Στο πλαίσιο του εορτασμού του 2012 ως έτους Μανώλη Καλομοίρη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…

η διεθνής πρεμιέρα της Συναυλίας με τίτλο «Η Μοίρα και η Καλή Τύχη» – ένα  Αφιέρωμα  στη μνήμη του πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής  Σχολής Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  μουσικής που έχει ως στόχο να φέρει στη διεθνή σκηνή και να προβάλλει το έργο του μεγάλο Έλληνα μουσουργού ταξιδεύοντας και σε άλλες χώρες. Ο τίτλος του εμπνέεται από το όνομα Καλομοίρης και αισιοδοξεί να μεταφέρει «τη μοίρα και την καλή τύχη» μέσα από την  άξια ελληνική μουσική δημιουργία εντός και εκτός Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι το έτος 2012 ανακηρύχθηκε Έτος Μανώλη Καλομοίρη και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού  μια σειρά πολιτιστικών δράσεων αφιερωμένων στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης  50 χρόνων από το θάνατό του, με την οποία συμπίπτει  χρονικά η πρεμιέρα της συναυλίας αυτής στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), ώρα 8.30 μ.μ., η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο  από την Ολλανδία Christiana de Waele μαζί με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία Fate and Good Fortune, με έργα Καλομοίρη (τραγούδια από διάφορους κύκλους και περιόδους, άριες από όπερες και έργα για πιάνο). Παράλληλα οι καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον Έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μούσοργκσκι, Ραχμάνινοφ κ.ά.  Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευτέρπη και ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης».

Η συναυλία αυτή στην Αθήνα αποτελεί την πρώτη μιας σειράς συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, Ελβετία κ.ά. Επίσης τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επανεστιάσει το διεθνές ενδιαφέρον στη μουσική αυτού του σημαντικού συνθέτη και «πατέρα» των Ελλήνων κλασικών συνθετών.

Η εγγονή του τιμώμενου συνθέτη και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, κα Χαρά Καλομοίρη, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση με την οποία αναμένει τη σημαντική αυτή συναυλία δηλώνοντας: «Είναι καιρός, νομίζω, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας κυκλώνει από παντού, επενδύοντας και πάλι στις σταθερές αξίες του τόπου μας, όπως είναι ο πολιτισμός και οι μεγάλοι δημιουργοί που τον υπηρετήσαν. Η πρωτοβουλία δύο αξιόλογων νέων καλλιτεχνών από το εξωτερικό να παρουσιάσουν αυτό το αφιέρωμα στον Καλομοίρη, μας δίνει ελπίδα και μας υπενθυμίζει τον αληθινό πλούτο που διαθέτουμε. Στο χέρι όλων μας είναι να τον αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τώρα που ο τόπος μας δοκιμάζεται».