Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι Άραβες στη Μεσόγειο - Ντόρα Μηναΐδη - Μαρία Φακίδη: Έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Οι Άραβες στη Μεσόγειο - Ντόρα Μηναΐδη - Μαρία Φακίδη: Έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση της Ντόρας Μηναΐδη και της Μαρίας Φακίδη η οποία εγκαινιάζεται

στις 10 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις χώρες που εγκαταστάθηκαν οι Άραβες και περιβρέχονται από τη Μεσόγειο. Η πορεία εγκατάστασής τους ακολουθεί τα μονοπάτια της ιστορίας, εκεί όπου αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια μαζί με βυζαντινά κατάλοιπα  συνυπάρχουν με τα αραβικά μνημεία, ανακατεύοντας λαούς, φυλές και πολιτισμούς.

 

 

Από τη Συρία και την Ιορδανία το φωτογραφικό ταξίδι αποτυπώνει τις βυζαντινές πολιτείες και τη συνάντησή τους με τα αραβικά παλάτια και τα κάστρα, τη ρωμαϊκή Παλμύρα με τις ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες καθώς και την αραβική Πέτρα των αρχαίων Ναβαταίων στην έρημο του Γουάντι Ρουμ. Από την αφρικάνικη ακτή της Μεσογείου, τη Λιβύη και το Μαρόκο, παρουσιάζονται οι ελληνορωμαϊκές πόλεις Σαμπράθα και Leptis Magna, η βυζαντινή Απολλωνία με τους βερβερίνικους οικισμούς καθώς και οι κάσμπες στο Μαρόκο. Από τις απέναντι, ευρωπαϊκές, ακτές της Μεσογείου, οι βυζαντινοαραβικές εκκλησίες στο Παλέρμο της Σικελίας και το αραβικό παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα.

 

 

Πρωταγωνιστεί ωστόσο το ντόπιο ανθρώπινο στοιχείο όπως με τις μαντηλοδεμένες νεαρές μουσουλμάνες στην παραλία της Αλεξάνδρειας, ή τη γυναίκα που θηλάζει το παιδί της μέσα στα ερείπια. Οι φωτογραφίες αποτελούν παράλληλα και μία ιστορική καταγραφή, καθώς οι πρόσφατοι πόλεμοι και οι εσωτερικές αναταράξεις κάνουν το ταξίδι δύσκολο αν όχι και αδύνατο στις χώρες της αραβικής άνοιξης.

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ντόρα Μηναΐδη και η Μαρία Φακίδη σπούδασαν τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας και φωτογραφίζουν από το 1978. Αρχικά παρουσιάζουν σε εκθέσεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αργότερα όμως στρέφονται στην ταξιδιωτική φωτογραφία συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες τους αγάπες: ταξίδια και φωτογραφία.

 

 

Το 1988 ξεκινούν μια σειρά εκδόσεων με θέματα από τον ελλαδικό χώρο και τον ευρύτερο ελληνισμό σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ξεχωρίζουν οι εκδόσεις αφιερωμένες στον Πόντο και την Ανατολία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Συρία, την Μεγάλη Ελλάδα, τα κάστρα της Πελοποννήσου και της Κρήτης την Ιωνία, την Κηφισιά, τη Θράκη και τα Παζάρια της Ανατολής.

 

 

Η έκθεση «Οι Άραβες στη Μεσόγειο» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2011.
 

 

 

Λεζάντες:

1. Μαρία Φακίδη

2. Ντόρα Μηναΐδη

 

 

Σχετικές ειδήσεις
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο: Έκθεση του Γιώργου Ξένου στη Μυτιλήνη
28.07.2016 13:25
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών της Δράσεων διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ξένου με τίτλο Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Imagine a Palm Tree: το έργο της Navine G. Khan-Dossos στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
01.04.2016 12:14
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, από την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, τo έργο της Navine G. Khan-Dossos με τίτλο «Imagine a Palm Tree», το οποίο εξετάζει την ιστορία του φοινικόδεντρου στην Αθήνα.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.