Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Μήδεια - de profundis της Μαρίας Κυριάκη στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα

Μήδεια - de profundis της Μαρίας Κυριάκη στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα

Το Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Κυριάκη « Μήδεια - de profundis» σε σκηνοθεσία

Κατερίνας Πολυχρονοπούλου από τις 20 Απριλίου 2012.

 


Ποιά αλήθεια είναι η Μήδεια της Κολχίδας;


• Η φόνισσα των παιδιών της ή η βασίλισσα δύο εθνών και μητέρα δύο βασιλιάδων;
• Η απατημένη σύζυγος του Ιάσονα ή η έκλαμπρη εγγονή του Ήλιου;
• Η δολοφονική βάρβαρη πριγκίπισσα ή η ιερή ακόλουθος του όφεως Πυθέα;

 

Την τελευταία νύχτα της ζωής της η Μήδεια εξομολογείται όλα όσα δεν ξέρετε γι’ αυτήν σ’ έναν ποιητικό μονόλογο σκηνοθετημένο από την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

 


Η Ιωάννα Γκαβάκου ενσαρκώνει την θεϊκή πριγκίπισσα, αποκαλύπτοντας νοσταλγικά  μια ζωή γεμάτη από νίκες, ήττες και μυστικά.

 


Κι ένα πλοίο αναμνήσεων βρίσκει το ύστατο λιμάνι του γλιστρώντας ανάμεσα  στους υφάλους της εξουσίας και του πάθους. 

 

«Εξεχόντως γλαφυρό, το κείμενο της Μαρίας Κυριάκη είναι κάτι περισσότερο από έναν θεατρικό μονόλογο που θα αναζητούσε οπωσδήποτε το άπλωμά του στο σανίδι. Είναι πιο κοντά σε ένα είδος από σκηνής χρονογραφήματος που αφηγείται το γεγονός με λίγα λόγια και με πολλές σιωπές, με κοφτές αμείλικτες λέξεις και με παρατεταμένες κραυγές μοναχικού τρόμου».

Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα για το πρόγραμμα της παράστασης, της Μαρίκας Θωμαδάκη, Καθηγήτριας Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


Κείμενο: Μαρία Κυριάκη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Βασίλης Σταμάτης
Video Art: Κωστής Μπασσογιάννης
Φωτισμοί: Άννα Σωτρίνη
Φωτογραφίες: Evi Peterson
Σχεδιασμός αφίσας: Νέλλη Κυριάκη

 

Ερμηνεύουν:  
Ιωάννα Γκαβάκου: Μήδεια
Ιωάννης Παπλωματάς: Ακόλουθος

 

Σχετικές ειδήσεις
Γυναίκα - Βόμβα, της Ιβάνα Ζάικο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
22.11.2016 16:50
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.
Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα!, της Christine Brückner στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
02.02.2016 13:26
Η ΤΕΧΝΗ ART PATMOS παρουσιάζει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από το Σάββατο 19 Μαρτίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή για έξι μόνο παραστάσεις μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου, τον μονόλογο της Christine Brückner «ΕΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ!» σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach με την Ευαγγελία Βαλσαμά στον ομώνυμο ρόλο.
De Profundis του Oscar Wilde για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Άνεσις
24.12.2015 13:05
Η εταιρεία θεάτρου Dum spiro spero και το De Profundis, το κορυφαίο έργο του Oscar Wilde, μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη επιστρέφoυν από τις 11 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα και στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις που φέτος υπογράφει μόνο επιτυχίες.
Crave της Σάρα Κέιν στο Θέατρο ΜΠΙΠ
23.12.2015 14:10
Το «Crave» (Δίψα) της Σάρα Κέιν, ορόσημο στην σύγχρονη παγκόσμια θεατρική δραματουργία, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου στο Θέατρο ΜΠΙΠ από τo Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30.