Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Kaoru Kakizakai-Μια περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια της Ιαπωνίας στη Στέγη

Kaoru Kakizakai-Μια περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια της Ιαπωνίας στη Στέγη

Ο Ιάπωνας μουσικός Καόρου Κακιζακάι ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα έργα με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα

του σακουχάτσι, στις 23 Μαρτίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

 

Η παράδοση της μουσικής για το shakuhachi (σακουχάτσι), το φλάουτο από μπαμπού, ανάγεται στην άσκηση του βουδισμού, και συγκεκριμένα στις πρακτικές διαλογισμού του κλάδου Fuke. Ενώ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στην περίοδο Έντο της ιαπωνικής ιστορίας, η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένα στα πλαίσια της θρησκευτικής άσκησης, σήμερα κατέχει κεντρική θέση στη μουσική τέχνη της Ιαπωνίας, τόσο μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες όσο και χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονων έργων που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του οργάνου.

 


 
Η σημαντικότερη συνιστώσα της μουσικής αυτής είναι η ροή, μια και ο χρόνος της δεν ακολουθεί τη συμβατική διαίρεση. Ο ίδιος ο Καόρου Κακιζακάι επισημαίνει: «Κατά τη διδασκαλία της μουσικής αυτής, πρέπει να μάθουμε το χρόνο και τη διάσταση μεταξύ των φθόγγων, κάτι που ονομάζουμε “Μα” και αρχικά σημαίνει “χώρος”. Είναι σχεδόν αδύνατον να αποτυπωθεί το “Μα” στη σημειογραφία, διότι είναι άπειροι οι παράγοντες που το καθορίζουν.»

 

 

Η μουσική για σακουχάτσι χαρακτηρίζεται έχει μια σχεδόν γήινη λιτότητα όπου η έντονη παρουσία της αναπνοής συνιστά μια μεταφορά για τη σύνδεση μεταξύ φύσης και ανθρώπινης δημιουργίας, μέσα από ένα ηχόχρωμα ατελείωτων αποχρώσεων.

 

Στο ρεσιτάλ που θα παρουσιάσει στη Στέγη, ο Καόρου Κακιζακάι θα ερμηνεύσει παραδοσιακά κομμάτια αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών.

 

 

Ο Καόρου Κακιζακάι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ερμηνευτής και δάσκαλος του σακουχάτσι, του παραδοσιακού ιαπωνικού φλάουτου από μπαμπού. Γεννήθηκε στο Τσιτσίμπου της Ιαπωνίας το 1959 και μαθήτευσε κοντά στον Yokoyama Katsuya, με τον οποίο έκανε και τις πρώτες του ηχογραφήσεις. Αποφοίτησε από το Ωδείο Παραδοσιακής Μουσικής NHK και διακρίθηκε σε εθνικούς διαγωνισμούς. Έχει περιοδεύσει εκτενώς στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Από το 2006 είναι βοηθός καθηγητή στο Κολλέγιο Μουσικής του Τόκυο. Παράλληλα, διδάσκει σακουχάτσι και σε άλλα μουσικά ιδρύματα, στη χώρα του και στις ΗΠΑ.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

虚空 Koku  (παραδοσιακό)
打波 Daha (παραδοσιακό)
産安 San\'an (παραδοσιακό)
手向 Tamuke (παραδοσιακό)
鹿の遠音 Shika no Tone (παραδοσιακό)
鶴の巣籠り Tsuru no Sugomori (παραδοσιακό)
桔梗幻想曲 Kikyo Gensoukyoku (Rando Fukuda)
旅人の唄 Tabibito no Uta (Rando Fukuda)
竹籟五章 Chikurai Gosho (Makoto Moroi)
魔切り Makiri (Katsuya Yokoyama)
片足鳥居の映像 Kataashi Torii no Eizou (Toshinao Sato)
山越 (παραδοσιακό)

 

Παράλληλη δράση


Shakuhachi workshop με τον Kaoru Kakizakai

 

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Αίθουσα χορού
Ώρα: 18:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη
Απευθύνεται σε: Φοιτητές μουσικών σχολών, επαγγελματίες μουσικούς και όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μουσικό όργανο και την ιαπωνική κουλτούρα.
Γλώσσα: Αγγλικά

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Μουσικός Απρίλης στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
31.03.2016 13:48
«Μουσικά» θα «μπει» ο Απρίλης στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: από την 1η μέχρι τις 10 του μήνα, ένα πλούσιο πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στη σκηνή της ΕΜΣ που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
15.03.2016 12:51
O Σύλλογος «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 την ετήσια Μουσική Βραδιά «Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα» με γνωστά και αγαπημένα κλασικά έργα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.
Ο Giovanni Guidi με τους Gianluca Petrella και Louis Sclavis live στη Στέγη
04.03.2016 11:32
H τζαζ του μέλλοντος από τον Giovanni Guidi: O 30χρονος Ιταλός πιανίστας δεν διστάζει να εξερευνήσει διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, με τη διεθνή αναγνώριση να επιβραβεύει αδρά την πολυεπίπεδη τζαζ δημιουργικότητά του.
The Ambrose Akinmusire Quartet live στη Στέγη
25.02.2016 14:23
O Ambrose Akinmusire, ο μουσικός που μετράει συνεχώς μουσικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, προσφέροντας ένα νέο λυρισμό στην τζαζ τρομπέτα, έρχεται στις 18 Μαρτίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.