Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Οι μασκοφόροι του Timothy Sarson

Οι μασκοφόροι του Timothy Sarson
Η Γκαλερί ASTRA, παρουσιάζει την έκθεση «Νexus» του Βρετανού καλλιτέχνη Timothy von Weber Sarson. O καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από σχέδια σε χαρτί με κάρβουνο, τα οποία απεικονίζουν την έννοια της μεταμφιεσμένης ταυτότητας.

Η Γκαλερί ASTRA, παρουσιάζει την έκθεση «Νexus» του Βρετανού καλλιτέχνη Timothy von Weber Sarson. O καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από σχέδια σε χαρτί με κάρβουνο, τα οποία απεικονίζουν την έννοια της μεταμφιεσμένης ταυτότητας.

Ο τίτλος της έκθεσης, Nexus, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, αποτελεί την έννοια ενός συνόλου ή μιας σειράς ομάδων συνδεδεμένων μεταξύ τους, ένα σύμπλεγμα.

Παρατηρώντας τα έργα, ανάμεσα τους ο θεατής βρίσκει δεκάδες διαφορές. Η ομοιότητα του συνόλου, όμως, δίνει και το γενικό συμβολισμό, που ο Sarson θέλει να μεταφέρει ως μήνυμα.

Το συμπέρασμα που καταλήγει ο Sarson είναι ότι η μεταμφίεση ενός προσώπου, μπορεί να επιφέρει την ανωνυμία, αλλά η ίδια η πρακτική της μεταμφίεσης, έχει πάντα ως αποτέλεσμα μιαν άλλη, δική της ταυτότητα.

Με λίγα λόγια, αν και ο σκοπός του καμουφλαρίσματος του προσώπου, είναι η μη αναγνωρισιμότητα του ατόμου, η μάσκα τελικά ως αντικείμενο φέρνει ένα συμβολισμό κοινά αποδεκτό και αναγνωρίσιμο στο σύνολο.

Παρά την απουσία της ταυτότητας, τα περιτυλίγματα της μορφής ενεργούν σαν στολή και δηλώνουν ρόλους και πιθανές ταυτότητες, μέσα από βλέμματα που θέλουν να επικοινωνήσουν.

Τα ακάλυπτα ματιά είναι αυτά που δίνουν την ταυτότητα και την παρουσία του ατόμου. Οποιοδήποτε άλλο γνώρισμα χάνεται πίσω από το ύφασμα. Έτσι, ο θεατής έχει την δυνατότητα να καταλάβει τις προθέσεις του μασκοφόρου από το βλέμμα του. Ένα βλέμμα άλλοτε μελαγχολικό, ή αινιγματικό και άλλοτε απειλητικό.

Ο Sarson σπούδασε στο Guildford College of Art ζωγραφική και γλυπτική, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στον περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό στο Royal College of Art στο πλευρό των Sir Hugh Casson, John Miller και Iris Murdoch.

Info
Εγκαίνια: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Διάρκεια: 21 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00 και 18:00-21:00,
Σάββατο 11:00-14:00
Γκαλερί ASTRA
Καρυατίδων 8, Αθήνα
Τηλ.: 210 9220236
info@astragalerie.gr

Σχετικές ειδήσεις
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές: έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο
21.06.2016 16:10
Φέτος η γκαλερί Citronne, επικεντρώνεται στη θεματική του Αιγαίου, διαχρονικά επίκαιρη με ευρύτατες διαστάσεις τελευταία. Τα σημερινά κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια ερωτήματα και οξείς προβληματισμούς με ελλιπή ή και ανύπαρκτη κατανόηση.
Έκθεση του Gerald Pryor στη γκαλερί 7
04.05.2016 17:07
Την Τρίτη 31 Μαΐου, η γκαλερί «7» στο πλαίσιο μιας εξωστρέφειας παρουσιάζει τον διεθνή Αμερικανό καλλιτέχνη Gerald Pryor.
Έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου στη γκαλερί Bernier-Eliades
30.12.2015 16:16
Η γκαλερί Bernier-Eliades, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου, με τίτλο Εκείνο που όλοι θέλουν, κανείς ποτέ δεν θα έχει. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Study Room: The state of things: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί The Breeder
24.12.2015 16:25
H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 την έκθεση Study Room: The State of Things σε συντονισμό του καλλιτέχνη Βαγγέλη Βλάχου. Συμμετέχουν οι Γιώτα Ιωαννίδου, Νατάσα Μπιζά και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου.