Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη ένα εικαστικό αφιέρωμα στις Κατερίνα Θωμαδάκη και Μαρία Κλωνάρη με τίτλο «Πυρκαγιά του Άγγελου».

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα πολύ ιδιαίτερο, με μακριά ιστορία και διεθνή αναγνώριση εικαστικό δίδυμο, η Κατερίνα Θωμαδάκη και η Μαρία Κλωνάρη, έρχονται από το Παρίσι για μια μόνο εμφάνιση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: το Σάββατο 9 Ιουνίου από τις 16.00 ως τις 20.30 περίπου, στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενείται το αφιέρωμα με τίτλο «Πυρκαγιά του Άγγελου» που είναι μια ταχύρυθμη, αλλά ουσιαστική γνωριμία με το έργο τους, που ξεκίνησε από το αθηναϊκό θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με σκηνοθεσίες και σκηνογραφίες, για να εκτιναχθεί μετά το 1975 στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπου ζουν μέχρι σήμερα.

Στο Παρίσι κάνουν ακόμα πιο εξειδικευμένες ανώτατες σπουδές (θεατρολογία, εικαστικές τέχνες, πειραματικός κινηματογράφος, ψηφιακή τέχνη).

Έρχονται σε επαφή με όλα τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά αλλά και κοινωνικά κινήματα (κυρίως τον  ριζοσπαστικό, επηρεασμένο από την ψυχανάλυση και τον φεμινισμό). Αποτέλεσμα ήταν οι ανήσυχες Θωμαδάκη – Κλωνάρη, που συνυπογράφουν πια όλα τα έργα τους, να οδηγηθούν σε μια τέχνη πολυσχιδή και συνεχώς ανανεούμενη, ακριβώς επειδή δεν αναγνωρίζει τα «όρια της φόρμας» και δοκιμάζει τις νέες τεχνολογίες μέσα στα παραδοσιακά είδη.

Ο κινηματογράφος τους, που ανήκει σήμερα στους θησαυρούς των Γαλλικών Κινηματογραφικών Αρχείων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, γίνεται «διευρυμένος» και «σωματικός». Στρέφονται στα οπτικοακουστικά περιβάλλοντα με φωτογραφίες μεγάλου φορμά, πολλαπλές προβολές και ειδικούς φωτισμούς, καθώς και στις  σκηνογραφικές εγκαταστάσεις in situ, όπως το μνημειακό Night Show for Angel (Hornsey Road Baths, Λονδίνο, 1992). Στην δεκαετία του 2000 επικεντρώνονται στη ψηφιακή εικόνα. Ποτέ, σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν ξεχνούν τις ελληνικές τους καταβολές με αναφορές σε μυθολογικές μορφές (Αστάρτη, Ηλέκτρα, Περσεφόνη).

Πρώτα το Centre Pompidou με μια αναδρομική τους έκθεση το 1980 και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα μουσεία και διοργανώσεις του κόσμου (ΜοMA, Μπιενάλε του Παρισιού, Fondation Joan Miro, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού κ.ά) παρουσιάζουν δουλειά τους. Ενώ με τη στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού ιδρύουν το πρόγραμμα Α.S.T.A.R.T.I, που διερευνά τις σχέσεις των νέων μέσων, πειραματικού σινεμά, βίντεο, φωτογραφίας και ήχου.
Στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στον εικαστικό τους κόσμο με οδηγούς τις ίδιες. Το αφιέρωμα «Πυρκαγιά του Άγγελου» έχει τρία μέρη. Το πρώτο είναι ένα κλασικό  master class, στο οποίο θα παρουσιάσουν την πορεία τους με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού. Το δεύτερο μέρος ανήκει στην πιο διάσημη, ίσως, δουλειά τους, τον «Κύκλο του Άγγελου», που ξεκίνησε  το 1985 και περιλαμβάνει ήδη πάνω από 30 έργα: φωτογραφικές σειρές, εγκαταστάσεις, multi-media περφόρμανς, ψηφιακά βίντεο. Στο Μουσείο Μπενάκη θα προβληθούν τέσσερις ταινίες:  «Requiem for the XXth Century” (14 ‘), ”Pulsar” (14’), “Quasar” (32’), “Angel Scam” (25;),  όλες σε μουσική του Σπύρου Φάρου. Πηγή έμπνευσής τους η φωτογραφία ερμαφρόδιτης γυναίκας, που ανακάλυψαν το 1985 στο αρχείο του γυναικολόγου-μαιευτήρα, πατέρα της Κλωνάρη. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με στρογγυλό τραπέζι.