Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Βόυτσεκ του Μπύχνερ από την ομάδα Boy Oh στο θέατρο Άρτι

Βόυτσεκ του Μπύχνερ από την ομάδα Boy Oh στο θέατρο Άρτι

Η θεατρική ομάδα Boy Oh! μετά την "Ευγένα" του Θεόδωρου Μοντσελέζε που παρουσίασε πέρσι, καταπιάνεται φέτος, πιο ώριμη και με ανανεωμένη

σύνθεση με τον "Βόυτσεκ". Η ομάδα αποτελείται από νέους ηθοποιούς, απόφοιτους της δραματικής σχολής Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριο .

 


 
Στόχος της Boy Oh! κατά τη διάρκεια των προβών ήταν η εύρεση ενός κοινού σκηνικού κώδικα και ενός κινησιολογικού λεξιλογίου. Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων σκηνικών αντικειμένων και η απουσία σκηνικού. Έτσι, μέσω της αφαίρεσης έρχονται στο προσκήνιο τα σώματα των πέντε ηθοποιών που αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν τους ρόλους του έργου. Η μετάφραση έγινε από το πρωτότυπο ειδικά για την παράσταση από τη Βασιλική Κρίκωνα.


 
Ο Büchner ξεκίνησε να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836 αλλά πέθανε από τύφο το 1837 σε ηλικία 23 ετών, αφήνοντας το έργο ανολοκλήρωτο. Η αποσπασματική μορφή του έργου το φέρνει πιο κοντά στο σύγχρονο δράμα και η ύπαρξη διαφορετικών εκδοχών του αφήνει μεγάλη ελευθερία στον εκάστοτε σκηνοθέτη αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια οριστική εκδοχή που μπορεί να ακολουθήσει. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η πραγματική ιστορία του Johann Christian Woyzeck που σκότωσε την ερωμένη του Christiane Woost και εκτελέστηκε στη Λειψία το 1821 αλλά ο Büchner υπερβαίνοντας αυτό το γεγονός θίγει κι άλλα θέματα όπως είναι η φτώχεια, οι σχέσεις εξουσιαστή εξουσιαζόμενου, η βία, η θρησκεία και πρωταρχικά, η ίδια η ανθρώπινη φύση.

 


 
 Μετάφραση: Βασιλική Κρίκωνα
 Σκηνοθεσία: Μαγδαληνή Σαββίδου
 Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβάνη
 Lighting Designer: Βασίλης Αβραμάκος
 Φωτογραφίες/trailer: Ντίνος Ανδρίκουλας, Δημήτρης Τζουκμάνης
 Σχεδιασμός Αφίσας: Victoria N.Slayer

 


 
 Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Στέφανος Ντρέκος, Ελένη Παργινού, Μαργαρίτα Σταυροπούλου

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Έρωτας & το Ψέμα, από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ»
08.07.2016 11:44
Η Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ», σάς προσκαλεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:00μμ, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Δημαρχείο Αργυρούπολης όπου θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Έρωτας & το Ψέμα».
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.
Βόυτσεκ, του Γκέοργκ Μπύχνερ από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο
31.12.2015 15:09
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Βόυτσεκ, του Γκέοργκ Μπύχνερ, από τις 30 Ιανουαρίου 2016 στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.
Το πηγάδι, από τη θεατρική ομάδα MάximaCulpa στο Θέατρο Προσκήνιο
12.11.2015 16:46
Η θεατρική ομάδα MάximaCulpa παρουσιάζει στο Θέατρο Προσκήνιο την παράσταση Το πηγάδι.
Animals, του Alexandrer Wright στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
27.10.2015 10:35
Η Ευθαλία Παπακώστα, άρτι αφιχθείσα από τη Νέα Υόρκη, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη αθηναϊκή θεατρική σκηνή, επιλέγοντας το ολοκαίνουργιο έργο του Alexander Wright, «Άνιμαλς», το οποίο κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη χώρα μας, στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο Δώμα του Νέου Κόσμου.