Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θρησκευτικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θρησκευτικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, στο πλαίσιο της Μεγάλης Εβδομάδας, τη συναυλία

με τίτλο «Θρησκευτικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών», την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 


Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το πένθιμο και βαθιά συναισθηματικό συμφωνικό ποίημα του Δημήτρη Μητρόπουλου Ταφή, που ο μεγάλος συνθέτης έγραψε με σκοπό να αποτελέσει το 2ο μέρος της Συμφωνίας του Χριστού, που όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ!

 


Τη δική του Συμφωνία του Χριστού όμως (που ακολουθεί στο 1ο μέρος), έγραψε και ο Χαρίλαος Περπέσσας, έργο με βαθιά θρησκευτικότητα που αποτελείται από 6 μέρη και χρησιμοποιεί για την περιγραφή του αποσπάσματα από την Αποκάλυψη, ενώ το τελευταίο μέρος αποτελεί επεξεργασία του εκκλησιαστικού ύμνου «Ω, Εσύ, Χριστέ μου».

 


 
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ο «Τάφος της ζωής» του Χρήστου Χατζή, έργο 4 κινήσεων που πραγματεύεται σε όλη του τη διάρκεια τις έννοιες «Ζωή», «Θάνατος», «Αγάπη» και «Χριστός» για να καταλήξει μετά από μία διαδρομή μέσα από τα βαθύτερα συναισθήματα σε ένα μήνυμα ελπίδας.

 


Στο 2ο μέρος του έργου οι ακροατές θα κληθούν από το μαέστρο να συνοδέψουν τη χορωδία , ψάλλοντας το «Η Ζωή εν τάφω», το υπέροχο εγκώμιο της Μ. Παρασκευής, που ο συνθέτης χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη γι’ αυτό το μέρος. 


 
 
Ελάτε να ψάλλετε μαζί μας!


‘’Ελάτε να ψάλλετε μαζί μας το «Η Ζωή εν τάφω»  στο έργο του Χατζή…. όπως έψαλε και το φιλανδικό κοινό όταν το διεύθυνα εκεί.


Ελάτε να ανακαλύψετε ένα τεράστιο έλληνα συνθέτη το Περπέσσα, που με τον Σκαλκώτα και το Μητρόπουλο απετέλεσαν τους τρεις ελεύθερους σκοπευτές της σύνθεσης στην Ελλάδα, όντες εκτός της «επίσημης εθνικής σχολής»
Ελάτε για τον Μητρόπουλο που όλη του την ζωή έζησε με το πρότυπο της παιδικής του ηλικίας, τον Άγιο Φραντσίσκο της Ασίζης και που στην παρτιτούρα της «Tαφής» γράφει: Δεν τίποτε άλλο παρά μια προσευχή, ένας θρήνος, που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μου, για κείνον που υπέφερε για μας, για κείνον που όλοι πρέπει να αγαπούν και να λατρεύουν!!!!!’’


 
Αλέξανδρος Μυράτ
 
 
 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ
Σοπράνο: Μίνα Πολυχρόνου
Τραγούδι: Χαρά Κεφαλά


 
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου


 
 
Το πρόγραμμα αναλυτικά:


 Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): Ταφή
 Χαρίλαος Περπέσσας (1907-1995): Συμφωνία του Χριστού
 Χρήστος Χατζής (1953- ): Τάφος της ζωής
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Συναυλία στο πλαίσιο του Pearls of the Russian and Tatar music στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
26.09.2016 16:38
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ρώσων Συνθετών και η Ένωση Τατάρων Συνθετών παρουσιάζουν αριστουργήματα της Ρωσικής και Ταταρικής μουσικής, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016 και του διεθνούς προγράμματος “Pearls of the Russian and Tatar music”, που σκοπό έχει να ακουστεί το έργο των Τατάρων δημιουργών σε όλο τον κόσμο.
Petros Klampanis Group live στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
22.04.2016 15:12
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού...ο Έλληνας κορυφαίος μουσικός και - σύμφωνα με το περιοδικό JazzTimes - έξοχος μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης - εμφανίζεται για πρώτη φορά μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».
The Carnival Concert από την Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
04.03.2016 12:27
Το Σάββατο 12 Μαρτίου η «MOYSA» – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα, τις απόκριες.