Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή από την ομάδα Pequod στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή από την ομάδα Pequod στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η πολλά υποσχόμενη ομάδα θεάτρου Pequod μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι ένα μυθιστόρημα-σταθμό

της μεταπολεμικής Ελλάδας, Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2012 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

 

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

 

Ο Δημήτρης Χατζής βίωσε προσωπικά και κατέγραψε στο έργο του τις τραγωδίες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Το διπλό βιβλίο διατρέχει χρονικά την εποχή ανάμεσα στον Εμφύλιο και τη Μεταπολίτευση, τοποθετώντας στον θεματικό του άξονα τη μετανάστευση. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ξανθόπουλος με την ομάδα των ηθοποιών μεταφέρουν στη σκηνή Το διπλό βιβλίο, συνδέοντας τα τραύματα του παρελθόντος με τις αιτίες της σημερινής κρίσης, μέσα από την εξερεύνηση νέων τρόπων σκηνικής αφήγησης.

 

 

Η θεατρική ομάδα Pequod, που ιδρύθηκε το 2009 από τους Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αγγελική Παπαθεμελή και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, έκανε αίσθηση στο χώρο του ελληνικού ερευνητικού θεάτρου παρουσιάζοντας ένα Γλάρο από τον οποίον είχαν αφαιρεθεί όλα τα περιττά ερμηνευτικά και αισθητικά επιθέματα, για να μείνουν μόνο τα ουσιώδη και διαχρονικά ερωτήματα. Στην Υπόθεση εργασίας, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2011, η ομάδα αντλώντας υλικό από άρθρα αλλά εμπειρίες εργαζομένων διερεύνησε τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Στη νέα της δουλειά, η ομάδα ξεκινάει από τα επιτακτικά ερωτήματα των ημερών και, στην προσπάθεια να εξερευνήσει την αρχαιολογία τους, προστρέχει στο τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή (1913-1981), ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της μεταπολεμικής παραγωγής, που βίωσε προσωπικά και κατέγραψε στο έργο του τις τραγωδίες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

 

 

Συντελεστές:
Κείμενο: Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: Pequod
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γεωργαλάς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κλίνης, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή

 

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / Θεατρική Oμάδα Pequod

 

Η ομάδα ευχαριστεί τη Μίρκα Γεμεντζάκη για την πολύτιμη βοήθειά της.


 

Παράλληλες δράσεις

Συζήτηση με την ομάδα θεάτρου Pequod
Παρασκευή 27 Απριλίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση Το διπλό βιβλίο, με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Pequod.

 

Θεατρικό εργαστήριο για εφήβους με αφορμή την παράσταση Το διπλό βιβλίο
Τα Σάββατα 28 Απριλίου & 5 Μαΐου 2012


Μικρή Σκηνή
Ώρα: 12:00-14:00


Ένα θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων με βασικό άξονα Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας που διδάσκεται στην Γ΄Λυκείου και την αντίστοιχη παράσταση από τη θεατρική ομάδα Pequod. Στόχος του εργαστηρίου είναι η μύηση των συμμετεχόντων στις θεματικές του βιβλίου και της παράστασης μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Οι συντελεστές της ομάδας Pequod θα καθοδηγήσουν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου και τις διάφορες μορφές αφήγησης μιας ιστορίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντοπίσουν και να αναπτύξουν οι νέοι με δικά τους μέσα τα θέματα-σκηνές της παράστασης που έχουν άμεση συνάρτηση με τη ζωή τους. Θέματα όπως η μετανάστευση και η επιστροφή σε μια χώρα, η ταυτότητα και η γλώσσα μας, η σχέση μας με τους άλλους, η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, θα συσχετιστούν με την καθημερινότητα των εφήβων και θα παραχθούν μικρές θεατρικές σκηνές –με κάποια από τα κείμενα του έργου– σε προτεινόμενες συνθήκες που να αφορούν το σήμερα.
 

Απευθύνεται σε: εφήβους 13-17 ετών
Κόστος συμμετοχής: 30 € και για τις δύο συναντήσεις

 


Πρωινή παράσταση για σχολικές ομάδες
Τρίτη 24 Απριλίου 2012
Μικρή Σκηνή
Ώρα: 10:00
Απευθύνεται σε: Μαθητές από Β’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου
Κόστος συμμετοχής: 8 € ανά μαθητή

 

Για την συμμετοχή στο εργαστήριο και την παρακολούθηση της παράστασης για σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

 

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

 

Σχετικές ειδήσεις
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
O Nτέτεκτιβ, του Δημήτρη Χατζή στο Skrow Theater
30.12.2016 14:36
Το αριστούργημα του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Skrow από 18 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00.
Hotel, από την ομάδα blindspot στα 51α Δημήτρια
04.10.2016 10:41
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του ΝΕΟΝ, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» στα 51α Δημήτρια.
Milo Rau - «The Dark Ages»: Η σκοτεινή ιστορία της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Αθηνών
15.07.2016 17:10
Ο Ελβετός Μίλο Ράου, πρωτοπόρος συγγραφέας, σκηνοθέτης (θεάτρου και κινηματογράφου), δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικού Εγκλήματος (2007), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το «Hate Radio» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μάιος 2015), για να παρουσιάσει το «The Dark Ages», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Η Στέγη ταξιδεύει με τρεις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό
01.04.2016 13:50
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός συνόρων δράση της, με την υποστήριξη της περιοδείας τριών φετινών παραστάσεών της. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, περισσότερες από 20 ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής έχουν ήδη ταξιδέψει εκτός Ελλάδας.