Τέχνες / Νέα

Το Αγιον Όρος στην ελληνική τέχνη

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με αυτό το θέμα από τις 17 Απριλίου 2008 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με αυτό το θέμα από τις 17 Απριλίου 2008 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με αυτό το θέμα από τις 17 Απριλίου 2008 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.


Η έκθεση, που διοργανώθηκε με την ευγενική συμμετοχή της Αγιορειτικής Πινακοθήκης, παρουσιάστηκε αρχικά στα πολιτιστικά κέντρα του Μορφωτικού Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και τώρα παρουσιάζεται στη Λάρισα.

Συνολικά παρουσιάζονται 180 έργα (πίνακες, χαρακτικά, βιβλία) 43 καλλιτεχνών, που άλλα ανήκουν στην Αγιορειτική Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, άλλα ανήκουν στη συλλογή του Μ.Ι.Ε.Τ. και τα περισσότερα σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από όλη την Ελλάδα


Η έκθεση έχει επίκεντρο τις δεκαετίες 1920-1930 (κυρίως τους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν προ του 1930) αρχίζοντας από τους δημιουργούς του 19ου αι., και περιλαμβάνει έργα των: Θ. Ράλλη, Λ. Κογεβίνα, Σπ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Ν. Πεντζίκη, Πολ. Ρέγκου και άλλων.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης.


info
17 Απριλίου 2008 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2008
www.miet.gr


Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Τέχνες / Νέα

Το Αγιον Ορος στην ελληνική τέχνη

H επίδραση του Αγίου Ορους στην ελληνική τέχνη είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, από τις 24 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Ε

H επίδραση του Αγίου Ορους στην ελληνική τέχνη είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, από τις 24 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

H επίδραση του Αγίου Ορους στην ελληνική τέχνη είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας από τις 24 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη, αφορά, με επίκεντρο τις δεκαετίες 1920-1930, κυρίως τους παλαιότερους καλλιτέχνες (γεννημένους προ του 1930) και αρχίζει από τους καλλιτέχνες του 19ου αι., περιλαμβάνοντας έργα των Θ. Ράλλη, Λ. Κογεβίνα, Σπ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Ν. Πεντζίκη, Πολ. Ρέγκου και άλλων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 180 περίπου έργα (πίνακες, χαρακτικά, βιβλία) 43 συνολικά καλλιτεχνών, που άλλα ανήκουν στην Αγιορειτική Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, άλλα ανήκουν στη συλλογή του Μ.Ι.Ε.Τ. και τα περισσότερα σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από όλη την Ελλάδα.

Το Αγιον Όρος είναι πιο γνωστό για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που φιλοξενεί παρά για την επιρροή που έχει ασκήσει στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Τόσο με την πνευματική του παράδοση όσο και με την ομορφιά της φύσης και τα πλούτη της τέχνης του, το Ορος άσκησε ιδιαίτερη γοητεία στους καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένους, και βρέθηκε συχνά να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική αναζήτηση του νέου ελληνισμού. Την επιμέλεια της έκθεσης την έχει ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης.

info
Aπό 24 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20,δίπλα στο Εθνικό Θέατρο).
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10 πμ-2 μ.μ.
Τρίτη & Πέμπτη 6-8 μμ
Πληροφορίες: 210 3234 267 και 210 5221 420 (9 πμ-3 μμ)
210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)
www.miet.gr