Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας με την ευγενική συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβάλει την αιθιοπική ταινία Teza …

του Χαϊλέ Γκερίμα που στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί και σαν “Δροσιά της Αυγής”.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η προβολή της ταινίας στο πλαίσιο της 1ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας αποφάσισε να επαναλάβει την προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 20 Μαΐου 2012 & ώρα 17:00.

Σκηνοθετημένη από τον Αιθίοπα σκηνοθέτη Χαϊλέ Γκερίμα, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, η ταινία αυτή διαπραγματεύεται την παράδοξη θέση & πορεία μιας συγκεκριμένης γενιάς της Αιθιοπικής διανόησης, όπως τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον πρωταγωνιστή της ταινίας.

Η ταινία του Gerima παρουσιάζει ένα πλούσια εκτεταμένο πορτραίτο ενός άνδρα που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην εξορία και τις τρομακτικές συνέπειες του βίαιου παρελθόντος της πατρίδας του.

Αν και η ταινία διαδραματίζεται στην δεκαετία του ‘90, εξελίσσεται μέσα από μια σειρά αναδρομών στο παρελθόν ξεκινώντας με την δεκαετία του ’70 & την ανατροπή του αυτοκράτορα Haile Selassie από μια μαρξιστική χούντα και στη συνέχεια, με τη βίαιη άνοδο & εγκαθίδρυση του Μενγκίστου στην εξουσία.

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Anberber (Aaron Arefe), ένας γλυκομίλητος ήρωας, που αφήνει την πατρίδα του στις αρχές του 1970 για να σπουδάσει ιατρική στη Γερμανία. Ο ιδεαλιστής Anberber, που το όνομα του σημαίνει πολεμιστής, ακροβατεί ανάμεσα στην κατάκτηση μιας μόρφωσης & στην απώλεια της αθωότητας του, στους έρωτες που έρχονται & φεύγουν, στους φίλους που αποκτά & χάνει, για να καταλήξει τελικά, την δεκαετία του ’90, να γυρίσει στο χωριό όπου γεννήθηκε γερασμένος με γκρίζα μαλλιά, με ένα δίπλωμα ιατρικής, έχοντας χάσει το ένα του πόδι και με ανεξήγητους εφιάλτες.

Το ‘Teza’ εξιστορεί αυτή του την πορεία.

 

Χαϊλέ Γκερίμα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Haile Gerima είναι γεννημένος στο Γκόνταρ της Αιθιοπίας το 1946. Πρόκειται για τον διασημότερο Αιθίοπα σκηνοθέτη με επτά ταινίες στο ενεργητικό του & πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Σήμερα ζει & εργάζεται στις ΗΠΑ. Το 1968 ο Haile Gerima μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου κάνει σπουδές πάνω στο θέατρο & στην συνέχεια στον κινηματογράφο. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1976 έχει ήδη κάνει 4 ταινίες. Ο Gerima γίνεται ευρέως γνωστός σαν συγγραφέας, σκηνοθέτης & παραγωγός μετά από την εκπληκτική επιτυχία της ταινίας του Sankofa το 1993.

Η τελευταία του ταινία Teza έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και απέσπασε πολλά βραβεία.