Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Υγρά μάτια - Κωνσταντίνος Παππάς (Θέατρο Παραμυθίας, μέχρι 5 Απριλίου 2012)

Υγρά μάτια - Κωνσταντίνος Παππάς (Θέατρο Παραμυθίας, μέχρι 5 Απριλίου 2012)

Μια πολύ έξυπνη παράσταση που τολμά να αναδείξει τον ερωτισμό δυο νεαρών αντρών, μέσα σε μια κοινωνία που μέχρι και σήμερα δεν

 

Από τον Γιώργο Τσεβά


αποδέχεται τον έρωτα σε όλες του τις μορφές.

 


Πρόκειται για την παράσταση του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κωνσταντίνου Παππά και της θεατρικής ομάδας Indigo, ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑ. Στόχος της ομάδας είναι να παρουσιαστούν στο κοινό πρωτότυπα έργα που θα απευθύνονται σε ανθρώπους της νέας γενιάς.

 


Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, εστιάζοντας στους χαρακτήρες δύο νεαρών αντρών. Ο 25χρονος Λουκάς (Πάνος Τρουμπουνέλης), ο οποίος κατάγεται από την επαρχία, είναι εσωστρεφής, με κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ζει με την οικογένειά του, η οποία έχει περίοπτη θέση στην τοπική κοινωνία. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ συναντάει τυχαία στο κέντρο της Αθήνας έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, γύρω στα 30. Ο Γιώργος (Ηλίας Παρασκευόπουλος) ζει μόνος του, είναι εξωστρεφής και έχει υψηλή αυτοπεποίθηση.

 


Τον Λουκά τον ενδιαφέρει η γνώμη της κοινωνίας, γι’ αυτό και επιλέγει ένα συντηρητικό τρόπο ζωής , αντίθετα ο Γιώργος είναι πιο απελευθερωμένος. Ο καθένας τους θα προσπαθήσει να επιβάλλει στον άλλο τον δικό του τρόπο ζωής. Σταδιακά και ύστερα από πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις, οι δύο νέοι θα ανακαλύψουν όμορφα και πρωτόγνωρα συναισθήματα, που δεν είναι σε θέση να τα υποτάξουν. Αν και το πάθος τους οδηγεί να είναι μαζί τα προβλήματα είναι περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν.

 


Το σενάριο είναι ρεαλιστικό με χιουμοριστικά στοιχεία (η πρώτη συνάντηση του Λουκά με τον Γιώργο) αλλά και δραματικά (η μη αποδοχή του Λουκά ως προς την σεξουαλικότητα του). Οι απλοί διάλογοι παρείχαν μεγαλύτερη  εκφραστικά σωματική ελευθερία στους ηθοποιούς, τονίζοντας περισσότερο τον ερωτισμό του έργου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης βλέπουμε πάνω στην σκηνή , αλλά και στα βίντεο που προβάλλονται παράλληλα, διάφορα φαλλικά σύμβολα. Αν και δεν έχουμε οπτική επαφή με το γυναικείο φύλο, το κείμενο αλλά και η σκηνοθεσία σε κάνουν να το φαντάζεσαι όταν αυτό είναι αναγκαίο. Μερικές μόνο αναφορές και ένας ήχος προς το τέλος του έργου, είναι αρκετά για να σε βοηθήσουν να πλάσεις στο μυαλό σου αυτή την γυναικεία φιγούρα.

 


Εξαιρετικές οι ερμηνείες των Ηλία Παρασκευόπουλου και του Πάνου Τρουμπουνέλη, οι οποίοι δεν έδωσαν έμφαση μόνο στην εκφραστικότητα του λόγου αλλά και στην σωματική, κατάφεραν να επικοινωνήσουν πολύ καλά με το κοινό.
Ο σκηνογραφικός χώρος (Φανή Παλιούρα) σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα μιας άχρωμης πόλης, η οποία ζωντανεύει μόνο όταν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που ζουν μέσα της. Έξυπνα επιμελημένα σκηνικά τα οποία εναρμονίζονταν τέλεια με τα σώματα των ηθοποιών στις χορογραφίες χωρίς να σου αποσπάνε την προσοχή. Σε αυτό συνέβαλε και ο προσεγμένος φωτισμός (Παναγιώτης Μανούσης) με  αποκορύφωμα της μαγείας του, το δραματικό τέλος του έργου.

 


Η παράσταση ενδείκνυται για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών

 

 

Συντελεστές


Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παππάς
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ηλίας Παρασκευόπουλος , Πάνος Τρουμπουνέλης
Μουσική Άγγελος Σπύρος Παρασκευάκος
Κινησιολογία: Σταύρος Αποστολάτος
Επιμέλεια σκηνικών: Φανή Παλιούρα
Σκηνοθεσία βίντεο: Τάσος Καφές, Δημήτρης Τσατσούλης
Παραγωγή: INDIGO

 

 

Σχετικές ειδήσεις
«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη»: Μια ρεαλιστική απεικόνιση του πλατωνικού κειμένου σε πραγματικό χρόνο
22.07.2016 16:50
Στο θέατρο Βράχων το σκηνικό είναι λιτό, όπως υπήρξε και ολόκληρος ο βίος του Σωκράτη: μια καρέκλα και μια κλεψύδρα, μέσα από την οποία ο ήχος της σταγόνας συνοδεύει ως μοναδικό εφέ τον τελευταίο λόγο του φιλόσοφου, την περίφημη «Απολογία» του.
«Ξένοι»: Τρεις γενιές κι ένας αέναος φαύλος κύκλος
23.05.2016 15:01
Ξένοι. Μια λέξη κοφτή, καθημερινή, πολυχρησιμοποιημένη, που περικλείει μέσα της κάτι πολύ κοντινό και οικείο και ταυτόχρονα απόμακρο και απορριπτικό. Εννοιολογικά μπορεί να διαβαστεί σε τουλάχιστον τρία επίπεδα: ένας άνθρωπος άγνωστος, η απομόνωση μέσα στην κοινωνία ή το οικογενειακό περιβάλλον, η αποσύνδεση από τον πυρήνα της ύπαρξής μας.
«Το Κουκλόσπιτο»: Συναισθηματική αποκάλυψη με πρώιμη φεμινιστική χροιά
28.03.2016 13:36
Χρειάζονται μόνο λίγες μέρες ανελέητης συναισθηματικής πίεσης και εκβιαστικής αγωνίας για μια σύζυγο και μητέρα στην Σκανδιναβία του 19ου αιώνα, ώστε να αποφευχθεί η αναμενόμενη κατάρρευσή της και να αποκαλυφθεί ένας πηγαίος δυναμισμός και μια αναπάντεχη διάθεση για ανεξαρτησία. Η Νόρα είναι μια γυναίκα ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με τον μέχρι τώρα συζυγικό βίο. Με μια φαινομενική αφέλεια, απολαμβάνει να ξοδεύει χρήματα για την οικογένειά της, γεγονός που εκνευρίζει τον άνδρα της, Τόρβαλντ.
Το παιχνίδι του τέλους- Ομάδα Χρώμα, Κωνσταντίνος Χατζής: Κριτική θεάτρου
02.02.2016 16:02
Ποιά η έννοια του τέλους για τον άνθρωπο; Είναι το τέλος της βιολογικής ζωής με τον ερχομό του θανάτου; Το τέλος μιας οδυνηρής κατάστασης και η σπίθα μιας καινούριας προοπτικής; ΄Η μήπως το τέλος των αξιών, των ιδανικών κι ενός ολόκληρου παγιωμένου πολιτισμού;
Για Όνομα...- Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Κριτική θεάτρου
30.10.2015 17:39
Μπορεί μια αθώα φάρσα γύρω από το όνομα που πρόκειται να δοθεί σε ένα μωρό να καταλήξει σε απειλές, προσβολές, εκρηκτικές αποκαλύψεις, ένα σπασμένο τραπεζάκι σαλονιού κι ένα σπασμένο δόντι; Όταν το όνομα συνδέεται με εκείνο του πιο μισητού ανθρώπου σε ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία, μπορεί. Η παράσταση «Για όνομα…» αποτελεί μεταφορά της θεατρικής επιτυχίας «Le Prénom», η οποία το 2011 κέρδισε υποψηφιότητα πέντε βραβείων Molière, των πιο σημαντικών θεατρικών βραβείων στη Γαλλία.