Η αίθουσα τέχνης ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού

Mary Cox με τον τίτλο “Dreamers in Reality” την Τρίτη 15 Μαϊου 2012.

H Mary Cox είναι Αμερικανίδα ζωγράφος η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα που αφορούν την Αθήνα, την πόλη στην οποία έχει συνειδητά επιλέξει να ζει τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια. Η νέα σειρά έργων της, που θα παρουσιαστεί στην έκθεση με τίτλο “Dreamers in Reality” διαπραγματεύεται το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μετακίνησης με ποδήλατο.

Η έκθεση αποτελείται από μια μεγάλη σειρά έργων διαφόρων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε ξύλο, με θέμα την ποδηλασία στην Αθήνα. Καθώς η ίδια είναι οπαδός αυτού του εναλλακτικού μέσου μετακίνησης, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην απόδοση, με σύγχρονο τρόπο έκφρασης, της ποδηλατικής εμπειρίας και διαδρομής μέσα στο αστικό περιβάλλον, κατά την οποία ένα νοητικό παιχνίδι εξελίσσεται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. 

Το ύφος της Mary Cox βασίζεται στη σύζευξη της ζωγραφικής με φωτογραφικά στοιχεία προκειμένου να αντιπαραθέσει το ρεαλιστικό με το ιδεατό, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο. Φωτογραφίες από τους ποδηλάτες και τις διαδρομές τους πλαισιώνονται από επαναλαμβανόμενα μοτίβα και σπείρες μέσα σε ένα ποπ-αρτ αισθητικό και χρωματικό περιβάλλον.

Ψυχεδελικά σχέδια, έκδηλα στον ουρανό, προσδίδουν την ονειρική κατάσταση και την ευφορία μέσα στην οποία συντελείται αυτή η εμπειρία, το ταξίδι, η μεταφορά, δηλώνοντας την αέναη κίνηση. Η έντονη προβολή των ποδηλατικών τροχών επάνω σε ένα χάρτη-φόντο σε ορισμένα έργα της, εντείνει αφενός την ονειρική διάσταση, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζει μια ανάγκη για προσαρμογή σε νέες καταστάσεις διαβίωσης, εξολοκλήρου ρεαλιστικές.

Στα έργα της ζωγράφου πολλές φορές διακρίνεται μια τάση φυγής από την πραγματικότητα. Οι ποδηλάτες της κινούνται, φεύγουν, περιδιαβαίνουν τις λεωφόρους και βιώνουν τις διαδρομές τους, αφήνοντας πίσω τους μια νέα, βελτιωμένη οδό, η οποία σηματοδοτεί την δυνατότητα της προσαρμογής σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης. Όχι απαραίτητα σε σχέση με το θέμα της μετακίνησης, αλλά και σε ευρύτερους τομείς, σε μια εποχή που η ανάγκη για έμπνευση, δημιουργικότητα και εναλλακτικές λύσεις, είναι πιο έντονη όσο ποτέ.

Η έκθεση συμπίπτει με την 5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία η οποία θα γίνει την Κυριακή 13 Μαΐου, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης. Κατά την ημέρα αυτή, οι δρόμοι των πόλεων της Ελλάδας θα γεμίσουν από ποδηλατικούς τροχούς των λάτρεων του εναλλακτικού μέσου μεταφοράς.