα Κωνσταντινάκου
 
Φωτισμοί
Αλέκος Αναστασίου
 
Βοηθοί σκηνοθέτη
Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κέλλυ Παπαδοπούλου
 
Σχεδιασμός εικόνας
Μυρτώ Δεληβοριά

 

Σχετικές ειδήσεις
Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
05.04.2016 11:39
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης
10.02.2016 10:12
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.
Ο μικρός Έγιολφ του Ερρίκου Ίψεν στο Αγγέλων Βήμα
08.12.2015 11:32
Η Ομάδα Γέφυρα παρουσιάζει στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ», σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.
Η Αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Εκάτη
19.11.2015 13:42
Η Αγριόπαπια, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν έρχεται από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Εκάτη.
Κουκλόσπιτο του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Εκάτη
04.11.2015 11:14
Η παράσταση Κουκλόσπιτο (Νόρα), του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στο θέατρο Εκάτη, από τις 16 Οκτωβρίου 2015.