Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 20 σε επιμέλεια της Νίκης Παπασπύρου, θεωρητικού

τέχνης, της Άρτεμης Σταματέλου, μουσειολόγου και της  Ναυσικάς Σαββέλου, ιστορικού τέχνης, με την συνεργασία του ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη.

Η έκθεση ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 20 εστιάζει στο έργο 20 νέων δημιουργών, εικαστικών και ποιητών, γεννημένων μετά το 1972, με σκοπό να διερευνήσει τον δυναμικό και αχαρτογράφητο χώρο της σύγχρονης δημιουργίας στην Ελλάδα.

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι οι αναζητήσεις των ίδιων δημιουργών: Με ποιούς τρόπους αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν την σημερινή, σκληρή πραγματικότητα της χώρας μας; Ποια βιώματα γίνονται η αφορμή για την καλλιτεχνική έκφραση; Μέσα από ποιές διαδρομές αναζητούν την συλλογικότητα; Στην ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 20 ο πλουραλισμός θεμάτων, ύφους και εκφραστικών μέσων ενθαρρύνει τον αναστοχασμό για την σχέση της τέχνης και του ανθρώπινου βίου, δημόσιου και ιδιωτικού.

Τα εικαστικά και ποιητικά δρώμενα της έκθεσης, με την συμμετοχή και του κοινού,  κινηματογραφούνται από τον σκηνοθέτη Σπύρο Τσιφτσή, για να λειτουργήσουν ως ένα ακόμη μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως έκθεμα-ντοκουμέντο.

Στην ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 20 συμμετέχουν:
 

οι εικαστικοί: Σύλβια Αντουλινάκη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Ιβάν Μαστερόπουλος, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Γαβριήλ Παγώνης, Αλίκη Παππά, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Γιάννης Σινιόρογλου, Αναστασία Ζωη Σουλιώτου, Δέσποινα Φλέσσα.

οι ποιητές: Ζήσης Αϊναλής, Άννα Γρίβα, Νικόλας Ευαντινός, Χρυσή Καρπαθιωτάκη, Στέργιος Μήτας, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιώργος Πρεβεδουράκης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Γιάννης Στίγκας, Θωμάς Τσαλαπάτης.

Ο κατάλογος της έκθεσης ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 20 φιλοξενείται ως αφιέρωμα στην εφημερίδα τα Νέα της Τέχνης, τεύχος Μαΐου – Ιουνίου 2012.

Λεζάντες


1.Σύλβια Αντουλινάκη
Σχέδιο απόδρασης |2009
Λάδι σε καμβά, 140 x 160 εκ. 

2.Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου
Portable monument |2011
  Performance εγκατάσταση
Χαρτόκουτα, χαρτόνια, βιβλία, καφάσι
43 x 81 x 68 εκ.

3.Γαβριήλ Παγώνης
Βλέπε μπροστά σου |2012
Λάδι σε καμβά, 150 x 300 εκ.