Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αλυσιδωτές Αντιδράσεις: Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αλυσιδωτές Αντιδράσεις: Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο Σύνδεσμος Χορού που αποτελείται από τις ομάδες Amorphy χορογράφος

Τζένη Αργυρίου, Lemurius χορογράφοι Κατερίνα Σκιαδά - Νίκος Δραγώνας, Νταλίκα χορογράφοι Βάσω Γιαννακοπούλου - Σίμος Πατιερίδης, Πρόσχημα χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου & Φοra χορογράφος Μέντη Μέγα, πραγματοποίησαν το ξεχωριστό εργαστήριο χορού 9+1, στο οποίο, δια μέσου μιας ιδιαίτερης διαδικασίας, οι 7 χορογράφοι οδήγησαν τους συμμετέχοντες σε μια κοινή παράσταση με τίτλο «Αλυσιδωτές Αντιδράσεις».

 

 

Η υλοποίηση της δράσης  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης / Πρόσκληση 8/3/2012 Αρ. Πρωτ:9  που εγκρίθηκε από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk».

 

Το εργαστήριο έλαβε χώρα από τις 2 έως τις 14 Μαΐου 2012 και η τελική παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2012 στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

 


Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τη μέθοδο του κάθε χορογράφου, ενώ παράλληλα  να ενισχύσει την πρωτοβουλία και συμμετοχή σε δημιουργικές - καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να προωθήσει την ακόμη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις πέντε ομάδες.

 


Το εργαστήριο απευθύνθηκε σε επαγγελματίες καλλιτέχνες αλλά και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών, με έμφαση στους νέους, ανάλογα με το κάλεσμα του κάθε χορογράφου. Οι χορογράφοι πριν το εργαστήριο συμφώνησαν σε μια κοινή αρχή για τις πέντε χορογραφίες και η κάθε ομάδα ξεδίπλωσε τη χορογραφία της προς τη δική της κατεύθυνση.

 

Στο πλαίσιο του ανοιχτού εργαστηρίου «Αλυσιδωτές Αντιδράσεις», το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διενήργησε έρευνα αξιολόγησης από όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

Ως πρώτη διαπίστωση, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις από το εγχείρημα καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις στις απόψεις των ερωτηθέντων. Η εντύπωση αυτή αποτυπώθηκε και στην τελική παράσταση, η οποία συγκέντρωσε θετικά σχόλια από το κοινό. Το εργαστήριο αποτέλεσε, κατά γενική ομολογία, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (96%) δήλωσε ότι θα συμμετείχε σε πιθανή επανάληψή του το επόμενο έτος.

 

 

Οι κύριοι λόγοι συμμετοχής στο Εργαστήριο υπήρξαν: εμπλουτισμός των γνώσεων και εμπειρίας πάνω στο χορό, επαγγελματική ενασχόληση και ερασιτεχνική ενασχόληση.

 


Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρούν πως μια τέτοια δράση συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση της τέχνης του χορού στην Ελλάδα καθώς επίσης την εκτιμούν ως μια σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. Αντίστοιχο υψηλό ποσοστό πιστεύει ότι το Εργαστήριο αποτελεί «πηγή έμπνευσης και νέων ιδεών». Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων αντιμετώπισε το Εργαστήριο ως σημαντική πηγή ευκαιριών και ενημέρωσης.

 

 

Η ομαδικότητα, το ευχάριστο κλίμα συνεργασίας, η αμφίδρομη σχέση με τον κάθε χορογράφο και ο εμπλουτισμός της εμπειρίας πάνω στο χορό αναδείχτηκαν ως το μεγάλο κέρδος του εργαστηρίου.  Ακολούθησαν, το περιεχόμενο του Εργαστηρίου, η γνωριμία με τη μέθοδο του χορογράφου και η δυνατότητα αυτοσχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες τόνισαν δε ως ιδιαίτερα ουσιώδη την επαφή επαγγελματιών και ερασιτεχνών χορευτών με σκοπό τη συνδημιουργία. Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, η παρατήρηση ότι μέσω του Εργαστηρίου δόθηκε η δυνατότητα κυρίως σε άνεργους νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους να ασχοληθούν με το χορό. Στα σημαντικά σημεία της αξιολόγησης θα πρέπει,  ακόμα, να προσθέσουμε το γεγονός  ότι άτομα ποικίλων ηλικιών και διαφορετικού επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου συμφώνησαν στη θετική αξιολόγηση του Εργαστηρίου.

 

 

Συντριπτική ήταν η πλειοψηφία των ατόμων που θα συμμετείχαν σε ενδεχόμενη επανάληψη του Εργαστηρίου (96%) για παρόμοιους λόγους. 

 

Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησε πως επιθυμούν να γίνουν ανάλογες δράσεις και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, όπως το θέατρο, εικαστικές τέχνες, μουσική και κινηματογράφος και άλλους  π.χ. φωτογραφία και παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο.

 

Όλα τα παραπάνω μαζί με τα παρόμοια συμπεράσματα χορογράφων και Ιδρύματος αλλά και με γνώμονα τις πολύ θετικές -έως ενθουσιαστικές κρίσεις του κοινού, που κατέκλυσε το Θέατρο του ΙΜΚ και παρακολούθησε την παράσταση, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το Εργαστήριο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των διοργανωτών και του χρηματοδοτούμενου προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων.

 

Το 9+1 Χορογραφικό εργαστήρι αξιοποίησε δημιουργικά την εμπειρία του προηγούμενου παρόμοιου εργαστηρίου, που διοργανώθηκε το 2011 στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και προχώρησε τόσο τη συνεργασία των χορογράφων όσο και τους στόχους αυτής καθεαυτής της διοργάνωσης ως προς το περιεχόμενο και τη μέθοδο, που ακολουθήθηκε, πολλά βήματα μπροστά.

 

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που όλοι βιώσαμε με τις "Αλυσιδωτές Αντιδράσεις"  είναι το επιστέγασμα της πολύ καλής συνεργασίας των τριών βασικών παραγόντων:


α. Του Συνδέσμου Χορού και των χορογράφων που τον απαρτίζουν οι οποίοι με χαρά αποδέχθηκαν την πρόταση του ΙΜΚ για τη διοργάνωση, και προσέφεραν όλη τη γνώση και το ξεχωριστό ταλέντο τους


β. του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης το οποίο προσέφερε όλο του το προσωπικό, την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική του υποδομή για να πραγματοποιηθούν οι αλλεπάλληλες πρόβες και η παράσταση, ενώ παράλληλα φρόντισε για την ενημέρωση και προβολή της δράσης, την εκτύπωση του υλικού και γενικά τη συνολική παραγωγή του Εργαστηρίου και της παράστασης.
γ. του Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, η χρηματοδότηση του οποίου εξασφάλισε μία πολύ ευνοϊκή οικονομική συνθήκη για όλη τη διοργάνωση. 

 

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης στο πλαίσιο των καταστατικών του στόχων "για   συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού, με τη σχεδίαση και την υλοποίηση έγκυρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, workshops και την εισαγωγή νέων θεσμών που υποστηρίζουν τις νέες και τους νέους δημιουργούς, (...) και την ερασιτεχνική δημιουργία"  έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό παρόμοιων αλλά και πιο σύνθετων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων, με φιλοδοξία να καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς τέχνης.

 

Ήδη, ανάμεσα σε άλλα, τα Master Classes Act and React για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο με δασκάλους από το Χόλυγουντ είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν το φθινόπωρο, ενώ από τις  7 έως τις  15 Σεπτεμβρίου 2012 σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο του Stanford διοργανώνει σεμινάρια και  workshops με θέμα "Αρχαίο δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες προσεγγίσεις".

Και φυσικά, μετά και τη μεγάλη επιτυχία του Χορογραφικού μας Εργαστηρίου 9+1 σε συνεργασία  με το Σύνδεσμο Χορού έχουμε ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό και νέων εργαστηρίων, που με τη σημερινή μας εμπειρία, είμαστε σίγουροι ότι θα γνωρίσουν μεγάλη ανταπόκριση.

 

Ευελπιστούμε δε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συμπαραστάτες τόσο τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις τέχνες, την ανάπτυξη και την απόλαυσή τους και μάλιστα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
3 mountains not to climb, από τον Σπύρο Κουβαρά και την Synthesis 748 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
26.10.2016 17:22
Ο Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση σύγχρονου χορού 3 mountains not to climb.
Διαδρομές, από το Χοροθέατρο Ακτίνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
06.06.2016 13:16
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, το Χοροθέατρο Ακτίνα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση «Διαδρομές», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Twisted Genders της Φένιας Αποστόλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
27.05.2016 15:37
Η Φένια Αποστόλου, μετά την συμμετοχή της στο 13ο International Dublin Gay Theatre Festival στην Ιρλανδία ως ηθοποιός, παρουσιάζει την νέα της χορογραφική δουλειά «Twisted Genders» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Κεντρική Σκηνή) την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 21:00.
65 χρόνια Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή «Ραλλού Μάνου»: παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.05.2016 16:35
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί φέτος για τρίτη φορά τις παραστάσεις της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής «Ραλλού Μάνου» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της σχολής για τα 65 χρόνια από την ίδρυσή της, την Παρασκευή 27, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Μαΐου 2016, στις 21:00.
ΠαραλοΓαί/ές: Μουσικοχορευτική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
14.04.2016 17:08
…Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τη μουσικοχορευτική παράσταση ΠαραλοΓαί/ές, βασισμένη στα ποιητικά κείμενα των ομώνυμων δημοτικών τραγουδιών.