Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Αλί και Χεντί Ταμπέτ - Rayahzone στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Αλί και Χεντί Ταμπέτ - Rayahzone στην Πειραιώς 260

Σ’ ένα πολιτικό ταξίδι στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού μας προσκαλούν τα αδέρφια Ali και Hedi Thabet, με την παράστασηRayahzone”,

που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 (Η), στις 14, 15 και 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

 

Ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ γεννήθηκαν στο Βέλγιο, από τυνήσιο πατέρα και βελγίδα μητέρα. Από μικροί ασχολήθηκαν με το τσίρκο και σύντομα στα ενδιαφέροντά τους προστέθηκε ο χορός, το θέατρο, η γραφή και η φωτογραφία. Ακόμη και όταν ο Χεντί Ταμπέτ χτυπήθηκε σε ηλικία 18 ετών από καρκίνο των οστών και δύο χρόνια μετά έχασε το πόδι του, η αγάπη του για τη σκηνή παρέμεινε και χρόνια μετά, δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του την παράσταση που θα απολαύσουμε.

 

 

Το “Rayahzone” είναι ένα ταξίδι (Rayah στα αραβικά), όπου καλούμαστε να συμμετάσχουμε προκειμένου να αναμοχλεύσουμε τις απόκρυφες και βασανιστικές εσωτερικές μας αγωνίες με σκοπό την αναζήτηση της ισορροπίας. Στο ταξίδι αυτό, τα σώματα, η φωνή και τα κρουστά είναι οι πρωταγωνιστές.

 


Για την παράσταση τα δύο αδέρφια συνεργάστηκαν με το χορευτή Nicolas Vladyslav και το μουσικολόγο Sofyann Ben Youssef που με πέντε μουσικούς Σούφι έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική κάνοντας έτσι και μία έμμεση πολιτική δήλωση, καθώς η μουσική των Σούφι στην Τυνησία απαγορεύτηκε σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Στην παράσταση, η μουσική δε λειτουργεί συμπληρωματικά στα βήματα και στις κινήσεις των χορευτών, αλλά γίνεται - με εργαλεία της την ανάσα και τη φωνή - όχημα που οδηγεί τους θεατές προς το Θείο. Όπως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο φυσώντας μέσα του το Πνεύμα του, ο άνθρωπος εκπνέει τη φωνή του Θεού και αγγίζει το Θείο, μέσα από το τραγούδι.

 

 

Τελικά το “Rayahzone”, που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών δεν είναι απλώς μία απολύτως άρτια καλλιτεχνικά παράσταση αλλά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Και σκοπός των αδερφών Thabet είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση και να υπερβούν χωροχρονικά τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξης: το θάνατο, το Λόγο και την τρέλα, που προσωποποιούνται στη σκηνή από τους τρεις χορευτές και να συνδέσουν τους θεατές τους με το μικρό θεό που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
 

 

 

Χορογραφία
Ali Thabet, Hèdi Thabet
 
Μουσική διεύθυνση
Sofyann Ben Youssef

Ερμηνεύουν
Lionel About, Ali Thabet, Hèdi Thabet

Ζωντανή μουσική
Mehdi Ayaachi, Sofyann Ben Youssef, Mourad Brahim, Walid Soltan, Nidhal Yahyaoui 
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανδρέου – Μπουμπάκη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016
18.07.2016 12:32
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τo A Kind of Fierce της Κατερίνας Ανδρέου και το and we are not at the same place. των Άρια Μπουμπάκη, Pauline Brun, Noga Golan, Calixto Neto, με τα οποία ολοκληρώνονται οι παραστάσεις χορού του φεστιβάλ.
Η Λία Τσολάκη με το Flux στο Φεστιβάλ Αθηνών
11.07.2016 12:54
Η Λία Τσολάκη, χορεύτρια και χορογράφος, επιστρέφει στην σκηνή με τη διττή αυτή ιδιότητα, με τη νέα της δουλειά, Flux, στις 21 και 22 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016.
Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών!
29.06.2016 10:42
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260 όπου θα φιλοξενούνται έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο!
The Dog Days Are Over, του Jan Martens στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 14:21
​Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον Jan Martens, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την παράσταση The Dog Days Are Over.
Untitled_I will be there when you die, του Alessandro Sciarroni στην Πειραιώς 260
27.05.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί στην Πειραιώς 260 τον Alessandro Sciarroni, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο Untitled_I will be there when you die, για δύο παραστάσεις στις 20 και 21 Ιουνίου 2016.