Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θέατρο δρόμου: Ο Άμλετ αυτοκτόνησε - δεύτερος κύκλος, νέα εκδοχή

Θέατρο δρόμου: Ο Άμλετ αυτοκτόνησε - δεύτερος κύκλος, νέα εκδοχή

Ο « ΑΜΛΕΤ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ» ξεκίνησε από την ομάδα θεάτρου Minus [two] τον Οκτώβριο του 2011 για 9 παραστάσεις. Οι 9 έγιναν 12, οι 12 18, και

νομίσαμε ότι ο κύκλος έκλεισε, αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης οι οποίοι συνεχίζουν: … Αλλά μείναμε εμβρόντητοι να παρατηρούμε τα τεκταινόμενα, αισθανθήκαμε περισσότερο φόβο από ποτέ και αποφασίσαμε να εξελίξουμε το έργο και να προχωρήσουμε για να διεκδικήσουμε εκ νέου το δικαίωμα (και υποχρέωση) άρθρωσης λόγου, με τη νέα εκδοχή του "Ο Άμλετ αυτοκτόνησε", αισθανόμενοι πιο βαθειά από ποτέ το πολιτικό στίγμα του έργου μας.

 

 


Οι 6 Άμλετ επί σκηνής ("ο άνθρωπος της εποχής μας; ο Έλληνας του σήμερα;") εμφανίζονται πάλι, γιατί έχουν κι άλλα να πουν, γιατί η κατάσταση είναι ακόμα πιο κρίσιμη και επείγουσα από ό,τι νομίζαμε, γιατί δεν έχουμε παρά τις συνειδήσεις μας, το λόγο και την αναζήτηση συμμαχιών να προσφέρουμε, για να κρατηθούμε κι εμείς οι ίδιοι όρθιοι, σ\' αυτόν τον κόσμο που "γέρνει, γκρεμίζεται".

 


Ο ΑΜΛΕΤ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ έδωσε μέχρι στιγμής παραστάσεις: στην Αποστόλου Παύλου & Ηρακλειδών, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτη & Μακρυγιάννη, στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στον Πεζόδρομο της Τοσίτσα («7 μέρες πολιτισμού στην Τοσίτσα»), στο Γαλλικό Ινστιτούτο (cinedoc2011), στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, στην Πλατεία Βικτωρίας (Ημερίδα κατοίκων), στην κατάληψη στα Προπύλαια, στα ΤΕΙ Αθήνας.

 


Με συγκίνηση η ομάδα θεάτρου Minus [two] βλέπει τον Άμλετ της να συνεχίζει το ταξίδι του πλέον και σε άλλες γωνιές της χώρας μας. Το αίτημα το ίδιο: με συνείδηση της πραγματικότητας, αγωνιζόμαστε, και διεκδικούμε συμμαχίες.

 


Συγκεκριμένα, «Ο ΑΜΛΕΤ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ» θα παρουσιαστεί:


 

1. Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 17.30, στη Χαλυβουργική
2. Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 13.00, Νομική Αθηνών (είσοδος Μασσαλίας)
3. Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 20.00, Πλατεία Εξαρχείων
4. Τρίτη 20 Μαρτίου, ώρα 13.00 Τ.Ε.Ι Αθηνών (Εβδομάδα του ΚΕΘΕΑ για την Απεξάρτηση)
5. Κυριακή 25 Μαρτίου, ώρα 12.00, Τ.Ε.Ι. Πειραιά
6. Τρίτη 27 Μαρτίου, ώρα 20.00, Δήμος Χαλανδρίου, πεζόδρομος Πλάτωνος
7. Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 20.00, Δήμος Κηφισιάς, Οδός Κασσαβέτη
8. Κυριακή 1 Απριλίου, ώρα 12.00, Πλατεία Ποιητών, Περιστέρι
9. Τετάρτη 4 Απριλίου, ώρα 19.00, Ακαδημία Πλάτωνος

 


Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες παραστάσεις σε Πλατείες, Σχολεία και Νοσοκομεία.

 

«Έξι διαφορετικοί Άμλετ «επί σκηνής».  Έξι άτομα σε κρίση-προσωπική, κοινωνική, οικονομική, εθνική. Ο άνθρωπος της εποχής μας ; Ο Έλληνας του σήμερα; Τολμήσαμε να δανειστούμε με δέος και ενθουσιασμό το διαχρονικό και παγκόσμιο αρχέτυπο του ανικανοποίητου, προδομένου και συνεχώς σε (αυτο)διάψευση Άμλετ, για να μιλήσουμε για το σήμερα με το δικό μας τρόπο-με το έργο «Ο Άμλετ αυτοκτόνησε».

 


Μια συνειδητή «αυθαιρεσία» (;) στη δραματουργική σύνθεση – όσον αφορά τη χρονική σειρά των λόγων και το συσχετισμό τους - μια αυστηρή κινητική φόρμα, μία συγκεκριμένη συνέπεια στην άχρονη ενδυματολογική επιλογή και σε μουσικές προτάσεις συνετέλεσε στην δημιουργία αυτού του έργου όπου το στοιχείο της «κατασκευής» κυριαρχεί. Έτσι οι χαρακτήρες καταργούνται, όχι ωστόσο για ν’ αποδυναμωθεί ο σαιξπηρικός λόγος, αλλά για να έρθει σε ένα πρώτο επίπεδο μέσω αυτής της ιδιότυπης «ανάγνωσης», όπου τα πρόσωπα γίνονται ακριβή και πειθαρχημένα όργανά του. Κρατώντας αδιάλειπτα αναμμένους τους φακούς τους καταθέτουν την πεισματική τους ανάγκη να υπάρξουν.

 


Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τη διάθεσή μας να μην κυριαρχήσει ένα πεσιμιστικό χρώμα. Αντ’ αυτού η έκκληση προς όλους μας να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις, στοιχήματα, δυσκολίες της εποχής μας η οποία φαίνεται να αγγίζει τα όρια του ιστορικού.

 

Όλοι οι συνεργάτες της παράστασης εργάζονται αφιλοκερδώς.

 

Παραγωγή: Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Minus [two]
Σύλληψη, Δραματουργική σύνθεση, Σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή
Από τον Άμλετ του William Shakespeare, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά
Η αρχική επιλογή των κειμένων έγινε από την Στέλλα Μαρή και εμπλουτίστηκε με προτάσεις του Ανδρέα Ανδρεάδη και της Χαράς Κονταξάκη
 

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Ανδρέας Ανδρεάδης, Κατερίνα Γκατζόγια, Χαρά Κονταξάκη, Στέλλα Μαρή, Αγγελική Μπίνη, Στέφανος Σπετσιέρης

 


Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρεάδης
Υπεύθυνοι Παραγωγής: Στέλλα Μαρή, Γιώργος Σταματάκης
Βοηθοί παραγωγής: Κατερίνα Γκατζόγια, Σπύρος Ντζουροπάνος, Λαμπρινή Μπούσια
Φωτογραφίες, Βίντεο: Κώστας Δρίμτζιας, Μάνος Μεγαλούδης
Web Banner Designer: Περικλής Καραθανάσης, Βίκη Γκαζανίδου (Vipe Productions)
Μουσική Επιμέλεια: Στέλλα Μαρή
Χειρισμός μουσικής: Νίκος Σκαμάγκας

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιά  με τον Άμλετ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
28.12.2016 12:21
Τελευταίες παραστάσεις για τον Άμλετ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο οποίος παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στο ρόλο του Άμλετ. Οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν από 1 έως 22 Ιανουαρίου 2017, με γενική είσοδο 10 ευρώ.
Μόνος με τον Άμλετ, με τον Αιμίλιο Χειλάκη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
29.11.2016 13:49
Η αρτivities παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ» για 16 παραστάσεις στο θέατρο Τζένη Καρέζη.
Άμλετ ο Β, από τον Οκτώβρη στο Θέατρο Ζίνα
08.08.2016 15:26
Το ξεκαρδιστικό έργο του Σάμιουελ Μπόμπρικ, Άμλετ ο Β', που γνώρισε εκκωφαντική επιτυχία όταν ανέβηκε παλιότερα στο Θέατρο Νέο Ριάλτο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, επιστρέφει αυτόν τον Χειμώνα στο Θέατρο ΖΙΝΑ.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».
Μόνος με τον Άμλετ, με τον Αιμίλιο Χειλάκη στο Θέατρο Κιβωτός
21.04.2016 10:30

Η αρτivities παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ» για 12 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός.