Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Bandoneando Trio στο Half Note Jazz Club

Bandoneando Trio στο Half Note Jazz Club

Το Half Note Jazz Club παρουσιάζει το Bandoneando trio (δύο μπαντονεόν και πιάνο) αποτελούμενο από τους Ηρακλή Βαβάτσικα,

Λευτέρη Γρίβα και Θωμά Κοντογεώργη από την Παρασκευή 06/04 μέχρι την Kυριακή 08/04.

 

To Bandoneando είναι ένα νεοσύστατο trio (δύο μπαντονεόν και πιάνο) που «στρέφει τα φώτα» στον πρωταγωνιστή του tango… το bandoneon! Μεταγράφοντας τα γνωστότερα tangos για 2 bandoneon, δίνει έμφαση στην τεχνοτροπία του παιξίματος των οργάνων και στις ιδιαιτερότητες του ήχου τους.

 

 

Αρέσκεται στα «παιχνίδια» των 2 bandoneon: στον τρόπο που συνδιαλέγονται, που μπλέκονται, που κοντράρονται, που αλληλοσυμπληρώνονται… ακριβώς όπως τα δύο σώματα την ώρα που χορεύουν. Το μόνο όριο - πέρα από κάποιους κανόνες ύφους και μορφής - είναι τα όρια της φαντασίας και του πάθους. Όταν η ιστορία ενός πολιτισμού ταξιδεύει από στόμα σε στόμα και από ήπειρο σε ήπειρο, μπορεί και να μετουσιωθεί σε κάτι μυθοπλαστικό που διεγείρει τις αισθήσεις και το ενδιαφέρον για νέες αναζητήσεις. Τέτοια είναι η ιστορία του tango που διεκδικήθηκε από Αργεντινούς, Γάλλους, Άγγλους ακόμα και από Ιάπωνες.

 

 

Χαρμάνι πολιτιστικό με επιδράσεις από Ισπανία, Ιταλία και Αφρική, το tango βρήκε διέξοδο  μέσα από το νοσταλγικό ήχο του bandoneon, που εξέφραζε όλα όσα ποιητές και χορευτές  αναζητούσαν στις λαϊκές συνοικίες του Buenos Aires, αλλά  και πέρα απ’ αυτές. Μέσα από την ποιητική του tango και τον ήχο του bandoneon, ξεδιπλώνονται οι σημαντικότερες διαστάσεις της μεταφυσικής ενός χορού που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού της Αργεντινής. Ο ακροατής, μπορεί νοερά να μεταφερθεί στον τόπο εκείνο που άσκησε σημαντική επίδραση σε όλο τον κόσμο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

 

 

Οι μουσικοί της ομάδας Bandoneando, Ηρακλής Βαβάτσικας (bandoneon), Λευτέρης Γρίβας (bandoneon) και Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο) προσφέρουν, μέσα από το ρυθμό και τις μελωδίες του tango, ένα οδοιπορικό στις πιο ξεχωριστές  δημιουργίες καλλιτεχνών, που με τη μουσική τους καθιέρωσαν το tango ως μια από τις σημαντικότερες γλώσσες επικοινωνίας.


 
Ηρακλής Βαβάτσικας: bandoneon
Λευτέρης Γρίβας: bandoneon
Θωμάς Κοντογεώργης: πιάνο

 

Guests:


Μόρφω Τσαϊρέλη: τραγούδι
Μαργαρίτα Πλέσσα & Leonardo Gomez: Χορός

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μάκης Αμπλιανίτης στο Half Note Jazz Club
26.01.2017 16:40
Ο κορυφαίος κιθαρίστας-συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ “URANOS” στη σκηνή του Half Note Jazz Club, σ’ έναν απόλυτα ταιριαστό χώρο όπου έχει παρουσιάσει και τις προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές.
Η Zora Young και ο Matthew Skoller στο Half Note Jazz Club
18.01.2017 13:46
Η μοναδική Zora Young, μια από τις σημαντικότερες και ιστορικές φωνές του σύγχρονου Chicago Blues, επιστρέφει δριμύτερη μετά από πολλά χρόνια στην χώρα μας για μια σειρά νέων εμφανίσεων στην σκηνή του Half Note Jazz Club, έχοντας στο πλευρό της έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους, τον κορυφαίο αρμονικίστα Matthew Skoller και την εξαίσια μπάντα του.
Ο Ψαραντώνης live στο Half Note Jazz Club
04.01.2017 14:34
Πάντα συναρπαστικά είναι τα μουσικά ταξίδια που κάνουμε με τον σπουδαίο λυράρη Ψαραντώνη. Στις νέες του εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, ο κορυφαίος εκφραστής της Κρητικής παράδοσης θα μας παρασύρει από Παρασκευή 13 έως Δευτέρα 16 Ιανουαρίου «Εκειά που σμίγουν οι καιροί». Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας πάει σε ταξίδια αρχέγονα. Στο πλευρό του η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο.
Nikolas Anadolis Trio live στο Half Note
13.10.2016 16:16
Ο Νικόλας Αναδολής, ένας από τους κορυφαίους τζαζ πιανίστες της νεότερης γενιάς με απήχηση σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται με το τρίο του στη σκηνή του Half Note Jazz Club.
Half Note Jazz Club: Οι πρώτες συναυλίες της νέας σεζόν
29.09.2016 17:14
Για μια ακόμη χρόνια το Half Note Jazz Club, το αγαπημένο jazz στέκι της Αθήνας, υπόσχεται μια εκρηκτική σεζόν με εμφανίσεις σπουδαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το νέο του πρόγραμμα διαπερνά ποιοτικά όλο το μουσικό φάσμα χωρίς ξεκάθαρες ετικέτες. Καλύπτει σε εύρος ήχους jazz, blues, world μέχρι funk, swing, tango, cabaret, χωρίς να λείπουν επιλεγμένα και ξεχωριστά ονόματα της ελληνικής σκηνής