Η Ομάδα Χορού της Ζωής Δημητρίου παρουσιάζει το You May!, μία νέα χοροθεατρική πρόταση που διερευνά τις σφαίρες της φαντασίας, της

επιθυμίας και τον κινδύνο στη σημερινή κοινωνία, στις 24-27 Μαΐου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η νέα δουλειά της εγκατεστημένης στο Λονδίνο Ζωής Δημητρίου ανιχνεύει τα όρια τηςανοχής και τα περιθώρια ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας. Σύμφωνα με τις θεωρίες για την «κοινωνία του ρίσκου», οι σκοτεινές πλευρές της προόδου, όπως ο πυρηνικός κίνδυνος, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση, καθορίζουν τις κοινωνικές συγκρούσεις κάνοντας το σύγχρονο άνθρωπο να υποφέρει από απωθημένα άγχη και φόβους.

Αντλώντας την έμπνευσή της από την αριστουργηματική ταινία La Jetée (1962) του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker, η ανερχόμενη χορογράφος προτείνει νέες μορφές σκηνικής αφήγησης διευρύνοντας με τόλμη το χορογραφικό της λεξιλόγιο.

Η παράσταση συνδυάζει ζωντανή κίνηση (χορογραφία της Ζωής Δημητρίου), σχεδιασμό φώτων (από τον Chahine Yavroyan), πρωτότυπη μουσική επένδυση (από τον Andy Pink) και σκηνική επένδυση (από την Ingrid Hu).

Το You May! είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του Laban Theatre (Λονδίνο). Υποστηρίζεται επίσης από τα θέατρα The Place (Λονδίνο) και Arnolfini (Μπρίστολ), από το Arts Council της Αγγλίας και το Βρετανικό Συμβούλιο.

«Ένα τοπίο γεγονότων, μια σκαλωσιά που υποστηρίζει διάφορες επιφάνειες στις οποίες μπορούμε να προβάλλουμε τις επιθυμίες μας, μια σειρά ανοιχτών δυνατοτήτων, όπου οι κανόνες που τίθενται γεννιούνται στις ανταλλαγές μεταξύ των δύο περφόρμερ και του κοινού.» – Ζωή Δημητρίου

Η χορογράφος και χορεύτρια Ζωή Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Τρίσα Μπράουν στη Νέα Υόρκη. Το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Λάμπαν στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα χόρεψε με πολλές ομάδες σύγχρονου χορού και στο εξωτερικό συνεργάστηκε ως χορεύτρια με καλλιτέχνες όπως οι Υβόν Ράινερ, Κίρστυ Σίμσον, Φήλιξ Ρούκερτ και Σιόμπαν Ντέηβις, μεταξύ άλλων.

Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο θέατρο Μπόνι Μπερντ, στο Place, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Πίκολο του Μιλάνου, στο Φεστιβάλ Europe in Motion στο Βουκουρέστι κ.α.

Χορογράφος-ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, η Δημητρίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει χορό και χορογραφία, μεταξύ άλλων, στα Laban, The Place, Independence Dance και Central School of Speech and Drama.

Ως ανεξάρτητη χορογράφος, παρουσίασε το 2007 τη δουλειά Limen για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Λυν Σέυμουρ. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ρόμπιν Χάουαρντ για την παραγωγή της δουλειάς Goddesses in Exile και η τελευταία της δουλειά In The Process of… βραβεύτηκε με το Bonnie Bird Choreography Fund Award (2009) και επελέγη στην πρώτη δεκάδα καλύτερων έργων του Aerowaves.

Το 2010 τιμήθηκε με το CFC Award (Βραβείο Χορογραφίας για παιδιά), μια συμπαραγωγή μεταξύ του θεάτρου Sadler’s Wells, της θεατρικής ομάδας Company of Angels και του London Contemporary Dance School για το έργο της Little Creatures που παρουσιάστηκε στις 23 και 25 Φεβρουαρίου του 2011 στο Lilian Baylis και στο Place του Λονδίνου.

Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Καλλιτεχνικός Διευθυντής/Χορογράφος: Ζωή Δημητρίου
Μουσικός Συνθέτης: Andy Pink
Δραματουργός: Michael Pinchbeck
Σκηνικά/Κοστούμια: Ingrid Hu
Φωτισμοί: Chahine Yavroyan

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Ζωής Δημητρίου & Laban Theatre (Λονδίνο)

Παράλληλη δράση

Συζήτηση με τη Ζωή Δημητρίου μετά την παράσταση
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Μικρή Σκηνή