Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει το έργο: «Υπόθεση Πινόκιο, μια ιστορία για μεγάλους», διασκευή του

γνωστού παραμυθιού του Carlo Collodi σε σκηνοθεσία του ψυχιάτρου – δραματοθεραπευτή Λάμπρου Γιώτη.
 

Πρόκειται για την ξακουστή ιστορία του Πινόκιο, του ήρωα ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο πάνω στην έννοια του Άλλου, της ετερότητας και του διαφορετικού. Ένα έργο που μιλά για τις αντιφάσεις, τις ανασφάλειες και τις παρορμήσεις της ενηλικίωσης, ενώ την ίδια στιγμή δε χάνει ευκαιρία, να αμφισβητεί, να καυτηριάζει και να ξεσκεπάζει με σκωπτική διάθεση την κοινωνική ηθική.

Η παράσταση, μέσα από τον ξύλινο Πινόκιο στα χέρια του μάστορα Τζεπέτο, αναφέρεται στο φως και το σκοτάδι της γονεϊκής αγάπης που μπορεί να φτάσει στην κακοποίηση και στον διακαή αγώνα του νέου ανθρώπου να κρατήσει την αγνότητά του μέσα σε ένα κόσμο εξαπάτησης.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Υπάρχουν στιγμές μέσα στο σκοτάδι που γράφουν τα χνάρια του έρωτά μας. Υπάρχουν εκείνα τα χάδια, ανομολόγητα και σκοτεινά, που μας έχουν καθορίσει από μικρούς ως ερωτικά αντικείμενα. Άλλοτε θαμπά μες στη ζωή μας, άλλοτε συνειδητά εκεί, τα ψηλαφίζουμε λίγο πριν τον ύπνο, τα ξαναβρίσκουμε λίγο μετά την ερωτική πράξη, έρχονται απροσδόκητα και μας ξαφνιάζουν. Για κάποιους είναι πάντα εκεί, τραυματικά. Τα προστατεύουν σαν εσωτερικά τοτέμ και κυρίως δε μιλούν ποτέ γι’ αυτά. Πέρα από τις περιπτώσεις εκείνες της κατάφορης παραβίασης του αδύνατου από τον ισχυρό, όπου η οδύνη και η προσβολή οδηγούν στην απόλυτη αποστροφή, βρίσκονται αυτές της γλυκιάς παραχώρησης του αμύητου προς τον μυημένο, αυτές που πάνε χέρι-χέρι με την ηδονή της επανάληψης. 

Σαν ένα μαζοχιστικό παιχνίδι με το γιογιό,  που θέλεις περισσότερο να το βλέπεις να φεύγει μακριά σου, παρά να ξαναγυρίζει σε σένα. Η αποκάλυψη της αλήθειας μας οδηγεί στο διφορούμενο πεδίο της θυσίας. «Και τι θα κερδίσω;» Φόβος που τρυπώνει στα σημάδια μυστικά και επιτρέπει την πιο γλυκιά εσωτερική παρανομία: τη συγκάλυψη.

Ο μικρός Πινόκιο, κατασκευή και καταστροφή του γερο-Τζεπέτο, είναι ένα συμβολικό δώρο της τύχης και της πρόνοιας, της γαλάζιας νεράιδας, της μπλε κυρίας, της μεγάλης Απουσίας μέσα στη μοναχική του επιλογή ζωής. Ευτυχία και κατάρα, ξυπνά στο γερο-Τζεπέτο, αυτό που μια ζωή θέλει να αποφύγει, τον πατέρα, τέρας φιλεύσπλαχνο και ζοφερό μαζί. Ο ανυποψίαστος μικρούλης παρασύρεται μέσα σε έναν κόσμο απάτης και ψεμάτων, όπου η δική του επιθυμία αλήθειας εμφανίζεται ως δυσμορφία, μια αποσκευή που μοιάζει με μακριά μύτη, επαληθεύοντας την έξωθεν κοινωνική εξαπάτηση. Αντιπροσωπεύει τον αγώνα της καθαρής όψης με τη σκιά που πέφτει πάνω του από την παρουσία του Άλλου. Όψεις του Πινόκιο μέσα στον καθένα μας: μικρά κουκουνάρια που κουτρουβαλάνε σ’ ένα ρέμα προς τη θάλασσα, το υγρό στοιχείο πάνω στο οποίο, ως ξύλα, θα επιπλεύσουν. Εκεί θα επιτραπεί η ένωση, του παλιού με το καινούργιο, του σοφού με το απλοϊκό, της πίστης με τη μετάνοια. Τζεπέτο και Πινόκιο, θύτες και θύματα και οι δυο, θα γλυτώσουν όταν γνωρίσουν, όταν επιτρέψουν στη γαλάζια νεράιδα να μπει ανάμεσά τους, να τους λυτρώσει από το βάρος της μοίρας, από την ερημία του Ίδιου.

Λάμπρος Γιώτης

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» συστάθηκε το 2005 με σκοπό την έρευνα και τη δράση στο πεδίο που εκτείνεται ανάμεσα στην τέχνη του θεάτρου, την ψυχοθεραπεία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Στο πλαίσιο της εταιρείας λειτουργούν ομάδες δραματοθεραπείας, εκπαιδευτικά σεμινάρια δραματοθεραπείας/θεάτρου και η ομάδα θεάτρου«Playback Ψ». Η ομάδα «Playback Ψ» αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς που εκπαιδεύονται στο διαδραστικό θέατρο «Playback» κατά το οποίο οι θεατές μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους και η ομάδα αναπαριστά στη σκηνή αυτές τις αφηγήσεις με άμεσο αυτοσχεδιασμό.

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική σύνθεση: Κατερίνα Ελοσίτου – Γιάννης Παπαθανασίου
Κίνηση: Σύλβια Βούσουρα
Φωνητική: Βασίλης Κ. Κονταξής
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Φραγκιαδάκη
Παίζουν: Δάνης Απτόσογλου, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Γόνη Λούκα, Τάκης Παρασκευόπουλος.

Παραγωγή: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»