Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει συναυλία

την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με έργα των Maurice Ravel, Χρήστου Χατζή, Francis Poulenc, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, σολίστ το Δημήτρη Καλπαξίδη (όμποε) και στο πιάνο τη Ναταλία Μιχαηλίδου και τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη.

 

 

 


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη δε χρειάζεται συστάσεις. Έχει διεθνή ακτινοβολία με σημαντικότατους μουσικούς στο δυναμικό της, έχει συμπράξει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους και έχει ηχογραφήσει με τις εταιρίες NAXOS, BIS και ΕΜΙ. Το ρεπερτόριό της είναι ευρύ, ξεκινώντας από τη μουσική μπαρόκ και φθάνοντας μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα. Από το 2011 στην καλλιτεχνική της διεύθυνση βρίσκεται ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.

 

 


Στο Ηρώδειο , στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα εμφανιστεί με σολίστ τον Δημήτρη Καλπαξίδη στο όμποε και τους Ναταλία Μιχαηλίδου και Κορνήλιο Μιχαηλίδη στο πιάνο.

 

 


Τα έργα που θα ερμηνεύσει είναι απαιτητικά και δημοφιλή. Το Alborada del gracioso του Μωρίς Ραβέλ είναι ένα πρωινό ερωτικό τραγούδι με έντονο και ζωντανό χαρακτήρα, που ο συνθέτης είχε αφιερώσει στον ελληνικής καταγωγής μουσικοκριτικό Michel-Dimitri Calvocoressi. Το Telluric Dances του ελληνοκαναδού Χρήστου Χατζή είναι γραμμένο για όμποε και ορχήστρα και έχει σαφείς αναφορές στα λαϊκοπαραδοσιακά ακούσματα  του συνθέτη. Το Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του Γάλλου συνθέτη Φρανσίς Πουλένκ είναι φόρος τιμής στο Μότσαρτ , με εμφανείς επιρροές από την τζαζ, αλλά και από τον ήχο της παραδοσιακής ινδονησιακής ορχήστρας γκαμελάν. Τέλος, το γνώριμό μας (από τις πολλές εκτελέσεις και εκδοχές) Boléro του Maurice Ravel στηρίχθηκε στο σκοπό του ομώνυμου ισπανικού χορού (μπολέρο), έχοντας έντονο ισπανο – αραβικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη απήχηση στο ελληνικό κοινό

 

 

Μουσική διεύθυνση 
Αλέξανδρος Μυράτ

Σολίστ
Δημήτρης Καλπαξίδης (όμποε)
 
Πιάνο
Ναταλία Μιχαηλίδου & Κορνήλιος Μιχαηλίδης


MAURICE RAVEL (1875-1937)           
Alborada del gracioso

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣ (γενν. 1953)           
Telluric Dances για όμποε και ορχήστρα

FRANCIS POULENC (1899-1963)                  
Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα

MAURICE RAVEL
Boléro

 

 φωτογραφίες: Νώντας Στυλιανίδης

 

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Ο υπερβατικός Μάλερ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
30.11.2016 12:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.
Gala Maria Callas από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.09.2016 17:10
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξεκινά την 58η καλλιτεχνική της περίοδο με ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, την αξεπέραστη Ελληνίδα πριμαντόνα με τα εξαίρετα φωνητικά και ερμηνευτικά προσόντα, που έφερε το λυρικό τραγούδι κοντά στις πλατιές μάζες και όρισε καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξή του.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τους Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι Ασκενάζυ στο Ηρώδειο
29.07.2016 14:16
Για την τρίτη και τελευταία φετινή της εμφάνιση στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται ένα πρωταγωνιστικό «ντουέτο» με το ίδιο διάσημο επίθετο: Ασκενάζυ.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».