Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Creo: What if - would you: Παράσταση στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα

Creo: What if  - would you: Παράσταση στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo μετά από μία ερευνητική διαδρομή και μία σειρά ανοιχτών προβών σε ανοιχτούς χώρους της πόλης, ...

παρουσιάζει το work in progress «What if / would you» στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού).


Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παράστασης, η ομάδα παρουσίασε έναν αριθμό ανοιχτών προβών στο Κέντρου μελέτης χορού «Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη , στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» και μοιράστηκε τον τρόπο δουλειάς της με άλλους καλλιτέχνες και περαστικούς.

 

Θα υπάρχει στο χώρο η έκθεση φωτογραφίας της Άννας Ταγκάλου, εμπνευσμένη από τις πρόβες της ομάδας Creo.

 

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά.

 

What if / would you   

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μία ευρύτατη κρίση, πνευματική, ηθική, οικονομική, μα πάνω από όλα κρίση της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει ότι αν κάτι τον διαφοροποιεί σαν πλάσμα σε αυτόν τον πλανήτη είναι η ικανότητά του να δημιουργεί και να αντιλαμβάνεται. Δηλαδή το ίδιο το δίπολο της τέχνης, δημιουργία και αντίληψη. Αφενός, κάποιος πρέπει να «χτίσει» ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα και αφετέρου, κάποιος πρέπει να το αντιληφθεί ως τέτοιο.
Σε μία εποχή και σε μία χώρα όπου η τέχνη θεωρείται πολυτέλεια, κάτι έξω από εμάς, οι ανάγκες μας ως δημιουργοί μεγιστοποιήθηκαν και διψάμε για συνεργασία και αφορμές για αυριανά όνειρα και έργα. Μα πιο πολύ από όλα διψάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: κατά πόσο αξίζει ένας δημιουργός-άνθρωπος να κάνει το πρώτο βήμα στο μόνιμο άγχος του να υπερασπίσει το δικαίωμα του να μιλάει ακόμα και να αποδεικνύει ότι το έργο του δεν είναι μία πολυτέλεια, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και των ανθρώπινων κοινοτήτων.

 


«Under conditions of tyranny it is far easier to act than to think» Hannah Arendt
«Σε συνθήκες τυραννίας είναι πολύ πιο εύκολο να δρας παρά να σκέφτεσαι»

 

Τα λόγια αυτά της Arendt υπήρξαν η αφορμή για την ερευνητική διαδρομή της ομάδας χορού Creo. Το κεντρικό θέμα της παράστασης είναι η απόφαση πραγματοποίησης του πρώτου βήματος και το ρίσκο που παίρνει ο κάθε άνθρωπος-δημιουργός για να το κάνει.

 

H έρευνα της ομάδας στηρίζεται στο δίπολο “what if / would you”, το οποίο θεωρούμε αντιπροσωπεύει το δίλλημα που προκύπτει πριν την πραγμάτωση του πρώτου βήματος.

 


What if you didn’t have anything to say, would you still start a conversation?

 


«Ακόμα κι αν δεν είχες κάτι να πεις, θα ξεκινούσες μία συζήτηση;»

What if you were afraid, would you still take the first step?
«Ακόμα κι αν φοβόσουν, θα έκανες το πρώτο βήμα;»

What if you really wanted something, would you go after it?
«Ακόμα κι αν πραγματικά ήθελες κάτι, θα το κυνηγούσες;»

What if you didn’t have any guarantees, would you still act?
«Ακόμα κι αν δεν είχες εγγυήσεις, θα έμπαινες σε δράση;»

 

Ομάδα χορού CREO


Η ομάδα χορού Creo, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, είναι κομμάτι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον, η οποία είναι μία συλλογικότητα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη σε διάφορους τομείς(θέατρο, χορό, μουσική , εικαστικά , εκδόσεις). Στόχος τους είναι να αναδείξουν την διαφορετικότητα αλλά και τις ομοιότητες των καλλιτεχνικών πεδίων και την ανάγκη για συνεργασία και σύμπνοια ανάμεσα στους φορείς τους.


Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά και η ομάδα

 

Χορεύουν: 

Άρια Μπουμπάκη
Αγγελική Δαλαγγέλη
Αλέξανδρος Λασκαράτος
Διονυσία Μπάστα
Γιάννης Σταυρόπουλος
Πωλίνα Κρεμαστά

Φωτογραφίες-έντυπο υλικό: Άννα Ταγκάλου

 

• Με την υποστήριξη του Κέντρου μελέτης χορού «Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» (Υπεύθυνη: Πηνελόπη Ηλιάσκου)
• Ευχαριστούμε πολύ τη κυρία Βούλα Μωραγέμου για την παραχώρηση της σχολής χορού «Ραλλού Μάνου» για τις πρόβες της ομάδας.

 

Σχετικές ειδήσεις
Δυο βήματα πιο κάτω, από την ομάδα YELP dance co. στο Κέντρο της Αθήνας
07.12.2016 16:44
Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP dance co. παρουσιάζει το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου το Δυο βήματα πιο κάτω, μια χορογραφία στο αστικό τοπίο. Οι θεατές ακολουθούν μια διαδρομή από την Εθνική βιβλιοθήκη, στην οδό Πανεπιστημίου, μέχρι την Πλατεία Ομονοίας και καταλήγουν μέσα στο Μπάγκειον - παρακολουθώντας χορογραφημένες δράσεις και συμμετέχοντας σε κάποιες από αυτές.
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
Into her geo#metries, της Αθανασίας Κανελλοπούλου στο 15ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
07.06.2016 10:44
Η Αθανασία Κανελλοπούλου παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση Into her geo#metries.
Απόγειος από τις ομάδες Creo και Ρέον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
24.05.2016 11:32
Η ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον παρουσιάζουν την νέα τους παραγωγή «απόγειος» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στην Κεντρική σκηνή.
Intimate από την Ομάδα Πλεύσις: Παράταση παραστάσεων στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα
28.03.2016 17:03
Η ομάδα Πλεύσις, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσίαση της τελευταίας της δημιουργίας «Ιntimate» στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, από 2 έως 17 Απριλίου 2016, ύστερα από παράταση που δόθηκε λόγω αυξημένης προσέλευσης.