Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Η Άνοδος και Πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ των Bertolt Brecht και Kurt Weill - La Fura dels Baus (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Η Άνοδος και Πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ των Bertolt Brecht και Kurt Weill - La Fura dels Baus (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Τρεις εγκληματίες, διωγμένοι από τις αρχές αποφασίζουν να ιδρύσουν στη μέση της

 

Από τον Γιώργο Κατσώνη

 

ερήμου την πόλη της αφθονίας και την ευημερίας. Την ονομάζουν Μαχαγκόννυ (πόλη-πλεκτάνη) γιατί σ’ αυτή σκοπεύουν να παγιδεύσουν χρυσοθήρες και "κονομημένους" που αναζητούν τον επίγειο παράδεισο. Τους προσφέρουν φαγητό, ποτό και κορίτσια με χρηματικά ανταλλάγματα. Σύντομα, όμως, οι κάτοικοι – πελάτες, αντιλαμβάνονται ότι τα προσφερόμενα αγαθά δεν τους παρέχουν την πολυπόθητη ευτυχία.

 

 

Με αυτά τα μοτίβα αναπτύσσουν ο συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο συνθέτης Κούρτ Βάιλ την σκωπτική κριτική τους πάνω στα σύγχρονα καπιταλιστικά συστήματα μέσα από την όπερά τους, «Άνοδος και Πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», ενώ η διάσημη καταλανική ομάδα La Fura dels Baus που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης την τοποθετεί με άμεσο και καίριο τρόπο στο παγκόσμιο χάρτη της οικονομικής και ηθικής κρίσης.

 

 

Στην έναρξη της παράστασης η αυλαία σηκώνεται και αποκαλύπτει τη σύγχρονη έρημο της εποχής μας, λόφους σκουπιδιών στην υπερκορεσμένη χωματερή μιας καταναλωτικής δίνης, μέσα από την οποία αναδύονται οι ερμηνευτές. Η εικόνα, αδιαμφισβήτητα, δεν προσπαθεί να γοητεύσει μέσα από μια καλλωπισμένη αλήθεια, αλλά να φέρει αντιμέτωπο το θεατή με την ωμότητα του σήμερα. Μια πράσινη τσόχα στρώνεται με προχειρότητα για να καμουφλάρει τα σκουπίδια και να σηματοδοτήσει τη δημιουργία της νέας πόλης που, ουσιαστικά, χτίζεται χωρίς προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες. Η οξυμένη αισθητική αντίληψη και η σκηνική ομορφιά δε θυσιάζονται στο βωμό του διδακτισμού. Συνυπάρχουν παράλληλα ως στοιχεία της παράστασης και αναπτύσσονται στις δικές τους αναλογίες και δίχως το ένα να υπονομεύει το άλλο με τρόπο που εύκολα ο θεατής κάνει τις αναγωγές του και ανακαλύπτει το δικό του «Μαχαγκόννυ», αξιοποιώντας παράλληλα την σκοτεινή και ευφάνταστη εικονοποιία ως πολύτιμη παρακαταθήκη.
 

 

 

Ο σκηνοθέτης, Άλεξ Ογιέ παρουσιάζει τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου ως συστηματοποιημένες και βιομηχανοποιημένες ενέργειες. Η εμβληματική σκηνή της «μάσας» και του «σεξ» περιγράφουν με χιούμορ μια τραγική πραγματικότητα. Οι Μπρεχτικές θεωρίες επαναδιατυπώνονται επί σκηνής με επιτυχία και σύγχρονη, αναθεωρημένη ματιά.

 

 


Η παράσταση στελεχώνεται από διεθνή διανομή. Την Λεοκάντια Μπέγκμπιγκ  ερμηνεύει η βαγκνερική σοπράνο, Τζέιν Χένσελ, ενώ τον Τζίμ Μαχόνυ ο Φράνκο Φαρίνα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Χάρης Ανδιανός,  ο Τάσος Αποστόλου , η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η Ρόζα Πουλημένου κ.α. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί το Σάββατο (17/3) στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 20.00


 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.