Η πόλη του Κιτακιούσου στην Ιαπωνία εγκαινιάζει και φέτος την ετήσια έκθεση τέχνης του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για καλλιτέχνες, του Κέντρου Σύγχρονής Τέχνης «Open Studio 2008». Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει το έργο του!

Η πόλη του Κιτακιούσου στην Ιαπωνία εγκαινιάζει και φέτος την ετήσια έκθεση τέχνης του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για καλλιτέχνες, του Κέντρου Σύγχρονής Τέχνης «Open Studio 2008». Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει το έργο του!

Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του φετινού Open Studio, στην Ιαπωνία.

Στο φετινό πρόγραμμα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κιτακιούσου συμμετέχουν συνολικά επτά καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Αλφαβητικά πρόκειται για τους: Adam Avikainen (USA), Bridget Currie (AU), Takako Hamano (JP), Tamara Henderson (CA), Carl Palm (SE), Karen Petersen (DK) και Γιώργος Ταξιαρχόπουλος- ARtgroupENA (GR).

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος (www.taxiarchopoulos.com) είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Η\’ εργ. ζωγραφικής, με καθηγητή τον κ. Αναστάσιο Χρηστάκη και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «ψηφιακές μορφές Τέχνης», με υπεύθυνο καθηγητή τον διευθυντή του προγράμματος και αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΚΤ, κ. Γιώργο Χαρβαλιά.

Έχει διακριθεί για το έργο του στο παρελθόν στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Germination13-Paris 2001, βραβείο Louis Vuitton-Paris 2002, πρώτο βραβείο του ιδρύματος Σπυρόπουλου 2003), και φέτος βρίσκεται στην Ιαπωνία ως υπότροφος του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αλλά και του Ιαπωνικού ιδρύματος CCA Kitakyushu, όπου θα παρουσιαστεί το έργο του.

Το Ιαπωνικό Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης (CCA Kitakyushu) παρείχε σε κάθε καλλιτέχνη από δύο ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 30 τ.μ. ο καθένας. Στους ίδιους χώρους θα παρουσιάσουν τώρα οι καλλιτέχνες τα έργα τους, ατομικά.

Τον Νοέμβριο του 2007 είχαν προηγηθεί δύο διαδοχικές εκθέσεις, σε διαφορετικό εκθεσιακό χώρο του Ιαπωνικού ιδρύματος (Maeda Studios) όπου οι καλλιτέχνες εξέθεσαν ομαδικά την δουλειά τους.

Διαλέξεις και επισκέψεις στα στούντιο των καλλιτεχνών και τη φετινή χρονιά έδωσαν αρκετοί επισκέπτες καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων διεθνούς φήμης, όπως επίσης και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι: Melik Ohanian (artist-Paris), Anton Vidokle (artist/curator-New York), Anri Sala (artist-Berlin), Thomas Demand (artist-Munich), Alicia Framis (artist-Shanghai), Einji Kono (font designer-London Microsoft), Josef Rosenfield (scientist-New York), Josef Grima (director of Storefront gallery- New York), Maria Lind (curator-New York), KTL (sound artists-New York and Vienna), και άλλοι.

Πριν τα εγκαίνια η γνωστή επιμελήτρια εκθέσεων και πρώην διευθύντρια του κέντρου IASPIS της Σουηδίας, Maria Lind, θα μιλήσει σε ανοικτή διάλεξη που θα λάβει χώρα στο Multi-purpose Hall (office Bldg.17), στο κέντρο του Κιτακιούσου. Επίσης, στην Project Gallery του ιδρύματος, την ίδια ημέρα, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση με νέα έργα του Thomas Demand, που θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Η έκθεση Open studio 2008 θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 24 Μαρτίου.