Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Αντιγόνη του Μπέρτολτ Μπρεχτ: Εκδήλωση Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Η Αντιγόνη του Μπέρτολτ Μπρεχτ: Εκδήλωση Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει την εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για την «Αντιγόνη» του

Μπρεχτ σε σκηνοθεσία και μετάφραση Νικόλα Μίχα.

 

Στην παράσταση αυτή, παρουσιάζεται η ιστορία της Αντιγόνης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Μπρεχτ, ο οποίος χρησιμοποιεί την παγκοσμίως γνωστή ηρωίδα ως διαχρονικό σύμβολο της αντίστασης και της ελευθερίας, με σκοπό να καταδείξει τον παραλογισμό του πολέμου και της κρατικής ολοκληρωτικής εξουσίας, που ζητάει το αίμα των πολιτών για να παίξει τα αθέμιτα πολιτικά της παιχνίδια.

 

 

Η παράσταση οδηγείται στη διερευνητική αντιστοίχιση του μύθου με τη σύγχρονη εποχή, όπου σε πολλές γωνιές της Γης ξεσπούν εμφύλιοι πόλεμοι και αντιδράσεις απέναντι σε ολοκληρωτικούς «ηγέτες», με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, της δράσης και του αυτοπροσδιορισμού, την ελευθερία του να είσαι δημιουργός του εαυτού σου και της κοινωνίας σου.    

 

 

Συντελεστές


Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Νικόλας Μίχας
Ερμηνευτές: Ειρήνη Μπαλτά, Χριστόδουλος Στυλιανού, Βασίλης Παπαδημητρίου ,  Χάρις Συμεωνίδου, Μάρα Βλαχάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Φώτης Τσοτουλίδης, Μάριος Μακρόπουλος.
Μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Χρίστος Θεοδώρου    
Κοστούμια – Σκηνικά: Δημήτρης Κατσούλης
Χορογραφίες – Κίνηση: Κατερίνα Σπυροπούλου  
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κομμώσεις – Μακιγιάζ: Σεβαστή Τσατάλα    
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζένια Αγκιστριώτη
Φωτογραφίες: Χρήστος Μαρκαντώνης    
Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company

 

 

Διοργάνωση εκδήλωσης: Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση (www.onassis.gr)


Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση αποτελείται από τους διατελέσαντες υποτρόφους του Ιδρύματος. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία τους το 1986 και λειτουργεί με την ηθική και υλική υποστήριξη του Ιδρύματος. Έχει κοινωνικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επιπλέον επιδιώκει την σύσφιγξη των σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μελών του. Αριθμεί περισσότερα από 1.600 μέλη και διοργανώνει συνέδρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
 The Record, από τους 600 HIGHWAYMEN στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
11.11.2016 17:23
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Made in USA η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2016 τους 600 HIGHWAYMEN, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν το The Record.
Focus: Syria | Δυο παραστάσεις αφιερωμένες στη Συρία στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
11.10.2016 17:37
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Συρία μέσα από τα μάτια των δικών της καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας σε δύο μέρες (26 & 27 Οκτωβρίου) δύο παραστάσεις θεάτρου και χορού: το «While I was waiting» και το «Displacement».
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.