Για όγδοη συνεχή χρονιά και με τη συμμετοχή μουσείων απ’ όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η Νύχτα των Μουσείων, το Σάββατο, 19 Μαΐου 2012. Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα αυτό, ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 03:00, σε μία ξεχωριστή βραδινή εμπειρία στους φιλόξενους χώρους του.

Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012», αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60, που με το συνολικό του έργο κατατάσσεται σ’ εκείνους τους δημιουργούς που φέρνουν την ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα.

Περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής του πορείας, από το 1959 έως το 2012, αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στους επισκέπτες τη συνοχή του οραματικού του κόσμου και την αξεπέραστη δύναμη της δουλειάς του. O Χρίστος Καράς θα συμμετέχει στον εορτασμό και θα υπογράφει καταλόγους και μεταξοτυπίες της έκθεσης.

Για τους νεότερους επισκέπτες, από 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, πρόκειται να παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου», που ψυχαγωγεί τα παιδιά και τα φέρνει σε δημιουργική επαφή με τον κώδικα της μουσικής και της γλώσσας, μα πάνω από όλα τα βοηθάει να δουν πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται μεταξύ τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα! Ένας σοφός δράκος με δυνατά φτερά, μία κροκόδειλος που όλο σκέφτεται το φαγητό και τα δύο αδέλφια της, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όλα κυλούν ήρεμα και ωραία στο ποτάμι που ζούνε όταν ξαφνικά ο δράκος σκοντάφτει πάνω σε ένα παλιό σεντούκι. Τι να κρύβει άραγε; Πόσο πολύ αυτό το σεντούκι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους; Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Ζαϊφίδης, Μαριάνθη Φωτάκη, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσιρίδης, Σκηνικά: Φωτεινή Ιατρού, Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός, Κοστούμια-Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Αλεξοπούλου. Ώρα έναρξης: 18:30. Διάρκεια: 60’.

Στη συνέχεια, o Λόλεκ, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νέας ελληνικής σκηνής, παρουσιάζει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ με τραγούδια από τα δύο άλμπουμ “Alone” και “Αχινός”, καθώς και διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών. Επτανησιακά βαλς συνυπάρχουν με ρεμπέτικα και πανκ ξεσπάσματα. Σκοτεινός ρομαντισμός, νοσταλγική ατμόσφαιρα, εξομολογητικοί στίχοι, που συνδυάζονται με τη βαθιά φωνή του, φολκ ρυθμοί, δυναμικές μπαλάντες και ηλεκτρισμένα ξεσπάσματα, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα των τραγουδιών του. Ώρα έναρξης συναυλίας: 21:30.

Παράλληλα, η ομάδα YELP με εκφραστικό μέσο το ανθρώπινο σώμα και γλώσσα την χορευτική κίνηση, συνδιαλέγεται με το έργο του Χρίστου Καρά, παρουσιάζοντας κινητικές δράσεις στους εκθεσιακούς χώρους. Ένας Σιωπηλός Κόσμος από σώματα, ζωντανεύει μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, αντλώντας έμπνευση, κυρίως, από το έργο «Σιωπηλός κόσμος έρημης ακρογιαλιάς», στο οποίο οι αφαιρετικές μορφές γίνονται όντα στο τοπίο. Σύλληψη-χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Ώρες: 21:00, 22:00 και 23:00.

Επιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «2001: A Space Odyssey» του Stanley Kubrick σε συνομιλία με τους πίνακες του Χρίστου Καρά, ζωγραφικά έργα που ξεκινούν από τις πρώτες ανεικονικές του κατακτήσεις, συνεχίζουν με τις δραματικές, εξπρεσιονιστικές συνθέσεις και καταλήγουν στις ενότητες του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της «διαστημικής ποίησης». Ώρα έναρξης προβολής: 00:30. Διάρκεια: 141’.

Στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος θα προσφέρονται welcome drinks και ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει special menu με ελληνικές λιχουδιές, εμπνευσμένο από τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, puzzles).

Στο πλαίσιο της βραδιάς συμμετέχει και η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight (Βασίλης Ντόβρος, Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Θεοχαρούδης), επεμβαίνοντας με χρώμα στον ήδη υπάρχοντα αρχιτεκτονικό φωτισμό του lobby του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η γραμμική διάταξη των φωτιστικών του χώρου υποδοχής χρωματίζεται με σκοπό να δώσει μία νέα αίσθηση καλωσορίσματος στο κοινό.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση 3 αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για τους νέους προορισμούς της Air France (Μασσαλία, Νίκαια, Τουλούζη) από Αθήνα!