Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Μήδεια - de profundis της Μαρίας Κυριάκη στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα

Μήδεια - de profundis της Μαρίας Κυριάκη στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα

Το Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Κυριάκη « Μήδεια - de profundis» σε σκηνοθεσία

Κατερίνας Πολυχρονοπούλου από τις 20 Απριλίου 2012.

 


Ποιά αλήθεια είναι η Μήδεια της Κολχίδας;


• Η φόνισσα των παιδιών της ή η βασίλισσα δύο εθνών και μητέρα δύο βασιλιάδων;
• Η απατημένη σύζυγος του Ιάσονα ή η έκλαμπρη εγγονή του Ήλιου;
• Η δολοφονική βάρβαρη πριγκίπισσα ή η ιερή ακόλουθος του όφεως Πυθέα;

 

Την τελευταία νύχτα της ζωής της η Μήδεια εξομολογείται όλα όσα δεν ξέρετε γι’ αυτήν σ’ έναν ποιητικό μονόλογο σκηνοθετημένο από την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

 


Η Ιωάννα Γκαβάκου ενσαρκώνει την θεϊκή πριγκίπισσα, αποκαλύπτοντας νοσταλγικά  μια ζωή γεμάτη από νίκες, ήττες και μυστικά.

 


Κι ένα πλοίο αναμνήσεων βρίσκει το ύστατο λιμάνι του γλιστρώντας ανάμεσα  στους υφάλους της εξουσίας και του πάθους. 

 

«Εξεχόντως γλαφυρό, το κείμενο της Μαρίας Κυριάκη είναι κάτι περισσότερο από έναν θεατρικό μονόλογο που θα αναζητούσε οπωσδήποτε το άπλωμά του στο σανίδι. Είναι πιο κοντά σε ένα είδος από σκηνής χρονογραφήματος που αφηγείται το γεγονός με λίγα λόγια και με πολλές σιωπές, με κοφτές αμείλικτες λέξεις και με παρατεταμένες κραυγές μοναχικού τρόμου».

Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα για το πρόγραμμα της παράστασης, της Μαρίκας Θωμαδάκη, Καθηγήτριας Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


Κείμενο: Μαρία Κυριάκη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Βασίλης Σταμάτης
Video Art: Κωστής Μπασσογιάννης
Φωτισμοί: Άννα Σωτρίνη
Φωτογραφίες: Evi Peterson
Σχεδιασμός αφίσας: Νέλλη Κυριάκη

 

Ερμηνεύουν:  
Ιωάννα Γκαβάκου: Μήδεια
Ιωάννης Παπλωματάς: Ακόλουθος

 

Σχετικές ειδήσεις
Relax... Mynotis, το νέο έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου ξανά στο Θέατρο Τέχνης
19.01.2017 15:47
Το έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου, μια κωμωδία σε τρεις εικόνες, με θέμα κάποιες "μορφές της ελληνικής αθανασίας" έκλεισε θριαμβευτικά τον προγραμματισμένο πρώτο κύκλο παραστάσεων στο "Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν" της οδού Φρυνίχου 14 (Πλάκα) και επανέρχεται από το Σάββατο 4 Φεβρουαριου για άλλες 8 παραστάσεις ως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 6 μ.μ.
Η Ωραία Ελένη, του Ζακ Όφενμπαχ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
20.12.2016 10:46
H Αθηναία «Ωραία Ελένη», η ξεκαρδιστική οπερέτα - έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα. Από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή, στις 21.00, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Γυναίκα - Βόμβα, της Ιβάνα Ζάικο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
22.11.2016 16:50
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.
Λωξάντρα, της Μαρίας Ιορδανίδου στο Θέατρο Βράχων
17.06.2016 16:39
Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο βιβλίο «Λωξάνδρα» η εγγονή της, η Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο, στο Θέατρο Βράχων.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.