H Tsatsis Projects – Artforum μετά την έκθεση σχεδίων και γλυπτών του Γεράσιμου Σκλάβου (3/2011 έχει την χαρά να μας παρουσιάσει

μια ακόμη ιστορική έκθεση ζωγραφικών και γλυπτών έργων της περιόδου 1947-1952, του μεγάλου Έλληνα της Αμερικής Μιχάλη Λεκάκη (1907-1987), με την συνεργασία της. PTE fine arts NY.

Γιος μεταναστών από τη Μάνη, γεννήθηκε το 1907 στη Ν. Υόρκη. Είχε στενή συγγένεια με τον Γιάννη Ρίτσο, καθώς οι μητέρες τους ήταν αδελφές. Ο πατέρας του, πετυχημένος ανθοπώλης, δραστηριοποιούνταν στα ζητήματα της ομογένειας και συντέλεσε στην ίδρυση ορθόδοξων ενοριών.

Φοίτησε στο Greek American School, Bronx, New York (NY). Έπαιρνε μαθήματα σχεδίου και άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, ενώ παράλληλα εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του.

Στο ανθοπωλείο αυτό, ήρθε το 1930 αναζητώντας εργασία ο νεαρός τότε και φημισμένος αργότερα ζωγράφος Νάσος Δάφνης.

Ο Λεκάκης ήταν αυτός που τον στήριξε και τον βοήθησε να αποκτήσει ατελιέ στα πρώτα βήματα της ενασχόλησής του με την τέχνη.

Έργα του Μ.Λ. βρίσκουμε σε σημαντικές συλλογές και σε πολλά μουσεία. Μεταξύ αυτών, S.Guggenheim, Museum of Modern Art, Whitney Museum of American Art στη N.Y, Portland Art Museum Oregon, Dayton Art Institute Ohio, Tel- Aviv Museum Ιsrael…