Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Open Studio 2008, με ελληνική συμμετοχή

Open Studio 2008, με ελληνική συμμετοχή
Η πόλη του Κιτακιούσου στην Ιαπωνία εγκαινιάζει και φέτος την ετήσια έκθεση τέχνης του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για καλλιτέχνες , του Κέντρου Σύγχρονής Τέχνης «Open Studio 2008». Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει το έργο του!

Η πόλη του Κιτακιούσου στην Ιαπωνία εγκαινιάζει και φέτος την ετήσια έκθεση τέχνης του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για καλλιτέχνες, του Κέντρου Σύγχρονής Τέχνης «Open Studio 2008». Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει το έργο του!

Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του φετινού Open Studio, στην Ιαπωνία.

Στο φετινό πρόγραμμα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κιτακιούσου συμμετέχουν συνολικά επτά καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Αλφαβητικά πρόκειται για τους: Adam Avikainen (USA), Bridget Currie (AU), Takako Hamano (JP), Tamara Henderson (CA), Carl Palm (SE), Karen Petersen (DK) και Γιώργος Ταξιαρχόπουλος- ARtgroupENA (GR).

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος (www.taxiarchopoulos.com) είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Η\' εργ. ζωγραφικής, με καθηγητή τον κ. Αναστάσιο Χρηστάκη και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «ψηφιακές μορφές Τέχνης», με υπεύθυνο καθηγητή τον διευθυντή του προγράμματος και αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΚΤ, κ. Γιώργο Χαρβαλιά.

Έχει διακριθεί για το έργο του στο παρελθόν στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Germination13-Paris 2001, βραβείο Louis Vuitton-Paris 2002, πρώτο βραβείο του ιδρύματος Σπυρόπουλου 2003), και φέτος βρίσκεται στην Ιαπωνία ως υπότροφος του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αλλά και του Ιαπωνικού ιδρύματος CCA Kitakyushu, όπου θα παρουσιαστεί το έργο του.

Το Ιαπωνικό Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης (CCA Kitakyushu) παρείχε σε κάθε καλλιτέχνη από δύο ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 30 τ.μ. ο καθένας. Στους ίδιους χώρους θα παρουσιάσουν τώρα οι καλλιτέχνες τα έργα τους, ατομικά.

Τον Νοέμβριο του 2007 είχαν προηγηθεί δύο διαδοχικές εκθέσεις, σε διαφορετικό εκθεσιακό χώρο του Ιαπωνικού ιδρύματος (Maeda Studios) όπου οι καλλιτέχνες εξέθεσαν ομαδικά την δουλειά τους.

Διαλέξεις και επισκέψεις στα στούντιο των καλλιτεχνών και τη φετινή χρονιά έδωσαν αρκετοί επισκέπτες καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων διεθνούς φήμης, όπως επίσης και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι: Melik Ohanian (artist-Paris), Anton Vidokle (artist/curator-New York), Anri Sala (artist-Berlin), Thomas Demand (artist-Munich), Alicia Framis (artist-Shanghai), Einji Kono (font designer-London Microsoft), Josef Rosenfield (scientist-New York), Josef Grima (director of Storefront gallery- New York), Maria Lind (curator-New York), KTL (sound artists-New York and Vienna), και άλλοι.

Πριν τα εγκαίνια η γνωστή επιμελήτρια εκθέσεων και πρώην διευθύντρια του κέντρου IASPIS της Σουηδίας, Maria Lind, θα μιλήσει σε ανοικτή διάλεξη που θα λάβει χώρα στο Multi-purpose Hall (office Bldg.17), στο κέντρο του Κιτακιούσου. Επίσης, στην Project Gallery του ιδρύματος, την ίδια ημέρα, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση με νέα έργα του Thomas Demand, που θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Η έκθεση Open studio 2008 θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.