Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

The End

The End
Η εγκατάσταση του Νίκου Αλεξίου The End (Το Τέλος), η οποία υπήρξε ως ελληνική συμμετοχή στην 52η Μπιενάλε Βενετίας, παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2008.

Η εγκατάσταση του Νίκου Αλεξίου The End (Το Τέλος), η οποία υπήρξε ως ελληνική συμμετοχή στην 52η Μπιενάλε Βενετίας, παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2008.

Το έργο The End, του Νίκου Αλεξίου, αποτέλεσε μία από τις πιο αξιόλογες συμμετοχές της φετινής Μπιενάλε.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του προέρχεται από το βυζαντινό παρελθόν. Χρησιμοποιώντας ετερόκλητα υλικά, χειροποίητα, δαντελωτά, κομμένα χαρτιά, νήμα βιβλιοδεσίας, κόλλες αλλά και ψηφιακές προβολές, ο Αλεξίου δημιούργησε μία σπονδυλωτή εγκατάσταση με την οποία επεξεργάζεται και ερμηνεύει το επιδαπέδιο ψηφιδωτό της Μονής Ιβήρων (11ου αιώνα).

Παράλληλα, ένα δεύτερο μοτίβο έχει ως αφετηρία τα σχέδια του Ουκρανού μοναχού του 18ου αιώνα Βασιλείου Γρηγόροβιτς Μπάρσκι, ο οποίος περιηγήθηκε και απεικόνισε τις μονές του Αγίου Όρους.

Στη μεταφορά του έργου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ο Αλεξίου, με την έκθεση αυτή, αναπτύσσει διάλογο με την αρχιτεκτονική του κτιρίου του Κυριάκου Κρόκου, εκτείνοντας την εγκατάσταση πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, στον χώρο υποδοχής του Μουσείου και στους διαδρόμους μεταξύ των αιθουσών της μόνιμης έκθεσης.

Για την παρουσίαση του έργου, ο καλλιτέχνης θα μετατρέψει για μερικές ημέρες το Μουσείο σε εργαστήρι , όπου θα συνεργαστεί με φοιτητές και αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την «ανα-δημιουργία» του έργου.

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επιμέλεια Γιώργου Τζιρτζιλάκη.

Info
The End, Νίκος Αλεξίου
Διάρκεια: έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη

Σχετικές ειδήσεις
Homo Utopicus in Crisis: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
19.01.2017 17:00
To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων Κυριάκος Κρόκος την έκθεση HOMO UTOPICUS IN CRISIS, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
01.07.2016 14:57
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί από τις 4 Ιουλίου 2016 την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).