Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Πρεμιέρα για το μουσικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη στο Μέγαρο

Παγκόσμια Πρεμιέρα για το μουσικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη στο Μέγαρο

Στο πλαίσιο του εορτασμού του 2012 ως έτους Μανώλη Καλομοίρη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…

η διεθνής πρεμιέρα  της Συναυλίας με τίτλο «Η Μοίρα και η Καλή Τύχη» - ένα  Αφιέρωμα   στη μνήμη του πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής  Σχολής Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  μουσικής που έχει ως στόχο να φέρει στη διεθνή σκηνή και να προβάλλει το έργο του μεγάλο Έλληνα μουσουργού ταξιδεύοντας και σε άλλες χώρες. Ο τίτλος του εμπνέεται από το όνομα Καλομοίρης και αισιοδοξεί να μεταφέρει «τη μοίρα και την καλή τύχη» μέσα από την  άξια ελληνική μουσική δημιουργία εντός και εκτός Ελλάδος.

 


Σημειώνεται ότι το έτος 2012 ανακηρύχθηκε Έτος Μανώλη Καλομοίρη και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού  μια σειρά πολιτιστικών δράσεων αφιερωμένων στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης  50 χρόνων από το θάνατό του, με την οποία συμπίπτει  χρονικά η πρεμιέρα της συναυλίας αυτής στην Αθήνα.
 

 

Συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), ώρα 8.30 μ.μ., η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο  από την Ολλανδία Christiana de Waele μαζί με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο , θα παρουσιάσουν τη συναυλία Fate and Good Fortune, με έργα Καλομοίρη (τραγούδια από διάφορους κύκλους και περιόδους, άριες από όπερες και έργα για πιάνο). Παράλληλα οι καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον Έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μούσοργκσκι, Ραχμάνινοφ κ.ά.  Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευτέρπη και ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης».

 

 

Η συναυλία αυτή στην Αθήνα αποτελεί την πρώτη μιας σειράς συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, Ελβετία κ.ά. Επίσης τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επανεστιάσει το διεθνές ενδιαφέρον στη μουσική αυτού του σημαντικού συνθέτη και «πατέρα» των Ελλήνων κλασικών συνθετών.

 

 

Η εγγονή του τιμώμενου συνθέτη και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, κα Χαρά Καλομοίρη, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση με την οποία αναμένει τη σημαντική αυτή συναυλία δηλώνοντας: «Είναι καιρός, νομίζω, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας κυκλώνει από παντού, επενδύοντας και πάλι στις σταθερές αξίες του τόπου μας, όπως είναι ο πολιτισμός και οι μεγάλοι δημιουργοί που τον υπηρετήσαν. Η πρωτοβουλία δύο αξιόλογων νέων καλλιτεχνών από το εξωτερικό να παρουσιάσουν αυτό το αφιέρωμα στον Καλομοίρη, μας δίνει ελπίδα και μας υπενθυμίζει τον αληθινό πλούτο που διαθέτουμε. Στο χέρι όλων μας είναι να τον αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τώρα που ο τόπος μας δοκιμάζεται».
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Εδώ είναι… του Ρασούλη!: Ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.02.2016 17:06
Μετρώντας πέντε χρόνια απουσίας του μεγάλου δημιουργού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 την παράσταση «Εδώ είναι του Ρασούλη», ένα μεγάλο αφιέρωμα με τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών.
50 χρόνια Γιώργος Κατσαρός: Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.12.2015 14:32
Ένα σπουδαίο, τιμητικό αφιέρωμα στον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Γιώργο Κατσαρό έρχεται τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έναρξη του Κύκλου Μάλερ Ι από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.11.2015 12:54
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά το, τριετούς ορίζοντα, φιλόδοξο αφιέρωμά της (Κύκλος Μάλερ) στις κολοσσιαίες Συμφωνίες του «ψυχαναλυτή» της μουσικής Γκούσταβ Μάλερ με τη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας την Ενάτη του μείζονος Αυστριακού συνθέτη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σλοβάκου αρχιμουσικού Γιούραϊ Βαλτσουχά-που, λίγο πριν τα 40 του χρόνια, έχει καταχωριστεί στους κορυφαίους Ευρωπαίους μαέστρους της νεώτερης γενιάς.
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
12.11.2015 17:00
Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά αγγίζει, σαν σολίστ του πιάνου, έργα του Μίκη Θεοδωράκη από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη -σε μία συναυλία που αναμένεται να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τι παράξενη κοπέλα: Αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
09.11.2015 15:28
Δύο βραδιές αφιερωμένες στο μεγάλο συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Μανώλη Χιώτη, θα πραγματοποιηθούν στο Γυάλινο UpStage τις Πέμπτες 12 και 19 Νοεμβρίου.