Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογέφσκι «Ηλίθιος», όπως παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου το 2007, σε

σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα χαρεί το θεατρικό κοινό και πάλι σε δύο μέρη από τις 19 Απριλίου και έως τις 20 Μαΐου στο θέατρο Ακροπόλ.

Γραμμένος το 1868-69 ο «Ηλίθιος» κατατάσσεται χωρίς αμφιβολία στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας κι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Ο Ντοστογέφσκι καταπιάνεται μ’ ένα τολμηρό για την εποχή του ζήτημα, που έχει να κάνει με το πώς ένας αγνός, άφθαρτος, ανυστερόβουλος και ακοινώνητος άνθρωπος εισβάλλει με καταλυτικό τρόπο σε ένα αλλοτριωμένο κοινωνικό περιβάλλον, με δραματικές όμως συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για όσους θα συναναστραφεί.

Η παράσταση παρουσιάστηκε σε δύο ξεχωριστά μέρη (Α΄μέρος – Β΄μέρος), με τεράστια καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία, από την τότε ομάδα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Φέτος 2012, ο σκηνοθέτης έχει κρατήσει τον βασικό κορμό του τότε θιάσου κι έχει προσθέσει κι άλλους  επίσης εξαίρετους ηθοποιούς.

Η μετάφραση είναι του Άρη Αλεξάνδρου.

Η δραματουργική επεξεργασία του Σάββα Κυριακίδη με την συνεργασία του σκηνοθέτη και των ηθοποιών της παράστασης.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται και πάλι η Ελένη Μανωλοπούλου, η μουσική είναι του Θοδωρή  Αμπαζή, ενώ τους φωτισμούς θα σχεδιάσει ο Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Ήμελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Κόρα Καρβούνη, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Δαυίδ Μαλτέζε, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Φωτεινή Τιμοθέου, Αρης Τρουπάκης, Σπύρος Τσεκούρας, Σοφία Τσινάρη, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Χριστοδούλου.