Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σπύρος Μάνεσης Portraits of Lena - διασκευές για piano solo της μουσικής της Λένας Πλάτωνος

Σπύρος Μάνεσης Portraits of Lena - διασκευές για piano solo της μουσικής της Λένας Πλάτωνος

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μια μουσική βραδιά με τίτλο «Portraits of Lena». Στη βραδιά αυτή ο

Σπύρος Μάνεσης θα παρουσιάσει τις διασκευές του για piano solo της μουσικής της Λένας Πλάτωνος ! Συμμετέχει η Σαβίνα Γιαννάτου

 

 

Κυριακή 13 Μαΐου 2012, στις 21:00 - Πρώτη εκτέλεση στην Αθήνα, στο ΙΜΚ

 

“... Η αποθέωση για μένα ήταν όταν άκουσα το cd με το συνολικό υλικό του - πραγματικά, φαινόταν σα να ερμήνευε τους στίχους, που δεν υπήρχαν,  με τη λεπτή του φαντασία και με την εκπληκτική πιανιστική ανάπτυξη των θεμάτων. Του εύχομαι καλή σταδιοδρομία και δηλώνω τυχερή για την πρωτοβουλία του να ερμηνεύσει και να διασκευάσει το έργο μου.”


Λένα Πλάτωνος, Αθήνα 9.12.2011

 

 

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, γνωστός στην Ελλάδα από την συμμετοχή του στην jazz σκηνή , παρουσιάζει το νέο του project, αυτή τη φορά για piano solo, εμπνευσμένο από μουσική της Λένας Πλάτωνος. Σε αυτό, ο Σπύρος Μάνεσης, επιχειρεί μία ιδιαίτερη ερμηνεία του έργου της τόσο σημαντικής συνθέτη και τραγουδοποιού. Δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της και του μουσικού κόσμου αυτού του ιδίου, στον οποίο οι επιρροές της κλασικής/ρομαντικής παράδοσης συνυπάρχουν με το ιδίωμα της τζαζ.

 


Πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται το “Σαμποτάζ” στη μουσική του Thelonious Monk; Η “Καντέντσα της Άνοιξης” στην  παράδοση του stride; Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στο λυρισμό της pop και σε αυτόν της ρομαντικής μουσικής; Πόσο δυνατή παραμένει η μουσική όταν από το τραγούδι αφαιρείται ο στίχος; Πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί η πρωτότυπη μουσική μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη του υπάρχοντος υλικού;

 


Παράλληλα, ο Σπύρος Μάνεσης εξερευνά τα ηχητικά όρια του πιάνου (δυναμικές, υφές, ρετζίστρα), πειραματίζεται πάνω σε ζητήματα φόρμας, επανεναρμονίζει τα πρωτότυπα τραγούδια και χρησιμοποιεί τεχνικές αυτοσχεδιασμού για να χτίσει την ανάπτυξη των κομματιών που επιλέγει, διατηρώντας πάντοτε μια διαλεκτική σχέση με τα πρωτότυπα έργα και τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία όπως είναι ο λυρισμός, ο μινιμαλισμός, τα δυναμικά άκρα και οι μελαγχολικές εικόνες.
 

 

Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στη νέα γενιά ελλήνων μουσικών της τζαζ, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Η σχέση του με τη μουσική της Λένας Πλάτωνος ξεκινά στην εφηβεία του, όταν ακούει τους δίσκους “Σαμποτάζ” και “Καρυωτάκης – 13 τραγούδια”. Αργότερα, με τους TRIOISM, θα διασκευάσει τη “Γαλάζια Κιθάρα”, που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους, το 2008. Το 2009 αποφάσισε να διασκευάσει έναν ολόκληρο κύκλο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος για piano solo, γεγονός που αποτέλεσε και το Μaster Research του στο Conservatorium van Amsterdam υπό τον τίτλο “DEVELOPING OUR OWN SONGBOOK: Arranging Lena Platonos\'s music for solo piano” που έλαβε ενθουσιώδη ανταπόκριση. Σήμερα, έχει ολοκληρώσει την ηχογράφηση οκτώ τραγουδιών που σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.

 


Στη συναυλία στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” συνοδοιπόρος του σε μερικά τραγούδια είναι η Σαβίνα Γιαννάτου, της οποίας η φωνή έχει τόσο ταυτιστεί με τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις. Η μεγάλη ερμηνεύτρια, που χαρακτηρίζεται από μοναδική στιλιστική ευελιξία, επαναπροσεγγίζει το υλικό της Λένας Πλάτωνος, αυτή τη φορά, κάτω από το πρίσμα της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού.

 

Σχετικές ειδήσεις
Solo on Duet με τους Αλέκο Χριστίδη και Αντρέα Μνιέστρη live στο Beton 7
24.11.2016 13:56
Ο Αλέκος Χριστίδης και ο Αντρέας Μνιέστρης θα συναντηθούν στη σκηνή του Beton 7 για ένα solo on duet live, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016.
Η Λένα Πλάτωνος γιορτάζει τα γενέθλία της στο six d.o.g.s
20.10.2016 13:13
Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1951. 65 χρόνια αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου του 2016 η Λένα Πλάτωνος ανεβαίνει στη σκηνή του six d.o.g.s για να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Μαζί της θα μπορούσε να πει κανείς, ίσως με μια μικρή δόση υπερβολής αλλά ίσως και όχι, οτι έχει γενέθλια η ίδια η ηλεκτρονική μουσική της Ελλάδας.
Expanded Piano: Ο Σταύρος Γασπαράτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
26.09.2016 13:16
Ο Σταύρος Γασπαράτος με το «Expanded Piano», θα βρίσκεται στις 3 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του φεστιβάλ 51α Δημήτρια.
Manesis Gyftakis Gouliaris Trio live στο Beton 7
26.04.2016 14:50
Ο Σπύρος Μάνεσης, ο Αρίωνας Γυφτάκης και ο Αναστάσης Γούλιαρης θα εμφανιστούν ως Manesis Gyftakis Gouliaris Trio για μία συναυλία στο Beton 7.
Ιστορίες του Κουρέα: Ο Σπύρος Γραμμένος στο Σφίγγα Music Theatre
25.02.2016 15:38
Ο απρόβλεπτος performer, ευρηματικός τραγουδοποιός και sui generis persona Σπύρος Γραμμένος, παρουσιάζει τις Παρασκευές 4 και 11 Μαρτίου 2016, στην μουσική σκηνή «Σφίγγα» στην Αθήνα τη νέα του υπερπαραγωγή με τίτλο: «Ιστορίες του Κουρέα».