Σ’ ένα πολιτικό ταξίδι στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού μας προσκαλούν τα αδέρφια Ali και Hedi Thabet, με την παράσταση “Rayahzone”,

που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 (Η), στις 14, 15 και 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ γεννήθηκαν στο Βέλγιο, από τυνήσιο πατέρα και βελγίδα μητέρα. Από μικροί ασχολήθηκαν με το τσίρκο και σύντομα στα ενδιαφέροντά τους προστέθηκε ο χορός, το θέατρο, η γραφή και η φωτογραφία. Ακόμη και όταν ο Χεντί Ταμπέτ χτυπήθηκε σε ηλικία 18 ετών από καρκίνο των οστών και δύο χρόνια μετά έχασε το πόδι του, η αγάπη του για τη σκηνή παρέμεινε και χρόνια μετά, δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του την παράσταση που θα απολαύσουμε.

Το “Rayahzone” είναι ένα ταξίδι (Rayah στα αραβικά), όπου καλούμαστε να συμμετάσχουμε προκειμένου να αναμοχλεύσουμε τις απόκρυφες και βασανιστικές εσωτερικές μας αγωνίες με σκοπό την αναζήτηση της ισορροπίας. Στο ταξίδι αυτό, τα σώματα, η φωνή και τα κρουστά είναι οι πρωταγωνιστές.

Για την παράσταση τα δύο αδέρφια συνεργάστηκαν με το χορευτή Nicolas Vladyslav και το μουσικολόγο Sofyann Ben Youssef που με πέντε μουσικούς Σούφι έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική κάνοντας έτσι και μία έμμεση πολιτική δήλωση, καθώς η μουσική των Σούφι στην Τυνησία απαγορεύτηκε σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Στην παράσταση, η μουσική δε λειτουργεί συμπληρωματικά στα βήματα και στις κινήσεις των χορευτών, αλλά γίνεται – με εργαλεία της την ανάσα και τη φωνή – όχημα που οδηγεί τους θεατές προς το Θείο. Όπως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο φυσώντας μέσα του το Πνεύμα του, ο άνθρωπος εκπνέει τη φωνή του Θεού και αγγίζει το Θείο, μέσα από το τραγούδι.

Τελικά το “Rayahzone”, που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών δεν είναι απλώς μία απολύτως άρτια καλλιτεχνικά παράσταση αλλά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Και σκοπός των αδερφών Thabet είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση και να υπερβούν χωροχρονικά τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξης: το θάνατο, το Λόγο και την τρέλα, που προσωποποιούνται στη σκηνή από τους τρεις χορευτές και να συνδέσουν τους θεατές τους με το μικρό θεό που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
 

Χορογραφία
Ali Thabet, Hèdi Thabet
 
Μουσική διεύθυνση
Sofyann Ben Youssef

Ερμηνεύουν
Lionel About, Ali Thabet, Hèdi Thabet

Ζωντανή μουσική
Mehdi Ayaachi, Sofyann Ben Youssef, Mourad Brahim, Walid Soltan, Nidhal Yahyaoui