Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Memoria» από τη Δευτέρα …

2 Απριλίου 2012.

Στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας η επι-στροφή στο παρελθόν δείχνει να είναι πιο επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Στην ομαδική έκθεση memoria, επτά σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες καταπιάνονται με τα ζητήματα της ταυτότητας και της μνήμης, με την ιστορία και την ιστορία της τέχνης. Δύο βασικοί άξονες τέμνουν νοητά το σύνολο των έργων της έκθεσης: H συλλογική μνήμη και η επίσημη ιστορία συνυπάρχουν με το ατομικό, τις προσωπικές μνήμες, την υποκειμενική ματιά στην τέχνη και την ιστορία.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την ιστορία της τέχνης, «ανασκάπτουν» το παρελθόν, άλλοτε το καταγράφουν και το ερμηνεύουν, και άλλοτε το μετα-δομούν, συνθέτοντας έτσι μια αρχαιολογία της μνήμης. Η έκθεση memoria αποτελεί μια απόπειρα ερμηνείας διαφόρων ιστοριών, της επίσημης αλλα και της προσωπικής ιστορίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πρωτοκαθεδρία της ζωγραφικής (και του σχεδίου) στην έκθεση, γεγονός που καταδεικνύει ότι, στον εικοστό πρώτο αιωνα, η τέχνη της δυτικής παράδοσης κάθε άλλο παρά παρωχημένη είναι.
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου πολλοί διατείνονται πως έχουν εκλείψει οι «μεγάλες αφηγήσεις» και πως έχει επέλθει το τέλος της ιστορίας, η στροφή των καλλιτεχνών στο παρελθόν, άλλοτε σαφής και άλλοτε λανθάνουσα, δεν αποσκοπεί να διαδραματίσει ούτε νοσταλγικό ούτε παραμυθητικό ρόλο. Σε μια κοινωνία, όπου το μετανεωτερικό Ζeitgeist επικρότησε, ίσως και επέβαλε, το θάνατο του καλλιτεχνικού υποκειμένου, το παρελθόν, η μνήμη και η ιστορία αποτελούν για τους εικαστικούς της έκθεσης το «όχημα», προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη δική τους ταυτότητα και να επανακαθορίσουν το ρόλο τους στη σύγχρονη εποχή.

Ινώ Βαρβαρίτη, Βάσω Γκαβαϊσέ, Εύα Μαραθάκη, Χρίστος Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαδάτος, Έφη Σπύρου, Λεόντιος Τουμπουρής

Επιμελεια: Εύα Μαραθάκη, Κωνσταντίνος Αργιανάς