Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Συλλογή του Πίντερ στο Κοινωνικό Θεατροπωλείο του ΚΘΒΕ

Η Συλλογή του Πίντερ στο Κοινωνικό Θεατροπωλείο του ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», με το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Συλλογή», που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία

Μαρίνας Χατζηιωάννου, στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ.

 

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, θα συνεργαστεί με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

 


Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή


Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιούς αγαπά και σε ποιούς εναντιώνεται, με ποιούς θα πάει.


Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.
Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.


Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.

 


Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών.


Σωτήρης Χατζάκης

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη


Η «Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ είναι ένα έργο που σου επιβάλλεται. Οι σκηνικές οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες και οι σχέσεις των ηρώων διαγράφονται με μεγάλη καθαρότητα. Το ίδιο το έργο σε υποχρεώνει να συμμετέχεις σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, κρυφών βλεμμάτων και ειδικότερα όταν οι ηθοποιοί σιωπούν.

 

Πίσω από τα λόγια κρύβονται νοήματα και το κοινό θα κάνει ένα υπέροχο ταξίδι βλέποντας τις ανθρώπινες σχέσεις να ζωντανεύουν χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική αλήθεια. Ο ίδιος ο συγγραφέας του δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, γιατί, όπως φαίνεται, δεν είναι στις προθέσεις του.

 

Η άσκηση της εξουσίας αποτυπώνεται έντονα σε όλα τα ζευγάρια που εναλλάσσονται στη σκηνή , όπου το φύλο δεν έχει πια σημασία. Κανένας από τους ήρωες δεν είναι το θύμα και κανένας δεν έχει τύψεις. Ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση σε κάτι που ακόμα και το κοινό δεν θα μάθει ποτέ.

 

Για τον Πίντερ δεν έχει σημασία ποιο ήταν το παρελθόν ή ποιο θα είναι το μέλλον του ήρωα, αλλά η έκφραση του αληθινού γνήσιου παρόντος του. Η ιστορία των ηρώων ξετυλίγεται μέσα από ένα καθαρά λονδρέζικο χιούμορ, ενώ μεταξύ τους υπάρχει ένα κοινό μυστικό. Είναι συνένοχοι στο υπονοούμενο.


Μαρίνα Χατζηιωάννου
            
                                                                               
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Χάρης Παπαδόπουλος (Τζέιμς), Γιάννης Καλατζόπουλος (Χάρρυ), Αμαλία Ταταρέα (Στέλλα), Γιάννης Καραμφίλης (Μπιλ)

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 18/4/2012 «CHATROOM» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΠΕΜΠΤΗ 19/4/2012 «CHATROOM» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/4/2012 «CHATROOM» νέο ΥΠΕΡΩΟ
 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/4/2012 «ΣΥΛΛΟΓΗ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/4/2012  «ΣΥΛΛΟΓΗ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
 

 

ΤΡΙΤΗ 24/4/2012 «ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/4/2012 «ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΠΕΜΠΤΗ 26/4/2012 «ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/4/2012 «ΣΥΛΛΟΓΗ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/4/2012 «ΣΥΛΛΟΓΗ» νέο ΥΠΕΡΩΟ
 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/4/2012 «ΔΙΨΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 05/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 06/5/2012 «ΔΟΥΛΕΣ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ. ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

 

Σχετικές ειδήσεις
Το ΚΘΒΕ παρουσίασε μια πρωτότυπη performance στο Μετρό
15.12.2016 12:52
13 σκηνές της καθημερινότητας ζωντάνεψαν από 13 ηθοποιούς του ΚΘΒΕ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στη στάση «Πανεπιστήμιο» του μετρό Θεσσαλονίκης.
 Πάρτυ Γενεθλίων, του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο
20.10.2016 16:37
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει την παράσταση «Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016.
Ζευγάρια, του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Εξαρχείων
29.09.2016 14:43
Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα γιορτάζουν τα 40 χρόνια του Θεάτρου Εξαρχείων, ανεβάζοντας Πίντερ για πρώτη φορά. Έναν «σύγχρονο κλασικό» συγγραφέα, απόλυτα ταιριαστό με το μέχρι τώρα ρεπερτόριο του Θεάτρου Εξαρχείων, που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σύγχρονους συγγραφείς, με έργα που ανέβαιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το ΤΙΜΗΜΑ και άλλα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, η ΆΓΡΙΑ ΔΥΣΗ του Σέπαρντ, η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ του Φρέιν, η ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΪΝ του Ράιτ κ.α.
Πολυφωνικά αναλόγια 2 από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ
12.05.2016 15:41
Το ΚΘΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζει το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 τα «Πολυφωνικά αναλόγια 2» στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου.
Άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
20.04.2016 10:19
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει το πρόγραμμα του την Άνοιξη με 8 ακόμη παραστάσεις για την επιτυχημένη Προδοσία του Πίντερ, τον Μάιο κι ακόμη το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, την Επίτευξη του Φοίνικα, το αφιέρωμα στον Διονύση Χαριτόπουλο...