Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει «μουσικά» την αυλαία του, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την

Παρασκευή, 8 Ιουνίου με ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς, σύνολα μπαρόκ μουσικής, τη Venice Baroque Orchestra.

Η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας δημιουργήθηκε, όταν το 1997, μία ομάδα ταλαντούχων ιταλών μουσικών με διαφορετικό μουσικό παρελθόν ο καθένας, κλήθηκαν να συνεργαστούν στο ανέβασμα μίας μπαρόκ όπερας. Η συνύπαρξή τους επί σκηνής υπήρξε τόσο πετυχημένη και οι ίδιοι το απόλαυσαν τόσο πολύ, που συνέχισαν να παίζουν μαζί και υπό τη διεύθυνση του τσεμπαλίστα και μελετητή της εποχής του μπαρόκ, Andrea Marcon, δημιούργησαν την Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας.

Σήμερα, το σύνολο έχει έδρα του την περίφημη Scuola Grande di San Rocco («σπίτι» έργων του Tintoretto) και έχει καταξιωθεί στην ερμηνεία της ιταλικής μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα, δίνοντας ζωή σε ξεχασμένα έργα της περιόδου και αναπαράγοντας τον ήχο των οργάνων, όπως αυτά ακούγονταν τον καιρό σύνθεσης των έργων.

Στην Αθήνα, η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας θα παρουσιάσει, με επικεφαλής τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, ένα pasticcio (ή pastiche) της γνωστής από το λιμπρέτο του περίφημου ποιητή της Αναγέννησης Μεταστάζιο «Ολυμπιάδας», που η Ιταλία χαρακτήρισε divina («θεϊκή»). 

 

Αυτό το γοητευτικό παραμύθι φιλίας, πίστης και πάθους του 18ου αιώνα, που έχει όλα τα συστατικά μιας καθηλωτικής αφήγησης και που το μελοποίησαν οι κορυφαίοι συνθέτες του μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού (Caldara, Vivaldi, Pergolesi, Leo, Galuppi, Perez, Hasse, Traetta, Jommelli, Piccinni, Gassman, Myslivecek, Cherubini, Cimarosa και Paisiello),  αποκτά ζωή ερμηνευμένο από τους μουσικούς της  Ορχήστρας Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας. Καθώς δε οι δεξιοτέχνες μουσικοί ερμηνεύουν με υπέροχο ενθουσιασμό μεταδίδοντας την ικανοποίηση και χαρά τους στο ακροατήριο, δε χωρά αμφιβολία ότι η συναυλία θα είναι μια πραγματική καλλιτεχνική Εμπειρία.

* Στην παράσταση της Αθήνας θα συμμετέχει η Φιλαρέτη Κομνηνού, η οποία θα απαγγείλει τα συνεκτικά κείμενα, ώστε ο ακροατής να έχει πλήρη εικόνα της όπερας.

 

Μουσική διεύθυνση
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Μεγακλής
Romina Basso
 
Λύκιδας
Delphine Galou
 
Αργήνη
Luanda Siqueira

Αριστέα
Ruth Rosique
 
Αμύντας
Νίκος Σπανός
 
Αφήγηση
Φιλαρέτη Κομνηνού