Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα: Τζον Τζ. Μερσχάιµερ

Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα: Τζον Τζ. Μερσχάιµερ

Κυκλοφόρησε η μελέτη, Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα, γραμμένο απο τον πολιτικό επιστήμονα Τζον Τζ. Μερσχάιµ...

 

Ο Τζον Τζ. Μερσχάιµερ, ένας από τους σηµαντικότερους πολιτικούς επιστήµονες της εποχής µας, µας προσφέρει την πρώτη συστηµατική ανάλυση του ψεύδους ως εργαλείου διακυβέρνησης, κατηγοριοποιώντας τα είδη, τις αιτίες και τα δυνητικά οφέλη και βλάβες. Τo αποτέλεσµα είναι ένα πλούσια ενηµερωµένο και τεκµηριωµένο βιβλίο που θα αλλάξει τις αντιλήψεις µας σχετικά µε το γιατί λένε ψέµατα οι ηγέτες κρατών και οι κυβερνήσεις τους.

 


Μπορούµε να καταδικάσουµε συλλήβδην τους πολιτικούς; Είναι το ψέµα ο βασικός τρόπος παραπλάνησης των πολιτών;
Καµία διάκριση δεν είναι ίσως πιο σηµαντική από αυτήν ανάµεσα στο ψέµα που απευθύνεται προς µια άλλη χώρα και στο ψέµα που απευθύνει κάποιος ηγέτης στον ίδιο του τον λαό.

 


«Είναι, άραγε, η ψευδολογία στην εξωτερική πολιτική μια επονείδιστη και κατακριτέα συμπεριφορά ή ένα χρήσιµο εργαλείο διακυβέρνησης; Πότε είναι καλό να πουν ψέµατα οι ηγέτες στους πολίτες τους; Υπάρχει πολύ ή λίγο ψέµα στη διεθνή πολιτική σκηνή; Ο Τζον Μερσχάιµερ απαντά σε τέτοια εκρηκτικά ερωτήµατα µε την τόλµη και την πρωτοτυπία για τις οποίες έχει αποκτήσει φήµη. Πρόκειται για την οξυδερκή µελέτη ενός από τους πλέον προκλητικούς στοχαστές του κόσµου».


Moisés Naím, Carnegie Endownment for International Peace

 


«Αυτή η πρωτοποριακή µελέτη της ψευδολογίας στη διεθνή πολιτική είναι γεµάτη εκπλήξεις. Οι ηγέτες µπορούν να πουν ψέµατα ο ένας στον άλλον χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, αλλά πολύ σπανιότερα απ’ όσο θα υπέθετε κανείς. Ωστόσο, όταν οι ηγέτες ψεύδονται στους πολίτες τους σχετικά µε την εξωτερική πολιτική, µπορεί να προκληθεί µεγάλη ζηµιά – ιδιαίτερα στις δηµοκρατίες. Ο Τζον Μερσχάιµερ ταξινοµεί τα διάφορα είδη ψεµάτων και ζυγίζει τους κινδύνους που συνιστούν µέσα από µια διορατική και επίκαιρη ανάλυση».


James F. Hoge, Jr., Πρόεδρος
του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.