Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

¡yambambo! un cuento para voz, piano y baile μια ιστορία για φωνή πιάνο και χορό στο Μουσείο Μπενάκη

¡yambambo! un cuento para voz, piano y baile μια ιστορία για φωνή πιάνο και χορό στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την παράσταση μουσικής και χορού …

¡yambambo! un cuento para voz, piano y baile – Μια ιστορία για φωνή πιάνο και χορό στις 13 και 14 Μαΐου 2012.

 

 

Tρεις γυναίκες καλλιτέχνες αναζητούν ένα μουσικό τοπίο όπου η φωνή και ο χορός αναδιαμορφώνουν την αισθητική της Ισπανικής μουσικής δημιουργίας του 20ου αιώνα.

 

 

Η γόνιμη συνδιαλλαγή των κλασσικών συνθετών, όπως ο Manuel de Falla, ο Xavier Montsalvatge και ο Enrique Granados, με τα λαϊκά μουσικά ιδιώματα και μελωδίες της πατρίδας τους δημιούργησε ένα καινοτόμο μουσικό είδος.

 

 

Από το 1922, η λαϊκή ισπανική τέχνη τράβηξε την προσοχή του Federico García Lorca. Αυτή του η «εμμονή» εκφράστηκε μεταξύ άλλων, με την διασκευή 12 ισπανικών τραγουδιών για πιάνο και φωνή τα οποία εμπιστεύθηκε στη μεγάλη καλλιτέχνιδα της εποχής, την τραγουδίστρια και χορεύτρια Encarnación López, γνωστή και ως «Argentinita». Τα τραγούδια με τον τίτλο «Coleccion de Canciones Populares Espanolas» ηχογραφήθηκαν τον Μάρτιο του 1931 με τον Lorca να παίζει στο πιάνο και την Argentinita να τα ερμηνεύει χορεύοντας και παίζοντας καστανιέτες.

 

Με ερευνητική διάθεση στους παραπάνω πειραματισμούς, δημιουργούμε μια παράσταση που κινείται ανάμεσα σε κλασσικά τραγούδια και χορογραφίες σύγχρονου flamenco οι οποίες, έχοντας μία σημερινή αισθητική θα παρουσιάσουν στο κοινό την μετεξέλιξη αυτής της παράδοσης.

 

 

Οι έννοιες που διαπραγματεύονται τα τραγούδια τοποθετούν το ανθρώπινο συναίσθημα σε κύρια θέση και τις διαπροσωπικές σχέσεις στο προσκήνιο όπου η αγάπη, ο πόθος και η ζήλεια έρχονται σε ένα παράθυρο και κοντοστέκονται για ένα νανούρισμα, για μια κλεφτή ματιά. Αυτή η ματιά ψηλαφεί τον Άλλο και κάνει τα μάγουλα να κοκκινίζουν, εικόνες ίσως που έχουμε ανάγκη να αναβιώσουμε με ένα ελαφρύ πόνο στο στήθος. Η αίσθηση από τα τραγούδια, από μία γλώσσα και ένα χορό όχι τόσο ευρείας κατανάλωσης στη χώρα μας, έρχεται να ενώσει τα δύο άκρα της Μεσογείου όπου το ταμπεραμέντο αφθονεί και ο ναυτικός με τον ταυρομάχο- ζαλισμένοι από το ποτό- ενώνουν τα βήματα τους στον κοινό ρυθμό.

 

 

Η παράσταση ¡yambambo! είναι η συνάντηση της κλασσικής μουσικής και της παραδοσιακής φόρμας του φλαμένκο ιδωμένη με σύγχρονη αισθητική. Τα τρία στοιχεία που συνδιαλέγονται για να υλοποιήσουν αυτή την φόρμα είναι το τραγούδι-cante, η μουσική-toque και ο χορός-baile, και αυτά τα τρία μαζί, ισότιμα δημιουργούν μία καλλιτεχνική συνεξάρτηση η οποία πραγματώνεται στον απόλυτο βαθμό- duende.

 

 

Πρόγραμμα:
- Siete Canciones Populares Españolas - Manuel de Falla
- Colección de Tonadillas - Enrique Granados
- Colección de Canciones Populares Españolas - Federico García Lorca
- Cinco Canciones Negras - Xavier Montsalvatge

 

Ερμηνεύουν
Μεσόφωνος: Άννα Παγκάλου
Χορός/Χορογραφία: Γιώτα Πεκλάρη
Πιάνο: Μαριάννα Τσίκα

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Εικαστική επιμέλεια: Αντώνης Βολανάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαυρόπουλος
Video: Στέλλα Σερέφογλου

 


Mε την ευγενική φιλοξενία του Μουσείου Μπενάκη
Υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες
Με την υποστήριξη των εκδόσεων Καστανιώτη

 

Σχετικές ειδήσεις
Galtuk, το τσίρκο Fiesta Escenica από την Ισπανία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.11.2016 13:03
Ένα φαντασμαγορικό show, μια παράσταση μοναδική, που κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγάλες παραγωγές της Walt Disney ή του Cirque du Soleil, με 25 καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων επί σκηνής, όπου η μαγεία του τσίρκου συνυπάρχει με τον χορό, το θέατρο, την παντομίμα.
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 14:58
Όλη η ιστορία και οι κουλτούρες των λαών της Ρωσίας σε μια παράσταση με εξήντα συντελεστές και οχτακόσια κοστούμια που δημιούργησαν τα εργαστήρια των θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι!
Τα παλαιά τα ανιστορώ με μουσική και με χορό: παράσταση στο Θέατρο Βράχων
15.06.2016 12:40
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των Βράχων 2016 μας προσκαλεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου σε μία χορευτική παράσταση με τίτλο Τα παλαιά τα ανιστορώ με μουσική και με χορό.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Orbital, του Γιάννη Καρούνη στο πλαίσιο του As One στο Μουσείο Μπενάκη
21.03.2016 16:17
Ο Γιάννης Καρούνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το AS ONE NEON + MAI Marina Abramovic Institute μας προσκαλεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου από τις 12 έως τις 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη όπου θα παρουσιάσει το έργο Orbital.