Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει «μουσικά» την αυλαία του, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την

Παρασκευή, 8 Ιουνίου με ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς, σύνολα μπαρόκ μουσικής, τη Venice Baroque Orchestra.

 

 

Η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας δημιουργήθηκε, όταν το 1997, μία ομάδα ταλαντούχων ιταλών μουσικών με διαφορετικό μουσικό παρελθόν ο καθένας, κλήθηκαν να συνεργαστούν στο ανέβασμα μίας μπαρόκ όπερας. Η συνύπαρξή τους επί σκηνής υπήρξε τόσο πετυχημένη και οι ίδιοι το απόλαυσαν τόσο πολύ, που συνέχισαν να παίζουν μαζί και υπό τη διεύθυνση του τσεμπαλίστα και μελετητή της εποχής του μπαρόκ, Andrea Marcon, δημιούργησαν την Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας.

 

 


Σήμερα, το σύνολο έχει έδρα του την περίφημη Scuola Grande di San Rocco («σπίτι» έργων του Tintoretto) και έχει καταξιωθεί στην ερμηνεία της ιταλικής μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα, δίνοντας ζωή σε ξεχασμένα έργα της περιόδου και αναπαράγοντας τον ήχο των οργάνων, όπως αυτά ακούγονταν τον καιρό σύνθεσης των έργων.

 

 


Στην Αθήνα, η Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας θα παρουσιάσει, με επικεφαλής τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, ένα pasticcio (ή pastiche) της γνωστής από το λιμπρέτο του περίφημου ποιητή της Αναγέννησης Μεταστάζιο «Ολυμπιάδας», που η Ιταλία χαρακτήρισε divina («θεϊκή»). 

 


 

Αυτό το γοητευτικό παραμύθι φιλίας, πίστης και πάθους του 18ου αιώνα, που έχει όλα τα συστατικά μιας καθηλωτικής αφήγησης και που το μελοποίησαν οι κορυφαίοι συνθέτες του μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού (Caldara, Vivaldi, Pergolesi, Leo, Galuppi, Perez, Hasse, Traetta, Jommelli, Piccinni, Gassman, Myslivecek, Cherubini, Cimarosa και Paisiello),  αποκτά ζωή ερμηνευμένο από τους μουσικούς της  Ορχήστρας Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας. Καθώς δε οι δεξιοτέχνες μουσικοί ερμηνεύουν με υπέροχο ενθουσιασμό μεταδίδοντας την ικανοποίηση και χαρά τους στο ακροατήριο, δε χωρά αμφιβολία ότι η συναυλία θα είναι μια πραγματική καλλιτεχνική Εμπειρία.

 

 

* Στην παράσταση της Αθήνας θα συμμετέχει η Φιλαρέτη Κομνηνού, η οποία θα απαγγείλει τα συνεκτικά κείμενα, ώστε ο ακροατής να έχει πλήρη εικόνα της όπερας.


 

Μουσική διεύθυνση
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Μεγακλής
Romina Basso
 
Λύκιδας
Delphine Galou
 
Αργήνη
Luanda Siqueira

Αριστέα
Ruth Rosique
 
Αμύντας
Νίκος Σπανός
 
Αφήγηση
Φιλαρέτη Κομνηνού
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ υπό τον Ντανιέλε Γκάττι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 17:16
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam-RCO), στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Μeets Europe, θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική εμφάνιση την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).