Η ομάδα θεάτρου Βιομηχανική και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας παρουσιάζουν στον Κινητήρα την περφόρμανς «Άνθρωπος Χαμένος»…

με τη σκηνοθετική υπογραφή της Αντιγόνης Γύρα, στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ -”Περί μισανθρωπίας”, για τρία Σαββατοκύριακα 26-27/5, 2-3/6, 9-10/6 στις 19:15.

Μια αυθαίρετη συρραφή από τα λόγια του Αλσέστ (του Μισανθρώπου του Μολιέρου), ηεπικαιρότητα σε τίτλους, η φωνή της Καλή Καλό να μας θυμίζει από πού προήλθαμε, κι ένα χειρουργικό τραπέζι του 1910 που πάνω του έχουν γίνει εκατοντάδες τοκετοί, συνθέτουν την περφόρμανς που ερμηνεύει ως γυναίκα – Μισάνθρωπος η Αλίκη Αβδελοπούλου.

Σε μια εποχή που όλες οι αξίες αναδιαμορφώνονται, που τίποτα δε θεωρείται δεδομένο και τα κεκτημένα καταρρέουν, που ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα εντός για να κάνει την αυτοκριτική του και να αποφύγει την αυτοκτονία, έρχεται ένα κείμενο του Μολιέρου -που γράφτηκε κάποιους αιώνες πριν, για να μας υπενθυμίσει:

ότι το ανθρώπινο γένος είχε πάντα μέσα του το καλό και το κακό
 

ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται
 

ότι η λύση -πριν κοινοποιηθεί και μεταμορφωθεί σε δράση -κατοικεί πάντοτε εντός, εκεί που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.
 

Ο έρωτας, η ανάγκη για ζωή και ο φόβος του θανάτου είναι αυτά που δεν παύουν να ενεργοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξη στον αιώνα τον άπαντα.

Σκηνοθεσία-Σύλληψη Αντιγόνη Γύρα
Μουσική Ορέστης Τάνης
Σκηνικό-Κοστούμι Ευδοκία Βεροπούλου
Βίντεο Αρτ Διονύσης Τσαφταρίδης
Κίνηση Ιωάννα Καμπυλαυκά
Ακούγονται οι φωνές των Καλή Καλό, Δημήτρη Κανέλλου και του μικρού Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες Ελένη Τάξερη

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ είναι ένα πρότζεκτ σε σύλληψη του Φάνη Δίπλα που παρουσιάζεται σε Πάτρα και Αθήνα, σε διαφορετικές εκδοχές από διαφορετικούς δημιουργούς.

Βασίζεται στα κείμενα Δύσκολος του Μενάνδρου, Τίμων ή Μισάνθρωπος του Λουκιανού, Τίμων ο Αθηναίος του Σαίξπηρ και Μισάνθρωπος του Μολιέρου, καθώς και στην Κυνική Φιλοσοφία. Πρόκειται για μία μελέτη πάνω στη Μισανθρωπία και τις διαφορετικές εκφάνσεις της. Το πρώτο σχεδίασμα του πρότζεκτ περιλαμβάνει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις: θεατρική παράσταση, χορό, περφόρμανς, εγκατάσταση και διάλεξη.

Το πρότζεκτ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Λιθογραφείον, το θέατρο Απόλλων και το Στούντιο Κινητήρας στην Αθήνα, στο τέλος Μαϊου και τις αρχές Ιουνίου.

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ επιχορηγείται για τον Άνθρωπο Χαμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.