Η ομάδα Dramaholics παρουσιάζει στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα την παράσταση «Hedda Gabbler…το παιχνίδι» κάθε

Σάββατο στις 21:15 και κάθε Κυριακή στις 20:00 το βράδυ. Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά πάνω στο έργο του Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ», μια διασκευή ή αλλιώς μια κωμικοτραγική Performance!

Η παράσταση 
 
Η νιόπαντρη Έντα πλήττει στο σαλόνι του καινούργιου σπιτιού της, κάπου στην παγωμένη Νορβηγία. Όταν επιστρέφει μετά χρόνια ο πρώτος και ίσως μοναδικός έρωτας της ζωής της, αποφασίζει να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Παίζει με τον έρωτα, την εξουσία, το ιδανικό, τη ζωή και τον θάνατο. Με την θέλησή τους ή και όχι, όλοι οι άνθρωποι του στενού της κύκλου παίρνουν μέρος στο παιχνίδι της. Μήπως όμως κάποιος από αυτούς ξέρει καλύτερα τους κανόνες του παιχνιδιού;

Σκηνοθετική ματιά για το έργο Hedda Gabler, το παιχνίδι:

Στο έργο διαφαίνεται πως οι ήρωες λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα σχέση με το φύλλο τους. Η θηλυκή και αντίστοιχα η αρσενική πλευρά, κάποιες φορές φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές ανάγκες τους ή απλά παραπλανεί τους ίδιους και τον περίγυρό τους. Έτσι οι ήρωες  χρησιμοποιούν την «αθέατη» πλευρά  τους  προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτά τα κίνητρα και οι αδυναμίες τους.

Η θεατρική ανατροπή ορίζεται σκηνικά από μια έκπληξη. Οι ανδρικοί ρόλοι παίζονται από γυναίκες και οι γυναικείοι από άνδρες ηθοποιούς, δίχως καμία πρόθεση να μιμηθούν ανδρικούς ή γυναικείους τρόπους και συμπεριφορές εμφανισιακά  ή υποκριτικά.

Το τολμηρό εγχείρημα της παράστασης είναι ναι παρουσιαστεί το «είναι» και όχι το «φαίνεσθαι» των ρόλων.

Λίγα λόγια για την Έντα Γκάμπλερ:

Το έργο διαδραματίζεται στην παγωμένη ατμόσφαιρα της Νορβηγίας. Πιο συγκεκριμένα στο σαλόνι της Έντα,  το οποίο καθρεφτίζει την προσωπικότητά της. Μια γυναίκα μεγαλωμένη «στρατιωτικά» από τον αυστηρό πατέρα της, που έχει μάθει να αντιμετωπίζει την ζωή με αντρική ορμή. Κρυμμένη πίσω από το πέπλο της ψυχρότητας και της απαξίωσης για οτιδήποτε δεν αγγίζει τα ιδεώδη της, αποζητά απεγνωσμένα την θαλπωρή και την αγάπη που έχει στερηθεί, καθώς έχει γαλουχηθεί σύμφωνα με τα «πρέπει» της κοινωνίας. Αυτή της η ανάγκη την οδηγεί στον συμβιβασμό μέσα από τον γάμο. Όμως η σύμβαση δεν κρατάει για πολύ.

Η ψευδαίσθηση καταρρέει με την επανεμφάνιση του Λέμποργκ. Οι δύο ήρωες έχουν πέσει πια στην παγίδα του ανικανοποίητου έρωτα, που τους ωθεί στα άκρα. Τώρα η Έντα πρέπει ν’ αγωνιστεί για την αγάπη της. Ο μόνος τρόπος, όμως, που ξέρει να μάχεται είναι με το περίστροφο του πατέρα της. Ο θάνατος είναι πλέον μονόδρομος.

Συντελεστές

Διασκευή – σκηνοθεσία – χορογραφίες – μουσική επιμέλεια: Άκης Σιδέρης
Φωτογραφίες : Δημήτρης Λυκουρέζος
Φωτισμοί: Λευτέρης  Γιοβανίδης
Κοστούμια: Βαλεντίνα Βασιλάτου
Μακιγιάζ: Ματίνα Μπίλια
Χειρισμός κονσόλας: Ναταλία Κοντού
 
 

Παίζουν

Στάθης Παναγιωτίδης
Νεκτάριος Δημητρακόπουλος
Σοφία Μπακλαβά
Άκης Σιδέρης
Δων Χριστοδούλου
Βάγια Χατζηπολύζη
Ναταλί Παυλώφ
και Έφη Αλεξάνδρου

Η ομάδα: 

Η ομάδα dramaholics ιδρύθηκε  στα  τέλη του 2008 από τον Άκη Σιδέρη και έχει
στο ενεργητικό της τέσσερις παραστάσεις

«Αμείλι(κ)τες ζωές» – Παρουσιάστηκε στο «θέατρο του Νέου Κόσμου» τον Μάιο του 2009 στα πλαίσια του φεστιβάλ ομάδων devised theater. 

 «Γκερνίκα» – Εικαστικό «κινητό» δρώμενο. Παρουσιάστηκε στην Ύδρα το καλοκαίρι του 2009.

«Τρεις αδελφές… εν κινήσει»- Υπερκινητική performance πάνω στο έργο του Α. Τσέχωφ. Στο θέατρο «Βαφείο» Φεβρουάριο – Μάρτιο 2010

«Θεός…Φυλάξου !!!» Bar Theater σε κείμενο των dramaholics.  Παρουσιάστηκε στο θέατρο «ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ» τον Ιούλιο του 2010 στα πλαίσια του φεστιβάλ ομάδων «Off – off Athens» και από 10 Ιανουαρίου ως 21 Μαρτίου στο «Nueva Trova».

Η φιλοσοφία της ομάδας

Οι Dramaholics, είμαστε μια παρέα φίλων που επιλέξαμε να εκφράσουμε μέσα από την θεατρική δημιουργία την αγάπη μας για τις τέχνες, τον κόσμο μας, τον άνθρωπο, την ίδια την ζωή καθώς και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Άλλες φορές γράφουμε δικά μας κείμενα και άλλες «παίζουμε» με βαθύ σεβασμό με έργα άλλων συγγραφέων, στα οποία προσπαθούμε να δώσουμε μια διαφορετική οπτική.

Η μουσική και ο χορός δεν λείπουν ποτέ, αφού είναι βασικοί τρόποι έκφρασης για μας.

Στις παραστάσεις μας προσπαθούμε να δείχνουμε την «άλλη» όψη των πραγμάτων μέσα από την αποδόμηση και την ανατροπή. Σχεδόν πάντα ακροβατούν σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ.

Το αισθητικό και εικαστικό, πολλές φορές, αποτέλεσμα της παράστασης είναι βασικό μέλημά μας. Αγαπάμε την ομορφιά που μπορεί να βγει ακόμα και μέσα από την ασχήμια.

Η υποκριτική προσέγγιση των ρόλων «σκάβει» βαθιά στις ψυχές των εκάστοτε ηρώων. Εστιάζουμε στο «είναι» και όχι στο «φαίνεσθαι» πολύ σοβαρά αλλά χωρίς σοβαροφάνεια και με πολύ χιούμορ.

Μας εξιτάρει η χαρά του παιχνιδιού στο οποίο προσπαθούμε πάντα να βάλουμε και το κοινό.