Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Άνθρωπος Χαμένος: Μια περφόρμανς της Αντιγόνης Γύρα σε μορφή αφορισμών

Άνθρωπος Χαμένος: Μια περφόρμανς της Αντιγόνης Γύρα σε μορφή αφορισμών

Η ομάδα θεάτρου Βιομηχανική και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας παρουσιάζουν στον Κινητήρα την περφόρμανς «Άνθρωπος Χαμένος»…

με τη σκηνοθετική υπογραφή της Αντιγόνης Γύρα, στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ -”Περί μισανθρωπίας”, για τρία Σαββατοκύριακα 26-27/5, 2-3/6, 9-10/6 στις 19:15.

 

 

Μια αυθαίρετη συρραφή από τα λόγια του Αλσέστ (του Μισανθρώπου του Μολιέρου), ηεπικαιρότητα σε τίτλους, η φωνή της Καλή Καλό να μας θυμίζει από πού προήλθαμε, κι ένα χειρουργικό τραπέζι του 1910 που πάνω του έχουν γίνει εκατοντάδες τοκετοί, συνθέτουν την περφόρμανς που ερμηνεύει ως γυναίκα - Μισάνθρωπος η Αλίκη Αβδελοπούλου.

 

 

Σε μια εποχή που όλες οι αξίες αναδιαμορφώνονται, που τίποτα δε θεωρείται δεδομένο και τα κεκτημένα καταρρέουν, που ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα εντός για να κάνει την αυτοκριτική του και να αποφύγει την αυτοκτονία, έρχεται ένα κείμενο του Μολιέρου -που γράφτηκε κάποιους αιώνες πριν, για να μας υπενθυμίσει:

 


ότι το ανθρώπινο γένος είχε πάντα μέσα του το καλό και το κακό
 

 

ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται
 

 

ότι η λύση -πριν κοινοποιηθεί και μεταμορφωθεί σε δράση -κατοικεί πάντοτε εντός, εκεί που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.
 

Ο έρωτας, η ανάγκη για ζωή και ο φόβος του θανάτου είναι αυτά που δεν παύουν να ενεργοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξη στον αιώνα τον άπαντα.

 

Σκηνοθεσία-Σύλληψη Αντιγόνη Γύρα
Μουσική Ορέστης Τάνης
Σκηνικό-Κοστούμι Ευδοκία Βεροπούλου
Βίντεο Αρτ Διονύσης Τσαφταρίδης
Κίνηση Ιωάννα Καμπυλαυκά
Ακούγονται οι φωνές των Καλή Καλό, Δημήτρη Κανέλλου και του μικρού Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες Ελένη Τάξερη

 

 


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ είναι ένα πρότζεκτ σε σύλληψη του Φάνη Δίπλα που παρουσιάζεται σε Πάτρα και Αθήνα, σε διαφορετικές εκδοχές από διαφορετικούς δημιουργούς.

 


Βασίζεται στα κείμενα Δύσκολος του Μενάνδρου, Τίμων ή Μισάνθρωπος του Λουκιανού, Τίμων ο Αθηναίος του Σαίξπηρ και Μισάνθρωπος του Μολιέρου, καθώς και στην Κυνική Φιλοσοφία . Πρόκειται για μία μελέτη πάνω στη Μισανθρωπία και τις διαφορετικές εκφάνσεις της. Το πρώτο σχεδίασμα του πρότζεκτ περιλαμβάνει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις: θεατρική παράσταση , χορό, περφόρμανς, εγκατάσταση και διάλεξη .

 


Το πρότζεκτ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Λιθογραφείον, το θέατρο Απόλλων και το Στούντιο Κινητήρας στην Αθήνα, στο τέλος Μαϊου και τις αρχές Ιουνίου.

 


Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ επιχορηγείται για τον Άνθρωπο Χαμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τo Βιβλίο του Εαυτού μου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή στο Bios
20.12.2016 12:59
O Χρήστος Πασσαλής, μέλος της ομάδας Βlitz, και σε συνεργασία με τους Eλένη Βεργέτη, Νίκο Φλέσσα και Βάσια Ατταριάν, επιχειρεί να στήσει από τις 7 Ιανουαρίου στο Βiοs μια ιδιαίτερη παράσταση/περφόρμανς χωρισμένη σε κεφάλαια με το γενικό τίτλο «Το Βιβλίο του εαυτού μου».
Η Αφήγηση της Αντιγόνης, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.11.2016 16:57
Η Αντιγόνη Νέτα σκηνοθετεί και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση Η Αφήγηση της Αντιγόνης.
Notebooks of Crisis, Volume ΙΙ στο Μπάγκειον
24.05.2016 14:56
Η ομάδα Zlap παρουσιάζει στην Athens Biennale 2015-2017 OMONOIA, στις 29 Μαΐου 2016, στις 20.00, την πολιτική περφόρμανς, Notebooks of Crisis, Volume ΙΙ, στο πλαίσιο της δημιουργικής πλατφόρμας TheartistStatement.
Σκηνές μάχης ή ο πόλεμος είναι ωραίος, στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής
17.05.2016 15:44
Στο πλαίσιο του Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί η περφόρμανς Σκηνές μάχης ή “ο πόλεμος είναι ωραίος”.
Ο Νεκρός, του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project
04.05.2016 16:45

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project.