Το κέντρο πολιτισμού «Ελεύθερη Έκφραση» φιλοξενεί και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης φωτογραφίας …

της Δήμητρας Χατζηπαύλου την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012. Η έκθεση παρουσιάζει 15 φωτογραφίες που ως στόχο έχουν να αποτυπώσουν εικόνες και συναισθήματα που σαν άνθρωποι έχουμε επιλέξει να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε, κάτι που υπάρχει αλλά δεν βλέπουμε. Αυτή η πρώτη προσπάθεια accrochage της Δήμητρας Χατζηπαύλου, έχει ως άξονα την ανθρώπινη οντότητα και την ανάγκη μας να δημιουργούμε εικόνες και φόρμες που μπορεί να μοιάζουν αντιφατικές και ξένες αλλά παρουσιάζουν μια ρεαλιστική πραγματικότητα χωρίς όμως να είναι προκλητική.

Η φωτογράφιση της γυμνής πραγματικότητας, μιας αληθοφάνειας που σαν έναν λευκό καμβά, χρησιμοποιεί το γυμνό όπως ειλικρινά είναι και όχι σαν μέσο για να προωθηθεί μια βαθύτερη ανάγκη του θεατή. Γιατί σαν κοινωνία έχουμε συνηθίσει να ψάχνουμε το ‘ωραίο’ και να το μετατρέπουμε σε κάτι αμφιλεγόμενο αγνοώντας την γοητεία της αλήθειας.

Το σύνολο των φωτογραφιών δημιουργούν εικόνες που καταφέρνουν να συλλάβουν κάτι από την οπτική ποίηση της καθημερινότητας. Η σύγκλιση του φωτογραφικού βλέμματος με την τυχαιότητα αποτελεί καίριο στοιχείο αυτής της προσέγγισης. Θέτει στο επίκεντρο την πλαστικότητα του σώματος σε σχέση με την οξύτητα ενός άλλου φορμαλιστικού υλικού πάνω σε αυτό, καθώς και τα πεδία συναισθήματος και αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται μεταξύ του θεατή με την φωτογραφία. Είναι μια προσέγγιση χωρίς να κατευθύνει και να καθοδηγεί τον αποδέκτη, γιατί έχουμε συνηθίσει να ελέγχουμε και να καθοδηγούμε την ζωή μας στο έπακρο, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον εαυτό μας και να αλλοιωνόμαστε σε μια μόνιμη προσπάθεια να τον βρούμε ξανά.

Οργάνωση/Επιμέλεια: Μιχαηλίδης Κάρολος, Τσιριγγούλης Ηριδανός