Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Βόυτσεκ του Μπύχνερ από την ομάδα Boy Oh στο θέατρο Άρτι

Βόυτσεκ του Μπύχνερ από την ομάδα Boy Oh στο θέατρο Άρτι

Η θεατρική ομάδα Boy Oh! μετά την "Ευγένα" του Θεόδωρου Μοντσελέζε που παρουσίασε πέρσι, καταπιάνεται φέτος, πιο ώριμη και με ανανεωμένη

σύνθεση με τον "Βόυτσεκ". Η ομάδα αποτελείται από νέους ηθοποιούς, απόφοιτους της δραματικής σχολής Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριο .

 


 
Στόχος της Boy Oh! κατά τη διάρκεια των προβών ήταν η εύρεση ενός κοινού σκηνικού κώδικα και ενός κινησιολογικού λεξιλογίου. Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων σκηνικών αντικειμένων και η απουσία σκηνικού. Έτσι, μέσω της αφαίρεσης έρχονται στο προσκήνιο τα σώματα των πέντε ηθοποιών που αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν τους ρόλους του έργου. Η μετάφραση έγινε από το πρωτότυπο ειδικά για την παράσταση από τη Βασιλική Κρίκωνα.


 
Ο Büchner ξεκίνησε να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836 αλλά πέθανε από τύφο το 1837 σε ηλικία 23 ετών, αφήνοντας το έργο ανολοκλήρωτο. Η αποσπασματική μορφή του έργου το φέρνει πιο κοντά στο σύγχρονο δράμα και η ύπαρξη διαφορετικών εκδοχών του αφήνει μεγάλη ελευθερία στον εκάστοτε σκηνοθέτη αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια οριστική εκδοχή που μπορεί να ακολουθήσει. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η πραγματική ιστορία του Johann Christian Woyzeck που σκότωσε την ερωμένη του Christiane Woost και εκτελέστηκε στη Λειψία το 1821 αλλά ο Büchner υπερβαίνοντας αυτό το γεγονός θίγει κι άλλα θέματα όπως είναι η φτώχεια, οι σχέσεις εξουσιαστή εξουσιαζόμενου, η βία, η θρησκεία και πρωταρχικά, η ίδια η ανθρώπινη φύση.

 


 
 Μετάφραση: Βασιλική Κρίκωνα
 Σκηνοθεσία: Μαγδαληνή Σαββίδου
 Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβάνη
 Lighting Designer: Βασίλης Αβραμάκος
 Φωτογραφίες/trailer: Ντίνος Ανδρίκουλας, Δημήτρης Τζουκμάνης
 Σχεδιασμός Αφίσας: Victoria N.Slayer

 


 
 Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Στέφανος Ντρέκος, Ελένη Παργινού, Μαργαρίτα Σταυροπούλου

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τελευταίες παραστάσεις για το «Ανκόρ» του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Θέατρο Άττις
14.02.2017 13:02
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το Ανκόρ, η νέα παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Άττις, μέχρι την Κυριακή 5 Μαρτίου.
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Η δύναμη του σκότους, του Λέοντος Τολστόι στο Σύγχρονο Θέατρο
25.01.2017 10:31
Η Ομάδα Νάμα καταπιάνεται με ένα αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό, Η δύναμη του σκότους, που θα ανέβει από 12 Φεβρουαρίου 2017 στο Σύγχρονο Θέατρο από ένα εξαιρετικό θίασο.
Βράβευση της Ελεάνας Γεωργούλη  από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
01.12.2016 10:15
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με χαρά ανακοινώνει πως η «Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» απένειμε, στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» το βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη του θεάτρου στην ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσιάστηκαν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016.
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.